Viktig melding

Nyhetsbrev uke 22/23

Vi tar ei god helg med ukas nyhetsbrev :)

Avtale om utviklingssamarbeid signert

Av: Sigve Olsen

30. mai var det formell signering av samarbeidsavtalen mellom Vest-Lofoten næringsforening og Vestvågøy kommune om videreutvikling av Høstvekka kultur- og næringsfestival

Ordfører Anne Sand og Styreleder i Vest-Lofoten næringsforening underskrev tirsdag denne uka den treårige avtalen om samarbeid for å videreutvikle Høstvekka.

Den politiske forankringen av avtalen ble gjort 9. mai av et enstemmig kommunestyre (KS sak 041/23), som da ga tilslutning til samarbeidets målsetting:

  • Gjennom samskaping mellom næringsliv, frivillighet og det offentlige ønsker vi å skape en møteplass som engasjerer og motiverer til utvikling, og som blir lagt merke til regionalt og nasjonalt.
  • Høstvekka skal være med på å bidra til god folkehelse og å skape bo- og bli-lyst i Vestvågøy kommune.
  • I løpet av avtaleperioden skal det etableres en fast organisering som skal videreutvikle og drifte arrangementet Høstvekka på en økonomisk bærekraftig måte, basert på inntekter fra arrangement og sponsorer.
  • Gjennom systematisk utviklingsarbeid er Meieriet kultursenter blitt en foretrukket partner for større arrangementer, møter og seminarer i Lofoten.

Det økonomiske bidraget fra Vestvågøy kommune er kr. 1,5 millioner over tre år, og skal være medskøyt til næringslivets bidrag til  utviklingsarbeidet. - Det er nå arbeidet starter, sier en fornøyd arbeidende styreleder i næringsforeningen, og føyer til at dette er et solid fundament for nå målsettingene kommunen og næringslivet har satt seg.

 Miljødirektoratet gir positiv tilbakemelding

Av: Sigve Olsen

Ole Kristian Fjelltun-Larsen (daglig leder Hauklandstranda AS) og Bjørn Harald Brenna (miljøfaglig rådgiver VVK) informerte om byggeprosjektet på Haukland. Sigve Olsen

Staten gjennom Miljødirektoratet er eier og er øverste forvaltningsmyndighet for Hauklandstranda statlige sikrede friluftslivsområde. 1. juni var 12 personer fra friluftslivsseksjonen på omvisning på Hauklandstranda og fikk informasjon om byggeprosjektet og arbeidet som gjøres innen besøksforvaltning og oppfølging av kommunens statlig sikrede friluftsområder. Tilbakemeldingene fra direktoratet folk var at de var godt fornøyd med arbeidet som gjøres i Vestvågøy og på Haukland. Det kom også flere interessante innspill i forhold til drift av området som kommunen vil følge opp videre.

Noe av det gruppa fra direktoratet fikk se var oppstarten av grunnarbeidet for servicebygget. Det må kunne hevdes at dette må vær noe av det mer takknemlige grunnarbeidet som entreprenøren Thore Magnussen og Sønn har gjennomført. Det er fjernet et topplag på kun 10-20 cm matjord og resterende masser som kjøres bort for gjenbruk er kun sand. Gravemaskinoperatøren kunne fortelle at han kun hadde funnet én liten stein.

Som bildet tydelig viser er det i all hovedsak kun sand på byggetomta for servicebygget. Sigve Olsen

Detaljer om byggeprosjektet på Hauklandstranda oppdaterer vi fortløpende på egen prosjektside.

Innsats for andre

Av: Anette Nordahl, lærer ved Svarholt skole

01.06 arrangerte en gruppe elever fra valgfaget "innsats for andre" ved Svarholt skole en aktivitetsdag for barnehagene i Stamsund. Elevene hadde selv planlagt aktivitetene og invitert barnehagene.

God aktivitet på kunstgressbanen ved Svarholt skole. Anette Nordahl

Barna lekte blant annet stikkball, "haien kommer" og "hauk og due". Det ble en stor suksess med mange glade barn.

Beredskap ved bortfall av strøm

Av: Thomas Thomassen

Denne uken fikk vi til et møte med Elmea AS i forhold til forsyningssikkerhet for strøm til Lofoten. Beredskapskoordinator Marek Eriksen fra Elmea AS kom i møte med beredskapskoordinatorene for Vestvågøy og Flakstad kommuner til et hyggelig møte på Leknes.

Fv. beredskapskoordinator Thomas Thomassen i Vestvågøy kommune, beredskapskoordinator Marek Eriksen i Elmea AS og beredskapskoordinator Tone Knutsen i Flakstad kommune Karl Petter Johansen

Elmea AS orienterte omkring strukturen for strømnettet, reserveløsninger, samt om mulige utfordringer i forhold til forsyningssikkerheten. Uvær med vind, forhold for ising på linjene, sjøsprøyt (salt-overslag) og ras i ulike former vil fortsatt kunne skape utfordringer i forhold til strømforsyning. Han visste videre til at man ikke kunne garantere mot slike ytre faktorer.

Det ble samtalt rundt egenberedskap i forhold til hendelser som kunne føre til mer langvarig bortfall av strøm.  Eriksen viste til at sekundære oppvarmingskilder fortsatt var aktuelle, og nevnte at rik tilgang på ved, gassovner med ekstra gassflasker, mulighet for å tilberede måltider uten strømforsyning, osv fortsatt var anbefalt. 

Avslutningsvis fikk vi avklart at også Elmea AS ville stille opp som en av foredragsholderne i kommunalt beredskapsråd torsdag 14. september på Leknes. 

Budsjett konferansen 2024 

Av: Kommunedirektør Morten Dyrstad

Kommunestyret, tillitsvalgte og kommunedirektørens utvidede ledergruppe møttes tirsdag 30.5 til Vestvågøy kommunes budsjettkonferanse 2024.

På denne samlingen gav kommunestyret administrasjonen styringssignaler, samt signaler på hva som det er ønskelig at administrasjonen skal prioritere i kommunedirektørens forslag til budsjett for 2024, og økonomiplan 2024-2027.  Budsjettkonferansen gir grunnlaget for kommunens langsiktige økonomiske strategi i et 4 - og 20 års perspektiv. 

Kommunens evne til økonomisk omstilling er avgjørende for å opprettholde et godt tjenestetilbud i kommunen. Thomas Thomassen

Til konferansen var KSK-konsulent Håvard Moe invitert for å dra oss gjennom økonomiperspektivet, og oppsummere resultatene fra kommunekompass-undersøkelsen.  

KS - konsulent Håvard Moe orienterer en engasjert forsamling i kommunestyresalen Thomas Thomassen

Kommunestyret fikk god innsikt i hvordan Vestvågøy ligger an innenfor de ulike områdene sammenlignet med andre kommuner. Det ble synliggjort hvor utfordringene er størst, samt hvor utviklingspotensialet ligger.  

Den enkle konklusjonen er at Vestvågøy bør gjennomføre en økonomisk omstilling kommende 4-års periode. Dette for å kunne imøtekomme framtidens demografi, med flere eldre og færre barn.  Kommunestyret fikk god innsikt i hvordan Vestvågøy ligger an innenfor de ulike områdene sammenlignet med andre kommuner. Det ble synliggjort hvor utfordringene er størst, samt hvor utviklingspotensialet ligger.  

Det ble jobbet i grupper, der målet var å gi innspill til administrasjonene ift. hvilke grep kommunen bør ta. Gruppearbeidet ble oppsummert med en menti-undersøkelse. Det kom mange gode innspill fra bordene, men det er ingen tvil om at det i framtiden må tas noen tøffe valg. Her er signalene tydelige både ift. økonomi og kompetanse. 

Administrasjonen ble utfordret på å trekke opp de langsiktige perspektivene og planene for politikerne.  

Takk for flott visningstur!

Av: Malin Hopøy, kontaktlærer 7. klasse ved Svarholt skole

7. klasse ved Svarholt skole hadde torsdag en fantastisk tur på Isqueen. Vi ble hentet i Stamsund med rib og ble kjørt ut til Ure visningssenter. Der fikk vi informasjon om lakseoppdrett, gjennomført quiz, fikk t-skjorter og kjempegod lunsj! 

Deretter var det en ny tur ut i rib for å se på merdene. Vi fikk også kjøre fort i rib'en, det var veldig gøy! På veien hjem fikk vi med oss noe laks som skal tilberedes fredag. 

Takk til Isqueen for en flott dag! 

Eldre ingen adgang? En samtale om digitalt utenforskap

Av: Ancha Wesnes, biblioteksjef

Torsdag 8. juni kl. 12:00 inviterer vi til panelsamtale om digitalt utenforskap på Meieriet bibliotek. Utgangspunktet er den erfaringen mange eldre, men også andre grupper, har med den omfattende digitaliseringen av samfunnet: Du skal ta bussen, men får ikke kjøpt billett. Du skal sende inn skattemeldingen, bytte fastlege eller sjekke hvor mye penger du har på konto, men så var det dette med bankID. Du skulle gjerne ha kjøpt en flybillett, men så lenge du ikke har en e-postadresse, går visst ikke det.

Dette er blitt hverdagen for de som ikke mestrer smartelefon eller apper, datamaskin eller internett. For vi er omgitt av digitale selvbetjeningsløsninger på flere og flere områder, både fra det offentlige og det private. Er du ikke så heldig å ha en sønn, datter eller venn som kan hjelpe deg med innloggingen, er det ingen å spørre. Filialer legges ned, åpningstider begrenses, når du ringer telefonen, blir du henvist til nettsiden og en chatbot.

Opp mot hver femte innbygger er sårbar i møtet med offentlige digitale tjenester. Dette er noe vi på bibliotekene opplever på nært holdt så å si daglig. Vi møter vi de som i praksis er utestengt fra det stadig mer digitaliserte samfunnet vi alle lever i. Hvem plukker egentlig opp disse menneskene? Hvem forstår dem? Hvem har ansvaret for at de blir funksjonshindret i et samfunn som ikke lenger lar dem slippe inn?

Med oss i panelsamtalen har vi Rune Støstad fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe og Wenche Halsen fra Senteret for et aldersvennlig Norge. Victoria Hovig Frigland stiller fra likestillings- og diskrimineringsombudet. Fra Vestvågøy kommune stiller kommunedirektør Morten Dyrstad. Sosialantropolog Katja Helland Perminow er også på plass for å snakke om forskningen hun har gjort på eldre og digitalt utenforskap. Ja, og så setter vi fram stoler og mikrofoner til bankene, NAV, Skatteetaten, lokalpolitikerne med flere.

Vi skal snakke om samfunnet som aldri mer blir som det var, og om hvordan vi best skal takle det nye som strømmer på og forandrer seg hele tida. Sist, men ikke minst: Vi stiller kritiske spørsmål til de som har ansvaret.

Sett av dato og klokkeslett og bli med på vårens VIKTIGSTE samtale på Meieriet bibliotek.

Arrangementet er en del av Inkluderingsdagene som vi markerer i anledning ASVO sitt 30-årsjubileum.

Koordinerer besøksforvaltningen

Av: Sigve Olsen

Vågan- og Vestvågøy kommune har begge etablert arbeidsgrupper som hver i sin kommune har jobbet med spørsmål knyttet til muligheter og utfordringer knyttet til besøk/turisme. I Vågan er det samarbeidsrådet for besøksforvaltning og reiseliv og i Vestvågøy er det besøksforvaltningsgruppa. Behovet for å utveksle erfaringer og å jobbe tettere med felles utfordringer har lenge vært tydelig, og fredag 2. mai var de to gruppene samlet til møte på Meieriet kultursenter.

På møtet: Thor Helge Jensen (daglig leder Vågan næringsforening) Lena Hamnes (varaordfører Vågan) Tor Henriksen (Djevelportens forening), Line Renate Samuelsen (reiselivssjef Destination Lofoten), Ole-Henrik Arnesen Rosenvinge (digital markedsfører Destination Lofoten). Nikolay Hjertaas (arealplanlegger Vestvågøy), Bjørn-Harald Brenne (rådgiver miljø Vestvågøy) Ole Kristian Fjelltun-Larsen (Hauklandstranda AS), Sigve Olsen (næringssjef). I tillegg deltok flere fra samarbeidsrådet i Vågan via Teams og ordfører Anne Sand var med deler av møtet. Sigve Olsen

Tema på dette første felles møtet var å bli kjent med hvordan det jobbes med besøksforvaltning i de to organisasjonene. Det var også satt av tid til en presentasjon fra Destination Lofoten av et fremtidig kartbasert informasjonssystem som kan bli et verktøy for planlegging og styring knyttet til besøkende.

Det ble fremhevet at besøksforvaltning = lokalsamfunnsutvikling, og gruppene vil jobbe for kompetansebygging både på administrativt- og politisk nivå. 

Norges største BlimE-dans på Leknes?

Av: Erik Magnus Samland, nestleder Vestvågøy ASVO

Vestvågøy ASVO fyller 30 år i år, og det skal feires. Ett av arrangementene som planlegges er en storveis BlimE-dans på Rådhusplassen torsdag 8. juni klokka 17.

BlimE-dansen handler om vennskap, toleranse, å stå opp mot mobbing og at vi alle er gode nok som vi er.

Budskapet i BlimE-kampanjen betyr mye for Vestvågøy ASVO. Det er et viktig og godt budskap for alle, både store og små. Og vi vet at det er mange barn som både øver i skolene og i barnehagene på disse dansene. På ASVO har de øver hver uke i mange måneder nå.

Vestvågøy ASVO drømmer derfor om at alle barn og unge i kommunen kommer til Leknes 8. juni, så skaper vi på magisk vis Norges største BlimE-dans.

Tenk så stas det hadde vært om vi fikk til det! Barna må oppfordres til å ta med seg foreldre, besteforeldre, onkler og tanter til Leknes.

Dansingen skal filmes og sendes inn til NRK, så forhåpentlig dukker vi opp der også.

Brannbamsen Bjørnis vil være til stede, og vil ta seg tid til å snakke med barna etter at dansing og synging er unnagjort.

Tidsplanen vil være omtrent slik:

  • 16.45: Da håper vi alle er på plass, slik at vi får varmet opp og øvd en siste gang før kameraene skrus på.
  • 17.00: Da kjører vi på med dansen, og skaper noen minneverdige minutter sammen.
  • 17.15: Kantor Ken-Gøran Mikkelsen byr opp til allsang med Halfdan Sivertsens udødelig slager «Venner for livet».

(De ansatte som jobber lange dager og bruker parkeringsplassen foran rådhuset, må finne annet egnet sted i god tid før arrangementet.)

Fikk du med deg denne nyhetene tidligere denne uka?

Remi Solberg tilbake som ordfører

-Jeg er svært glad for at jeg endelig kan kle på meg ordførerkjedet igjen, det sier ordfører i Vestvågøy (AP) Remi Solberg. Les saken her...