Viktig melding

Skadet vilt

Alle har hjelpeplikt når de finner dyr som lider. Dette er regulert i dyrevelferdsloven § 4. Kommer du over et sykt eller skadet dyr plikter du derfor å hjelpe så langt du kan – dvs. å unngå at dyret utsettes for unødige lidelser. Hjelpeplikten gjelder også om dyret kommer seg vekk. 

Innhold på denne siden:

 

Skadet vilt

  1. Ring politiet på telefon 02800 og meld fra om hendelsen. Politiet vil gi beskjed videre til kommunens ettersøksjegere ved behov.
  2. Om dyret er til hinder og ligger i vegbanen bør det settes ut varseltrekant.
  3. Dersom dyret løper vekk, skal stedet og om mulig fluktruten merkes med refleksbånd, plastpose eller annet tilgjengelig materiale. Dette vil lette mulighetene for sporhund for å finne skadet vilt.

 

Ved nærgående og truende elg, meld fra til politiet på telefon 02800.
Vestvågøy kommune inngikk i april 2020 avtale med «Hålogaland ettersøksring» om ettersøk av hjorthvilt i kommunen. Det er etablert en ettersøksgruppe på fem lokale jegere som kan rykke ut etter vurdering fra politiet og kommunen.

 

Skadet småvilt og fugler

Hardt skadet viltlevende små dyr og fugler hjelper du ofte best ved å avlive dyret raskt og humant. Har du ikke kunnskap eller evne til å gjøre dette selv, kan en veterinær avlive dyret uten kostnad for deg. Veterinær får økonomisk kompensasjon fra Staten for å yte nødvendig hjelp til ville og eierløse dyr. Kommunen har ikke ansvar for å avlive og fjerne disse.

Er du i tvil eller ønsker mer info kan du kontakte Mattilsynet på telefon 22 40 00 00 / mattilsynet.no eller Fuglehjelpen på telefon 911 65 789 / fuglehjelpen.no

 

Skadde husdyr eller familiedyr

Kontakt veterinær om husdyr eller familiedyr er skadet. I Vestvågøy ligger Lofoten Veterinærsenter på Leknes (Solvoll 1, 8370 Leknes). Ringer du utenom ordinære åpningstider vil du bli henvist til veterinærvakten. Om du ikke kan ta dyret med til en veterinær, kan man ringe Mattilsynet på telefon 22 40 00 00.

Dersom et husdyr er blitt skadet av rovvilt, kan rovviltkontakten bidra med å dokumentere skader. Ta kontakt med Børge Klevstad som er lokal rovviltkontakt for «Statens naturoppsyn» i Lofoten.

 

Elg på veibanen i snølandskap - Klikk for stort bildeIllustrasjonsfoto Unsplash

 

Gode råd i møte med elg

Elgen er normalt sky, men vinterstid sparer den på kreftene, og flykter ikke like lett som til andre årstider. Vinterstid kan den søke inn i boligområder for å beite på busker og kratt. Ved å bruke oppmåkte veier og skiløyper sparer elgen på kreftene istedenfor å gå i dyp snø, så også her kan man få nære møter med elgen.

Møter du en elg på din vei, så nyt opplevelsen, men på avstand. Vis respekt, og la elgen være i fred.

 

Retningslinjer for å minimere farlige møter med elg

  • Unngå å forstyrre eller provosere elg. La de være i fred og ikke gå nærmere. Ikke gjør forsøk på å jage dyrene. Dette kan fremprovosere aggressiv adferd hos elgen.
  • Oppretthold en sikker avstand til elgen. La den få god plass til å passere eller trekke unna i sitt eget tempo.
  • Dersom du må gå i retning av elgen så gi den tid. Ofte vil synet av deg være nok til at den stikker. Litt støyende prat kan øke sannsynligheten for at den trekker seg unna. Dersom den likevel ikke gjør det, og du er nærmere enn 100 meter, bør du vurdere å snu.
  • Vær oppmerksom på elgens kroppssignaler. Dersom elgen senker hodet, legger ørene bakover og reiser bust, er den tydelig stresset og kan angripe. Trekk unna umiddelbart! Rygg for å vise at du ikke er en trussel, du greier uansett ikke å løpe fra en elg. 
  • Dersom elgen angriper så kan man ikke løpe fra elgen. Da må man gjemme seg bak et tre, en bil eller en stor stein for å få avstand fra elgen.
  • Alle elger har sin egen toleranse for når den føler seg truet. Elger med kalv kan være mer aggressive enn enslige elger, og man må være ekstra oppmerksom.
  • En av de største konfliktene kan oppstå dersom man har med seg hund. Ulven er fra naturens side elgens største fiende. Elgen kan derfor reagere mot hunden som den gjør mot ulven. De kan angripe hunden og sparke mot den. Hunder som blir angrepet av elg kan løpe mot sin eier, og setter dermed også eieren i fare. Så hold hunden unna elgen. 

 

Ikke mat elgen

Fôring av elg og andre hjortedyr er ulovlig uten tillatelse fra Mattilsynet. Fôring kan også øke risikoen for farlige møter med elg. Elg kan endre sin adferd knyttet til matsøk, og øke tilhold til stedet der den blir fôret. Dette øker igjen faren for farlige møter med elgen. 

 

 

Elg er en del av norsk natur og vårt biologiske mangfold. Elgen ansees ikke som en fremmedart i Norge, heller ikke i Lofoten. En art betraktes som fremmed om den flyttes av mennesker til steder den ikke hører hjemme. Elgens tilstedeværelse i Lofoten skyldes naturlig migrasjon fra omkringliggende områder, og den skal derfor bevares som alle andre naturlig tilhørende arter. 

Kontakt

Bjørn Harald Brenna
Rådgiver miljø og SMIL
E-post
Telefon 76 05 61 27
Børge Klevstad
Rovviltkontakt Lofoten
Mobil 90 91 27 25