Viktig melding

Velkommen til Vestvågøy kommune!

Vestvågøy kommune har over 11.000 innbyggere, og er dermed den mest folkerike kommunen i øyriket Lofoten. Med sin spennende og varierte natur har kommunens innbyggere et mangfold av muligheter for friluftsliv.

På varme sommerdager kan man benytte seg av ei av øyas mange strender, eller man kan nyte midnattssola fra utsiktspunktene Eggum og Utakleiv. Både sommer og vinter har man mange muligheter for turer i fjellet - uansett om man er glad i rolige turer langs gode stier, eller utfordrende toppturer med ski eller klatreutstyr. Havet innbyr til kajakkpadling og surfing – og hva med å fiske sin egen middag?

Som Lofotens geografiske midtpunkt er det ikke bare kort vei til de heftige naturopplevelsene og kulturelle aktivitetene som finnes rundt om på øyriket. Det betyr at det er kort vei til resten av verden også. Infrastrukturen i Lofoten er god, og man kommer seg til Vestvågøy både med bil, buss, hurtigrute og fly. Flyplassen ligger bare et par minutters kjøring fra Leknes, kommunens administrasjons- og handelssenter, og har flere avganger daglig. Fastlandsforbindelse i nord og fergeforbindelse til Bodø bidrar også til at Vestvågøy er en plass det er lett å besøke – noe naturglade turister vet å sette pris på!

At den flotte naturen trekker mennesker til Vestvågøy er ikke noe nytt. Det har tross alt vært bosetting i Lofoten i flere tusen år, mye takket være den rike tilgangen på fisk i havet. Det spesielle med Vestvågøy er at også jordbruk var, og er, en viktig næringsvei. Øyas flate, næringsrike områder står nemlig ikke bare i vakker kontrast til høye og bratte fjell – de egner seg også meget godt til jordbruk. I dag er imidlertid industrivirksomhet og handels- og servicevirksomhet velkomne tilskudd i et allerede rikt og variert næringsliv. Samtidig bidrar det til å skape denne kombinasjonen av natur, beliggenhet, arbeidsplasser og kulturelle tilbud som virkelig gjør Vestvågøy til en øy av muligheter – i hjertet av Lofoten.

Stolt fortid – innovativ fremtid!

Næringslivet er sterkt og stabilt, med lange tradisjoner for internasjonal eksport av varer og tjenester. Med et spenn fra 1000-årig produksjon av tørrfisk til dagens innovative kompetansemiljøer er Vestvågøy et spennende sted å etablere sin virksomhet. Vi er oss bevisst våre røtter, men innser behovet for fremtidig nyskapning og utvikling på alle områder.

Internasjonale kompetansemiljøer

Vestvågøy har mange bedrifter med internasjonale kunder, som eksporterer teknologi, kompetanse og produkter av høy kvalitet. I dag er det fokus på å få fram en annen type kompetanse enn den tradisjonelle fiskerinæringen – avansert kompetanse som er både markedsmessig og produktmessig tilpasset.

Voksende reiselivsnæring

Lofotens spennende natur og kystkultur har skapt et reiseliv som er i aktiv vekst. Lofotr vikingmuseum på Borg er en velkjent turistattraksjon. Det samme er også Leknes cruisehavn – den største i Nordland! Som det geografiske utgangspunktet for å oppleve hele Lofoten, ligger det også et stort uutnyttet potensiale for videre vekst i denne næringen.

Sterke primærnæringer – råvarer av ypperste kvalitet

Vestvågøy er blant de største fiskeri- og jordbrukskommunene i Nord-Norge. Videreforedling av lokale råvarer skjer i stor skala og er et stort satsingsområde i kommunen. Lofoten Matpark, en næringsklynge med bedrifter, er under etablering. Matparken vil i framtiden sørge for enda flere kompetansearbeidsplasser med stor vekt på forskning og innovasjon..

Leknes - byen midt i Lofoten

Leknes er desidert størst på handel i Lofoten og byen har også et stort offentlig og privat tjenestetilbud. I gangavstand fra sentrum finner man flyplassen med 7 daglige avganger til Bodø. Kommunen har over tid bevisst satset på videreutviklingen av Leknes som regionsenteret i Lofoten. Kafeer, restauranter og uteplasser bidrar til å skape en pulserende og hyggelig atmosfære i bykjernen.

Alle vet at Lofoten er et attraktivt feriested - men visste du at det også er flott å bo her? Vestvågøy kommune har ikke bare spektakulær natur, våre innbyggere nyter også godt av et mangfold av aktivitetstilbud og kulturopplevelser.

Allsidig aktivitetstilbud

Med idrettshaller, svømmehall, lysløyper og alpinbakke har Vestvågøy et rikt utvalg av aktivitetstilbud. Her er også flotte muligheter for bølgesurfing, klatring, kajakk, toppturer og skikjøring i kombinasjon med storslåtte naturopplevelser!

Stamsund: Teatermetropol

Vestvågøy har kulturskoletilbud av høy kvalitet innen musikk, kunst, dans og drama. Det blomstrende teatermiljøet tiltrekker seg teaterproduksjoner fra hele verden. Med tre teaterinstitusjoner, museum og flere gallerier fremstår Stamsund som et kulturelt senter i landsdelen.

Internasjonale festivaler

Stamsund Internasjonale Teaterfestival, Lofoten Internasjonale Kammermusikkfestival, Lofoten International Art Festival er eksempler på at det er fullt mulig å oppleve kunst og kultur av høy kvalitet i Lofoten.

Sterke lokalsamfunn

På Vestvågøy har vi mange sterke lokalsamfunn. Den gode infrastrukturen gjør det mulig å bosette seg hvor som helst i kommunen, og samtidig å ha kort vei til alt en trenger. Hvorfor ikke avslutte fjellturen med en cappuccino på en av våre mange trivelig kaféer?