Viktig melding

Rutiner for innkjøp

Alle innkjøp har en miljøbelastning, derfor har Vestvågøy kommune utviklet noen enkle prinsipper for grønt innkjøpsvett. Disse skal gjøre det litt enklere å ta vare på klima og miljø i kommunens innkjøp.

Tenk igjennom behovet – hva er det du egentlig trenger? Og er du usikker – spør om hjelp. Kan du dekke behovet med noe som allerede finnes på huset? Sjekk gjerne om du finner noe brukt eller noe som kan ombrukes. Eventuelt om du kan låne av en kollega.

Som offentlig virksomhet forholder Vestvågøy kommune seg til lov og forskrift om offentlige anskaffelser

 

Under følger noen enkle prinsipper for innkjøpsvett:

Symbol: Kontrakt - Klikk for stort bilde

Vi bruker de innkjøpsavtalene vi har:

I avtalene våre sørger vi for at leverandører har fokus på miljø, blant annet gjennom et miljøledelsesystem. I avtalene følger vi også opp våre leverandører slik at vi kan sikre at de leverer på kommunens miljøkrav. Derfor er det viktig at vi bruker disse avtalene og tar vårt innkjøpsansvar. 

Symbol: Eco - Klikk for stort bilde

Vi velger produkter med minst miljøbelastning:

Det vil si at vi velger produkter som er miljømerket med for eksempel Svanemerket, EU-Blomsten, Den blå engel, FSC eller TCO. 

Symbol: Mat - Klikk for stort bilde

Ved innkjøp av mat:

Vi bruker lokale råvarer og kortreist mat der vi kan, og vi kjøper økologisk der det er mulig. Maten vi kjøper er fri for palmeolje, eller bruker bærekraftsertifisert palmeolje og er produsert med bærekraftig soya. Vi sørger for at fisk og sjømat vi kjøper ikke er i WWFs rød kategori.

Symbol: Dødningskalle - Klikk for stort bilde

Vi kjøper ikke inn miljøskadelige produkter:

Sørg for at våre kollegaer ikke jobber med miljøsskadelige kjemikalier, og at alle renholdsprodukter som kan være miljømerket er det.

Symbol: Søppelbøtte - Klikk for stort bilde

Ikke kjøp mer enn det vi trenger:

På den måten ungår vi avfall og unødig matsvinn. Og vi sørger for at det avfallet som vi produserer blir riktig sortert.

Symbol: Spørsmål - Klikk for stort bilde

Er du usikker?

Miljø og innkjøp kan være komplisert. Hvis du er usikker, ta kontakt med din nærmeste leder eller innkjøpsansvarlig for hjelp.