Viktig melding

50 år i tjeneste – det står det respekt av!

Det var en følelsesladd markering til ære for brannkonstabel og røykdykker Gunnar Lockert (68) denne tirsdagskvelden på Leknes brannstasjon. Til tross for en tjenestetid de færreste kan skilte med, gjorde Gunnar det klart at han ikke gleder seg nevneverdig over idéen om pensjonisttilværelsen riktig ennå.

Tre brannkonstabler som poserer med en plakett, foran en brannbil. - Klikk for stort bildeFra venstre: Øyvind Brattli (leder beredskap), Gunnar Lockert (brannkonstabel og røykdykker) og Ragnhild Sæbø (brannsjef). Vestvågøy kommune

 

Gunnar startet som brannkonstabel i 1973. Først i Vestvågøy kommune, og fra 2011 over hele Vest-Lofoten etter sammenslåingen til Lofoten brann- og redningsvesen (et samarbeid mellom Moskenes, Flakstad og Vestvågøy). 

Kanskje er det vanskelig for mange å begripe helt hva slags tid vi snakker om her – 50 år i tjeneste – så brannsjef Ragnhild Sæbø hjalp oss å sette ting i perspektiv under sin tale til Gunnar.

 

Noen nøkkelhendelser som skjedde i 1973:

  • Morten Dyrstad, kommunedirektøren vår, blir født.
  • Verdens første mobiltelefonsamtale blir foretatt i New York.
  • Ukenummerering innføres i Norge (Sverige og Danmark).
  • Watergate-skandalen.
  • Oljekrisen: Det innføres kjøreforbud for private motorkjøretøyer i helgene.
  • Viking ble seriemester i fotball.

 

Utover kvelden ble det delt både lovord og skrøner. Gunnar fikk noen flotte symbolske påskjønnelser fra sine kolleger – samt et par overraskelser av det skvetne slaget, med litt riskrem som plaster på såret. Også alvoret ulmer i yrker som dette, og vi ble minnet på hva som faktisk kreves av mental og fysisk utholdenhet i en risikofylt arbeidshverdag som brannkonstabel. 

 

Brannsjef overrekker blomster og konvolutt til avtroppende brannkonstabel - Klikk for stort bildeBrannsjef Ragnhild takker for innsatsen. Vestvågøy kommune

 

Brannsjef Ragnhild mimret videre om hvordan varslingen tidligere gikk fra tyfon til personsøker, men kun med pipesignal. Det var kun to til tre håndholdte radioer til disposisjon. At man fant hverandre på skadestedet den gang fremstår i dag som et lite under, minnes brannmannskapene i dag. Før opererte man heller ikke med vaktlag på Leknes som man har i dag, noe som innebar at om alarmen gikk ble hele styrken varslet. Men det var slett ingen garanti for hvem og hvor mange som dukket opp. 

Men Gunnar stilte alltid opp! Kollegaene forteller om en solid kar man kan regne med, til tross for flere historier om hvor skvetten Gunnar er om du ved et uhell overrasker ham på butikken. Med det som bakteppe forteller Ragnhild likevel at som røykdykker er han utrolig stødig – ikke et eneste avvik eller klage på alle disse årene!

De harde fysiske kravene til brannmannskapene er ingen lek, og brannsjefen fortalte om at mange kan oppleve det krevende å få sine folk gjennom testene. Til tross for det har Gunnar etter femti år i tjeneste fremdeles bedre tid på gjennomføring av «Fredrikstadtesten» enn mange av de yngre røykdykkerne. Det står det utrolig stor respekt av.  

Det er tydelig at Gunnars engasjement og innsats har satt spor. Vi er alle svært takknemlige for hans bidrag i lokalsamfunnet vårt. 

 

Gruppebilde med brannmannskapet foran brannbil med kran. - Klikk for stort bildeGunnar på hedersplassen. Vestvågøy kommune