Viktig melding

Forurensing og forsøpling

Forurensning og avfall på avveie gjør skade på natur og mennesker både på land, i vann og i sjøen. Derfor jobber vi for å forhindre at forurensning og søppel spres ut i naturen og havet.

Akutt forurensning

Dersom du oppdager akutt forurensning, skal du alltid melde fra om dette til brannvesenets nødnummer 110.

Kystverket er tilsynsmyndighet for akutt forurensning på land og i sjø, og brannvesenet er i første linje på kystverkets vegne når dette oppstår. 

Informasjon om Kystverkets ansvar

Forsøpling

Forsøpling eller avfall på avveie

Forsøpling eller avfall på avveie kan være ting eller stoffer som noen har kastet eller har en plikt til å kaste. Det er altså ting man ikke lenger har en intensjon om å bruke. Det kan gjelde måten ting lagres på og eller hvordan det ser ut. Selv om en gjenstand har økonomisk verdi eller fortsatt kan brukes, kan det regnes som avfall på avveie. Eksempler kan være en komfyr som er kastet i naturen, møbler eller andre gjenstander som er plassert i en haug i hagen osv.

Hvem har ansvar for å rydde opp?

Den er den personen som har forsøplet eller forurenset som har ansvar for å rydde opp og ta kostnaden. Hvis det ikke er kjent hvem som har gjort det, er det grunneiers ansvar å rydde opp.

Hva kan jeg gjøre med naboens rot?

Hvis en nabo har rot eller søppel som sjenerer, oppfordrer vi deg til å snakke med naboen om dette. Ofte løser en god og åpen dialog problemet. Det kan være ulike grunner til at naboen har det rotete, og man bør først forsøke å løse dette utenfor den offentlige arenaen. Kommunen kan kun gripe inn hvis det er absolutt nødvendig, men man vi alltid forsøke å løse saken ved at naboene selv finner en løsning. 

I særlig alvorlige tilfeller gir forurensningsloven kommunen en mulighet til å gi pålegg om fjerning av avfallet, tvangsmulkt eller at kommunen rydder opp på eiers regning. Den private eiendomsretten står sterkt i Norge, og det er derfor begrenset hva kommunen har rett til å gjøre på privat eiendom. 

Lov om vern mot forurensninger og om avfall (forurensningsloven) hos Lovdata

Forsøpling rundt private søppelspann og ved returpunkt meldes til LAS.

Hageavfall

Hageavfall som dumpes på privat og kommunal grunn regnes som forsøpling. Dette er fordi hageavfall kan inneholde frø eller røtter fra svartelistearter med høy spredningsevne, eller tiltrekke seg uønskede skadedyr som rotter, måker og brunsnegl.

Avfall og hageavfall skal ikke dumpes ulovlig i naturen, men skal leveres til godkjent mottak. Dette etter forurensningsloven § 28 og forskrift om fremmede organismer § 9. Villfyllinger av hageavfall er skjemmende, kan føre til ubehagelig lukt og økologiske konsekvenser. Dessuten er terskelen lavere for å kaste annet type avfall i naturen når det etableres slike fyllinger.

Strandrydding

Vil du rydde en strand? Privatpersoner kan rydde strender/ kystlinje og levere avfallet gratis ved Lofoten Avfallsselskap IKS (LAS) sine miljøstasjoner dersom du fyller ut og leverer skjema. som du finner på LAS sine hjemmesider.  

LAS har siden 2011 samlet inn data for innsamlet marint avfall i Lofoten, og har derfor en helt unik tidsserie med statistikk for marint avfall gjennom at ryddere har bidratt med data fra sine ryddeaksjoner. Dette gir et unikt innblikk i sammensetning av avfall og hvor det kommer fra, hvor man sette inn målrettede tiltak for å redusere utslipp.

Mer informasjon om strandrydding hos LAS

Du kan også levere gratis dersom du har registrert ryddeaksjonen via Hold Norge sin portal Rydde Norge.

Rydde Norge 

Oljetanker

Det er du som er ansvarlig for at en oljetank på din eiendom ikke lekker. Hvis det skjer lekkasjer i naturen eller på naboens eiendom kan dette bli kostbart for deg. Les om hvordan du kan fjerne oljetanken eller hva du må gjøre om du mistenker lekkasje. Nedgravde oljetanker - Vestvågøy kommune