Målgruppe
Aktueltsakene vi legger ut skal være relevante for innbyggerne våre primært. Det er derfor viktig at innholdet vinkles på en slik måte at det er forståelig og relevant for innbyggere som ikke nødvendigvis kjenner til saken fra før.
Visste du at omtrent halvparten av de som besøker hjemmesiden vår gjør det via en mobiltelefon? På mobilen er ofte oppmerksomheten redusert og skjermstørrelsen mye mindre. Dette stiller ekstra krav til oss som skriver, for å sikre konsentrert og relevant innhold – med tydelig fokus på brukeren.
Før du begynner – tenk over følgende:
- Hva er essensen i det jeg vil fortelle? (budskap)
- Hvem skriver jeg til? (målgruppe)
- Skal mottakeren gjøre noe etter å ha lest teksten? (ønsket handling)
Klart språk
Formidling handler ikke bare om å gi informasjon, men også sikre at den blir tatt imot og forstått. For mye innhold eller fagterminologi kan virke overveldende og fremmedgjørende, og virke mot sin hensikt.
Komplekse eller tekniske konsepter som formidles skal være forståelig for alle – uansett alder og bakgrunn. Unngå bruk av forkortelser og initialer i både muntlig og skriftlig kommunikasjon. Forkortelser bør skrives ut, etterfulgt av forkortelsen i parentes.
Start gjerne med konklusjonen. Ofte har vi ansatte behov for å forklare prosess, mens innbyggerne først og fremst er opptatt av «hva betyr dette for meg?». Begynn i stedet teksten med det de aller fleste lurer på først:
Kommunikasjonsstrategi
Les gjerne mer om kommunikasjon og formidling i vår kommunikajonsstrategi (PDF, 301 kB)
Planlegging
Være ute i god tid. Publisering planlegges i forkant, slik at det vi legger ut på hjemmesiden får en jevn intervall, og at det blir en variasjon i type saker.