Viktig melding

Stort engasjement for samfunnssikkerhet og beredskap

Kommunalt beredskapsråd gjennomført på Leknes brannstasjon

Karin Skarby


Vellykket beredskapsråd

Ordfører Jonny Finstad ønsket engasjerte deltagere fra Vestvågøy kommune, samt eksterne samarbeidsaktører, velkommen til beredskapsrådsmøte ved Leknes brannstasjon tidligere i denne uken.  Dette var første møtet i det nyvalgte beredskapsrådet for Vestvågøy kommune.  Alle faste medlemmer stilte opp, og det ble også gitt anledning for at to aktuelle observatører kunne delta i møtet. Møtet var lagt opp med noen presentasjoner, hvor spørsmål kunne stilles underveis, og det var også satt av tid til en faglig diskusjon rundt aktuelle sårbarheter, risiko- og konsekvens begrensing, samt samarbeidsformer i analyser og beredskapsplanlegging. 

Høydepunkter fra programmet

  • Beredskapsleder presenterte status for beredskapsrådet. Dette i forhold til ny struktur, organisering og intensjonen bak reduksjon i antall deltagende aktører.  Det ble forklart at sammensetningen er noe mer tilpasset en eventuell videreutvikling til et regionalt beredskapsråd, og at færre, og mer sentrale aktører, har større mulighet for åpne diskusjoner i løpet av møtet. Det ble tilkjennegitt at noen rådsmøter kan ha et preg konferanse, og da vil flest mulig aktuelle parter inviteres med. 
  • Det pågående arbeidet med helhetlig ROS for Vestvågøy ble presentert. Milepæler ble framlagt, og det ble vist til den kommende revisjonen og videreutviklingen av kommunalt beredskapsplanverk. Beredskapsleder viste til at prosessen ville ha bred medvirkning internt i kommunen, og at også eksterne beredskapsaktører, frivillige organisasjoner, næringsliv og eiere av kritisk infrastruktur ville inviteres inn i utviklingen.
  • Brannsjef presenterte utfordringer tilknyttet forurensning og avklarte myndighet i forhold til håndtering. Det ble videre vist til kapasiteter og muligheter i forhold til forurensning.
  • Sivilforsvaret, ved lokal leder, presenterte kapasiteter, virkeområde og funksjon i krisehåndtering. Sivilforsvaret er en statlig ressurs med profesjonelt oppsett, og har store menneskelige og materielle ressurser tilgjengelig for lokalsamfunnene.  Lokal leder oppfordret til at ressursene de representerte burde benyttes i størst mulig grad i krisehåndtering.
  • Til sist ble det en god, faglig diskusjon og erfaringsdeling rundt aktuelle sårbarheter for lofotsamfunnet. 

 

Deltagende kommunale aktører var ordfører, som er rådsleder, kommunedirektør, assisterende kommunedirektør, kommuneoverlege, brannsjef, samt beredskap - og sikkerhetsleder som hadde utviklet programmet sammen med ordfører. 

Av eksterne aktører deltok Nordlandssykehuset Lofoten, Elmea AS, Lofoten Heimevernsområde, Sivilforsvaret, Vest-Lofoten politistasjon og Vest-Lofoten næringsforening.  De to observatørene var ordfører i Moskenes og leder for kommunalt samhandlingssekretariet. Lofot-tidende deltok med en representant i første del av møtet.

Avslutningsvis nevnes det at det er en målsetning å ha lokalt næringsliv representert i forhold som berører samfunnssikkerhet og beredskap i lokalsamfunnet. Næringslivet representerer solide ressurser som kan nyttiggjøres i krisehåndtering, og derfor var det fordelaktig at leder av Vest-Lofoten Næringsforening deltok i rådsmøtet.

Ordfører tilkjennegav at han var godt fornøyd med møtet og engasjementet, og så fram til framtidige møter i beredskapsrådet.