På denne siden finner du:
Din stemme teller
Beredskaps- og sikkerhetsleder Thomas Thomassen vil sammen med den øvrige kriseledelsen i Vestvågøy evaluere kommunens håndtering under ekstremværet som traff Lofoten 01. februar.
Har du eller din bedrift innspill eller opplevelser som kan være nyttige å ta med? Send dine innspill på nettskjemaet. Vi setter pris på alles bidrag, og oppfordrer til konstruktive tilbakemeldinger.
Hva brukes innspillene til?
Dette er et lokalt, uformelt initiativ for å skape bedre samhandling med våre innbyggere, i tråd med intensjonene i samskapingskommunen.
Innspillene vil bli tatt med i evalueringsarbeidet, og vil gi oss nyttige erfaringer i det videre arbeidet med kommunens beredskapsplan for ekstremværhendelser.
Ekstremvær kan ramme infrastrukturen hardt, som for eksempel vei og forsyningslinjer, vannforsyning, strømforsyning, kommunikasjon i form av internett og telefoni, varme og trygghet. Med en beredskapsplan for ekstreme hendelser vet vi raskere hva som skal prioriteres først, utdyper Thomassen.
Bakgrunn for evalueringen
Vestvågøy kommune etablerte krisestab onsdag 31. januar 2024 da Statsforvalteren i Nordland oppjusterte farevarslet til rødt for vind og snøskred. Det mest kritiske tidspunktet ble anslått til torsdag morgen og formiddag, 01. februar. Ekstremværet «Ingunn» herjet kraftig i Lofoten, og resulterte i skader på materiell og infrastruktur flere plasser, i tillegg til redusert tjenestetilbud mens det sto på som verst. Kriseledelsen fulgte utviklingen nøye i takt med hvordan situasjonen utviklet seg, og hadde dialog med beredskapsaktører og de andre fastlandskommunene i Lofoten underveis.
Slik kan du være forberedt
Vi anbefaler innbyggerne våre om å følge nasjonale råd om egenberedskap, slik at man er rustet til å kunne klare seg selv i minst tre døgn. Dette vil gi myndighetene rom til å jobbe med krisehåndtering i et eventuelt nødstilfelle, i stedet for å måtte bruke kritiske ressurser på forsyninger.
- Sikre alle løse gjenstander da disse kan skape farlige situasjoner.
- Sørg for at konstruksjoner med stort vindfang er forsvarlig forankret. Har du camping- eller bobil bør du prøve å sette de i le for vinden.
- Forbered deg på eventuelle strømbrudd, redusert mobildekning og stengte veier. Se til at du har ekstra ved, mat, oppladet telefon og lignende.
- Vær en god nabo og gi beskjed dersom du ser gjenstander som er utsatt. En løs gjenstand hos naboen kan fort skade nabolaget. Ta et overblikk og hjelp eller informer de som eventuelt trenger det.
- Kontakt politiet på telefon 112 om det er fare for liv og helse, eller om du har akutt behov for hjelp til sikring.
- Ikke utsett deg for farlige situasjoner, men dersom det er forsvarlig:
- Sikre skadestedet slik at det ikke oppstår ytterlige skader.
- Rydd eiendommen for løse gjenstander i tilfelle stormen tar seg opp igjen.
- Om du har fått skader på egne bygningsmasser eller eiendeler kan være lurt å dokumentere skadene og kontakte ditt forsikringsselskap.
- Har du behov for å komme i kontakt med oss kan du kontakte servicetorget på rådhuset: telefon 76 05 60 00. Merk at åpningstider kan variere.
- Kommunal vakttelefon for veidrift: telefon 76 05 62 40.
- Kommunal vakttelefon for vann og avløp: 90 50 94 44.
- Andre døgnåpne vakttelefoner.
- Ved akutte hendelser, kontakt Politiet på telefon 112.
Kommunen ønsker innspill i forbindelse med evaluering, og i det videre arbeidet med beredskapsplanen. Fra venstre: Thomas Thomassen (beredskaps- og sikkerhetsleder), Pål Krüger (varaordfører) og Morten Dyrstad (kommunedirektør).
Vestvågøy kommune