På denne siden finner du:
Do you prefer another language?
- Click this link to Google Translate.
- Then click "English" in the top left menu.
- Choose your preferred language.
(Please note that translations are automatic, and some phrases may not be perfect.)
Utenfor inngangen til et av de offentlige tilfluktsrommene – på rådhuset i Vestvågøy kommune.
Vestvågøy kommune
Målet er å sikre at vi alle er best mulig forberedt på ulike typer hendelser. Egenberedskap, tilfluktsrom og befolkningsvarsling er eksempler på viktige temaer som det er nyttig å ha kjennskap til – også for innbyggerne.
Offentlige tilfluktsrom
Innbyggere vil få beskjed fra myndighetene dersom det blir nødvendig å oppsøke tilfluktsrom.
I Vestvågøy finnes det to offentlige tilfluktsrom tilgjengelige ved krisesituasjoner.
- På rådhuset på Leknes (Storgata 37)
- Ved Bøstad skole (Vikingveien 459)
Private tilfluktsrom
I tillegg finnes det flere private tilfluktsrom ved skoler, institusjoner og enkelte næringsbygg. Disse er i hovedsak beregnet for brukerne av byggene, og har følgelig begrenset kapasitet.
Før 1998 var det nasjonale krav om at alle større bygg (over 1000 m²) skulle bygges med tilfluktsrom, noe som betyr at mange skoler, institusjoner og eldre næringsbygg har slike rom tilgjengelig. I 1998 kom det en Stortingsmelding som ga midlertidig fritak for bygging av tilfluktsrom i bygg over 1000 m2. Det er nå høring om en ny stortingsmelding som har gitt signaler om at ordningen kan bli reetablert allerede i 2025.
Befolkningsvarsling
Dersom det skulle bli nødvendig å oppsøke tilfluktsrom, vil myndighetene varsle innbyggerne via Nødvarsel på mobil eller andre informasjonskanaler.
Nasjonale myndigheter og nødetater kan sende ut SMS-varsel til alle mobiltelefoner i et bestemt område, uavhengig av hvor telefonen er registrert. Dette kalles «lokasjonsbasert befolkningsvarsling».
I tillegg inngår såkalt «tyfonvarsling» (flyalarm) i det nasjonale varslingssystemet, som brukes for å informere befolkningen om alvorlige eller viktige hendelser.
For å sikre at både myndigheter og innbyggere er kjent med systemet, tester vi i Norge «Nødvarsel» to ganger i året (januar og juni) – både med varsel på mobil og med tyfoner.
Generelle anbefalinger
- I de fleste krisesituasjoner vil det ofte være tryggest å holde seg hjemme, spesielt hvis det ikke er en umiddelbar fare i området.
- Generelt råder man innbyggere til å forbli i bygningen man er, søke ned i kjeller og avvente situasjonen.
- Unngå unødvendig ferdsel dersom situasjonen er usikker.
- Ha alltid en egenberedskap for minst 7 dager, som inkluderer blant annet vann, mat, oppvarming og medisiner.
Klargjøring og bruk av offentlige tilfluktsrom
- Tilfluktsrom kan brukes til andre formål i fredstid, som ungdomsklubber, lager eller lignende – men de kan raskt klargjøres ved behov. Nasjonale myndigheter oppfordrer til at disse rommene brukes i fredstid, så lenge beskyttelsesevnen ikke svekkes.
- Klargjøringstiden er 72 timer fra beskjed gis, og dette tidskravet vil vi klare å oppfylle for de kommunalt eide tilfluktsrommene.
- Ved en hendelse er det Sivilforsvaret i samarbeid med kommunen som drifter de offentlige tilfluktsrommene med sine mannskaper.
- Ved de private tilfluktsrom er det eier av bygget som er ansvarlig for vedlikehold og drift.
Beredskap handler om å være forberedt
Det er ingenting som tilsier på at det vil være behov for å ta i bruk tilfluktsrom i nærmeste fremtid, men beredskap handler om å være forberedt.
Vi oppfordrer alle til å ta enkle grep for sin egen beredskap. Ved å ha litt ekstra mat, vann og oppvarming tilgjengelig, er du godt rustet for enhver situasjon.
Det viktigste er at du kan dekke dine grunnleggende behov; som varme, vann, mat og informasjon.
Foto: Gaute Gjøl Dahle/DSB