Landbruk i VestvågøyLofotlandskapet er formet gjennom generasjoner med bærekraftig bruk av naturressursene. Dyrene våre spiller en aktiv rolle i å holde kulturlandskapet åpent, og bidra til de karakteristiske gressdekte fjellsidene. Sist endret 01.10.2025 10.38 Illustrasjonsbilde. Unsplash / Marek Piwnicki En framtidsretta næringI kommunens arbeid er landbruket løftet fram som en moderne næring og viktig kulturbærer. Med både historisk forankring og framtidsblikk skal Vestvågøy fortsette å være en sterk landbrukskommune i Nordland. I tillegg satses det på nye produksjonsmetoder, økologisk drift og bruk av ny teknologi. Kommunen jobber for å: Styrke rekrutteringen til næringen.Fremme økologisk melke- og kjøttproduksjon.Skape interesse for landbruk blant barn og unge gjennom skolehager og parsellhager.Legge til rette for eierskifte og nydyrking.Sørge for at leiejord og annen arealbruk utnyttes best mulig.Variert og mangfoldig landbrukVestvågøy er en av de største sauekommunene i Nordland, og en av få med geitemelkproduksjon.Sentralt på Leknes ligger Horns slakteri, et moderne slakteri som tar i mot storfe og småfe fra lokale og regionale gårder i Nord-Norge.Matproduksjon basert på lokale råvarer har en stolt tradisjon, og etterspørselen øker. Gjennom blant annet REKO-ringen Lofoten kan du treffe og handle lokalmat direkte fra flere produsenter. Mange har dessuten egne gårdutsalg.Flere lokale produsenter har vunnet priser for sine veldrevne gårdsbruk og unike produkter, blant annet gården Rise Store, Lofotlam, Lofoten Gårdsysteri, Aalan Gård Interessen for matopplevelser øker også i takt med populariteten til Lofoten, og hos blant annet Aimees Farm og Polarhagen kan du få servert måltider basert på egenproduserte råvarer. Bærekraftig produksjon, dyrevelferd og innovasjon går igjen hos flere. Myklevik Gård er et eksempel på et småbruk som har fått til et innovativt samarbeid, der de leverer produkter til Hurtigrutens restauranter, og får matavfallet i retur – som deretter blir gjort om til gjødsel ved hjelp av en spesiallaget kompostreaktor. Lofoten Wool som foredler ull fra lokale sauer til garn og tekstil, er et annet eksempel.Flere av gårdene samarbeider med næringslivet, og leverer varer til butikker og restauranter. Lofot-egg er eksempel på en liten lokal bedrift som selger lokale egg fra frittgående høner.Utvalgte kulturlandskapYttersida av Vestvågøy ble i 2023 valgt ut som «Utvalgt kulturlandskap i jordbruket» (UKL) på grunn av sine kulturhistoriske og naturfaglige verdier. Yttersida av Vestvågøy (UKL) gjelder områdene:EggumUnstadUttakleivHauklandVikUtvalgte kulturlandskap er en statlig satsning for å ivareta områder med stor biologisk og kulturhistorisk verdi, formet gjennom langvarig bruk og tradisjonelt jordbruk. Karakteristisk for slike områder landskap som er skapt i samspill mellom mennesker og natur gjennom generasjoner, med blant annet gamle gårdstun, steingjerder, beitemarker og slåttenger. For å bevare disse unike områdene kreves fortsatt bruk, skjøtsel og vedlikehold. Derfor bevilges det årlig midler over statsbudsjettet som man kan søke på. Mer om utvalgte kulturlandskap (landbruksdirektoratet.no)