På denne siden finner du:
Vi er blant de største fiskerikommunene i landet, målt i antall yrkesaktive fiskere og registrerte fartøy. Et sterkt kompetansemiljø og innovasjonsevne bidrar til rekruttering, utvikling og en levende kultur innen de blå næringene.
Kommunen arbeider for å legge til rette for bærekraftig vekst i fiskeri- og havbruksnæringen. Det gjør vi blant annet gjennom kommuneplanens arealdel og tilrettelegging for næringsutvikling.
Vi har god dialog med næringslivet og kommunen samarbeider med fylkeskommune og statlige etater for å fremme en sunn verdiskaping, utvikling og forvaltning.
Søknad og skjema
Finn søknad og skjema fra Fiskeridirektoratet. Søk eller velg etter tema.
Søknad og skjema (fiskeridir.no)
Vestvågøy kommune
Fiskeri
Kystfiskeflåten har vært en bærebjelke i lokalsamfunnet og har bidratt sterkt til den kulturelle, faglige og økonomiske utviklingen i Lofoten.
Her har det i generasjoner vært en livskraftig kystflåte bestående av mange mindre båter som leverer fersk fisk til lokale mottak – særlig under det tradisjonsrike «Lofotfisket».
Bearbeiding av sjømat
Fisk og sjømat som foredles og bearbeides til blant annet matvarer skaper også betydelig aktivitet og sysselsetting i kommunen, og er en viktig del av verdikjeden. Etter offentlig sektor er denne bransjen blant de største når det gjelder antall arbeidsplasser.
I kommunen finnes det flere foretak innen bearbeiding og konservering av fisk og fiskeprodukter, som driver alt fra filetering og videreforedling, til produksjon av marine oljer og tran.
Noen eksempler er:
- Insula AS (etablert i 2015), som har sitt hovedkontor på Leknes. Selskapet omfatter en rekke sjømatbedrifter i Norden, og ikke minst Lofotprodukt AS (etablert i 1994) som produserer alle sine sjømatprodukter på Leknes.
- Lerøy Seafood Group har en stor og moderne fabrikk i Stamsund, der de driver filetproduksjon og produserer fiskekaker.
- Lofoten Marine Olje AS (LMO) holder til på Ballstad og produserer råtran fra lever av torskefisk. Bedriften er en del av Orkla Health og bidrar til lokal verdiskaping innen marin ingrediensproduksjon.
Produksjon av tørrfisk og klippfisk har lange tradisjoner i Lofoten og utgjør fortsatt en viktig del av sjømatnæringen i regionen. Tørrfisken lages av skrei og annen torsk som henges til naturlig tørking på hjeller i det kalde, rene lofotværet – en metode som har vært brukt i hundrevis av år.
I tillegg produseres klippfisk, som er saltet og tørket torsk, etter mer moderne metoder. Begge produktene eksporteres til markeder over hele verden og er viktige handelsvarer, særlig til Italia, Portugal og Brasil.
Også fiskehoder tas vare på og tørkes separat, og er en viktig eksportartikkel til blant annet det afrikanske markedet.
Produksjon av tørrfisk og klippfisk har lange tradisjoner i Lofoten og utgjør en viktig del av næringen. Tørkede fiskehoder er også en viktig eksportartikkel.
Unsplash / Niklas
Lite utnyttede marine ressurser
Langs kysten finnes det store muligheter for å skape verdier fra ressurser som i dag er lite utnyttet. Bifangst og arter som tang, tare, sjøpølse, kråkeboller og marine snegler representerer et uutnyttet potensial for næringsutvikling.
Ved å ta i bruk slike ressurser kan bedrifter og prosjekter bidra til bærekraftig verdiskaping, samtidig som det åpnes nye muligheter i nasjonale og internasjonale mat- og kulturmarkeder.
Bedrifter og prosjekter som ønsker å utvikle nye produkter eller tjenester basert på slike ressurser, kan søke støtte fra nasjonale virkemidler som blant annet Innovasjon Norge. Bærekraft og hensyn til naturmangfold er viktige prinsipper, særlig ved høsting av arter som lever på eller ved havbunnen.
Havbruk og akvakultur
Akvakultur er betegnelsen på oppdrett og dyrking av organismer i vann, enten det er i havvann eller ferskvann. Det omfatter en rekke aktiviteter, som fiskeoppdrett, skalldyroppdrett og dyrking av planter som tang og tare.
Havbruksnæringen er en kilde til verdiskaping og sysselsetting i kommunen. Aktiviteten innen havbruk bidrar til økonomien, og kommunen mottar årlig midler fra Havbruksfondet som et resultat av den lokale havbruksaktiviteten.
Havbrukskonsesjoner i kommunen: Akvakulturregisteret er et offentlig register som gir oversikt over alle tillatelser (konsesjoner) og lokaliteter for akvakultur (oppdrett) i Norge. Under er lokalitetene som befinner seg i Vestvågøy:
Rekruttering, kompetanse og forskning
Vestvågøy har et sterkt utdannings- og kompetansemiljø innen de blå næringene.
Både Vest-Lofoten videregående skole (offentlig) og Havbruksakademiet Nord AS (privat) tilbyr utdanning innen de blå næringene, med blant annet programmer for naturbruk, akvakultur og fiske.
Stim AS er et ledende konsern innen fiskehelsetjenester, og ble opprettet i 2019 etter at flere selskaper slo seg sammen til ett konsern. De driver utvikling innen vaksiner, fiskevelferd, biologiske produkter og medisinfôr. Konsernet har etablert Lofoten Bio Centre på Storeidøya som sitt forsknings- og utviklingssenter.