Seminar på Lofotr Vikingmuseum torsdag 6. oktober kl. 18

Vestvågøyværingen Gerhard Schønings 300-årsdag har vært feiret i hele Norden i 2022. Vestvågøy Historielag i samarbeid med Lofotr Vikingmuseum og Vestvågøy Kommune arrangerer nytt seminar som hedrer sambygdingen. 

Gerhard Schøning (1722–1780). Portrett malt av Scott Thoe

Gerhard Schøning ble født for 300 år siden, den 3. mai 1722. Han kom til verden på Skottnes, ei lita bygd på Vestvågøya. Han fikk god utdanning og ble en av sin tids fremste akademikere i Danmark-Norge. Under seminaret får vi høre mer om Gerhard Schønings liv og virke, og om den store betydningen han har hatt for forskningen.

Program

18.00–18.05 Vestvågøy Historielag ønsker velkommen.

18.05–18.15 Film: Mannskoret Lofotr ønsker oss velkommen fra hagen der Gerhard Schøning vokste opp samt at ordfører Anne Sand gratulerer Gerhard Schøning med sin 300 års bursdag i år

18.15-18.25 Direktør for Museum Nord forteller kort om Kong Alfred av England på 800 tallet og de funnene som er gjort på Borg.

18.25–19.15 Arkeolog Frans-Arne Stylegar kåserer om de mektige Ladejarlene, og om konger og høvdinger nordpå i vikingtid. Stylegar er en kjent fagperson og foredragsholder, og har skrevet flere bøker om perioden. Han er snart aktuell med en ny biografi om Einar Tambarskjelve. Til daglig jobber han som kulturminneekspert i Multiconsult.
De hadde ikke kongenavn, men de representerte en del av styringseliten i det norrøne samfunnet. Ladejarlene var en av de mektigste slektene i hele den klassiske sagaperioden, fra Harald Hårfagre til Olav den hellige. I denne artikkelen setter arkeolog Frans-Arne Stylegar søkelyset på Ladejarlene som hadde sitt maktsentrum i Trøndelag - eller “hofuð Noregs”, Norges hjerte, heter det I sagahåndskriftene Fagerskinna og Morkinskinna

19.15–19.45 Kaffepause i kafeen/glasshuset. Det bli anledning å kjøpe kaffe/kake,

19.45–20.35 Eli Johanne Ellingsve kåserer om Lofotnavn fra Røst til Raftsundet. Naturen i Lofoten er skiftende, dramatisk og inspirerende. Stedsnavna forteller om hvordan folk har sett og skildret havet og øyene, tatt landskapet i bruk og utnyttet det til livberging gjennom århundrer.

20.35–20.45 Avslutning med blomster-/gaveoverrekkelse

Påmelding/Booking

Seminaret er gratis, men med begrenset antall plasser. De som ønsker å delta må melde seg på via denne linken...