Arctic Race of Norway i Lofoten 15. - 16. august 2019 - bli med på festen!

Klikk for stort bilde Tidens sykkelfest går av stabelen i Lofoten 15. og 16. august i år. Vestvågøy kommune er en av vertskommunene som tar i mot rytterne på startetappen fra Å med målgang på Leknes torsdag 15. august. Deretter flytter rittet seg videre til Vågan hvor andre etappe går dagen etter.

Sykkelrittet Arctic Race of Norway (ARN) ble første gang arrangert i Lofoten 8. – 11. august i 2013. Da fikk Vestvågøy del i etappen fra Svolvær på E10 til Leknes.

Det som blir den store forskjellen i 2019, er at den etappen vi får, vil ha målgang på Leknes, slik at hele ARN torsdag den 15. august vil foregå her i Midt- og Vestlofoten. Rittet starter på Å, følger E10 til Leknes, for så å komme innom både Sennesvik, Steine, Stamsund, Valberg Borge og Offersøya før syklistene er i mål. Med andre ord så får Leknes denne gangen hele sirkuset, i tillegg til at det altså sykles rundt øya med flere avstikkere.

Rittet i 2018 i Finnmark ble en stor suksess og folkefest og vi har all grunn til å tro at vi på Vestvågøy vil være med på å toppe dette når sykkelsirkuset nå kommer tilbake Lofoten. VINN i Narvik har laget en ringvirkninsanalyse (PDF, 5 MB) etter arrangementet i 2018.  

Det er like godt å ta oppfordringen med en gang - er du ikke med som arrangør eller frivillig, sett av disse dagene i ferielista i år for å kunne delta med sprell langs løypa og oppleve byfestene! For næringslivet er dette dager for å vise seg frem og ta vare på lokalbefolkning og besøkende, og la andre faste oppgaver hvile

Vi vil her på nettsiden presentere forberedelser og planer etter som de skrider frem, for det er et stort arrangement og betydelig logistikkoperasjon, mye større enn i 2013. Slik ansvarsområdene er fordelt vil Moskenes kommune ha ansvar fra Å til krysset Fredvang, hvor Vestvågøy kommune overtar ansvaret for resten av 1. etappe. Selv om Flakstad ikke er vertskommune vil det være naturlig å involvere kommunen i planlegging og gjennomføring av arrangementet.

Vestvågøy kommune har opprettet en egen prosjektorganisasjon for å ivareta de oppgavene som påligger vertskommunene ved dette arrangementet. Vi har fordelt oppgaver i følgende hovedansvarsområder med egen områdeansvarlig:

 • Teknisk, Kjetil Jørgensen
 • Byfest og folkeliv, Sigve Olsen
 • Frivillige, Gunnar Skoglund
 • Media og informasjon, Rune Andreassen
 • Flakstad team, TBA

Prosjektleder i Vestvågøy kommune er Rune Andreassen.

Det er verdt å merke seg at det er Politiet og arrangøren Arctic Race of Norway som er ansvarlig for sikkerheten under hele rittet og at vertskommunen kun bistår i dette arbeidet.

Vestvågøy kommune ser frem til å samarbeide med innbyggere, lag/foreninger og næringslivet for å skape et uforglemmelig arrangement.

Klikk for stort bilde

Det er et stort arrangement og en betydelig logistikkoperasjon, og arrangøren opererer med følgende tall:

 • 180 kjøretøy følger rytterne hver dag, deriblant biler og varebiler for sykkellagene, arrangørbiler, motorsykler for TV-produksjonen og presse, m.m.
 • 2 charterfly organiseres av arrangørene for å transportere sykkellagene (ryttere, støtteapparat og utstyr) til og fra Norge før og etter rittet.
 • 2 spesialfly for å sikre gode TV- og radiosignaler under rittet.
 • Egne trailertransporter mellom Frankrike til Norge bringer materiell av topp kvalitet til rittet.
 • 4 helikoptre flyr over sykkelfeltet på hver etappe: ett helikopter for TV -produksjonen, ett for fotografer og ett for VIP-gjester.
 • 3.600 hotelldøgn bookes gjennom året for dem som jobber før, under og etter rittet.
 • Totalt jobber mer enn 1.200 personer med gjennomføringen, deriblant 220 i arrangørstaben, 240 fra sykkellagene og rundt 600 frivillige.
 •  Ferger benyttes også noen år for å transportere lagene og arrangørstab.

Kontakt

Rune Andreassen
Informasjonssjef
E-post
Telefon 76 05 60 87
Mobil 952 41 535
Sigve Olsen
Næringssjef
E-post
Telefon 76 05 43 74
Mobil 481 55 003