Råd fra kommuneoverlegene i Lofoten og Vesterålen

Råd til befolkningen i forbindelse med økt smitteforekomst i lokalsamfunnet. Rådene er felles for kommunene Vestvågøy, Vågan, Hadsel, Sortland, Bø, Øksnes og Andøy.

Kommuneoverlege Vestvågøy Eva Kibsgaard Nordberg

Det har vært en betydelig økning i smitteforekomst i kommunene siste 2 uker. I hovedsak gjelder dette blant barn og unge og voksne i deres omgangskrets. Men det er også flere sporadiske tilfeller, dvs uten klar smittekilde eller tilknytning til miljøer med barn og unge. Det rapporteres i all hovedsak om milde og moderate symptomer. Vi ser imidlertid at smitteutviklingen øker risikoen for smitte blant sårbare grupper, deriblant eldre og folk med betydelig nedsatt immunforsvar.

På bakgrunn av dette utvides smittevernrådene til befolkningen. De generelle rådene vil fortsatt være helt grunnleggende fremover:

• holde deg hjemme ved symptomer, og ta en test
  • god hånd- og hostehygiene

I tillegg anbefales alle:

• å holde avstand til andre der det er mulig i det offentlige rom, gjerne en meter.
  • Vurder bruk av munnbind hvis det ikke er mulig å holde minst en meters avstand innendørs i det offentlige rom

Det er viktig å understreke at dette gjelder offentlige rom. Skoler og barnehager skal fortsette på grønt nivå. Det er heller ikke grunnlag for å gjøre tiltak overfor arrangementer eller sosiale lag. Disse tiltakene er for å begrense den smitten som spres uten å kunne knyttes til nærkontakter eller miljø, men medvirker til raskere smittespredning.

Rådene gjelder både for å begrense koronasmitte, men også øvrige luftveisvirus. Med disse anbefalingene opprettholdes den normale hverdagen, men med noen flere forholdsregler.

Kommuneoverlegene i Vestvågøy, Vågan, Hadsel, Sortland, Bø, Øksnes og Andøy.