Viktig melding

Nyttige tips for en god juletid

Jula er for mange en tid for glede, samhold og hygge. Samtidig vet vi at denne tiden kan være utfordrende for enkelte. Derfor har vi samlet noen forebyggende tips som kan bidra til en trygg og god juletid.

På denne siden finner du:

Julebilde med tekst - Klikk for stort bilde

 

Trenger du noen å snakke med?

Har du behov for hjelp, nødhjelp eller bare noen å snakke med? På siden under finner du en oversikt over ulike lavterskel hjelpetjenester du kan kontakte. De er gratis, og du kan være anonym. 

Det er viktig at også barn og unge får informasjon om disse så de vet hvor de kan henvende seg om de trenger hjelp.

Døgnåpne telefoner

 

En tettfri jul

Hold fett og olje unna rørene dine! Matfett og matolje som helles ut i vasken, stivner nemlig i rørene og gjør dem tette – og er dessuten snadder for skadedyr. Fett og olje hører derimot hjemme i søpla.

Kanskje er det fristende å heller bruke toalettet som søppelbøtte for julerestene i stedet? Men husk: kun bæsj, tiss og dopapir skal i do!

Vannet finner alltid en vei, og hvis toalett og avløpssystem blir tettet igjen av våtservietter, Q-tips, matfett og lignende, kan kloakken finne på å ta korteste vei opp i din kjeller, utover badegulvet eller inn til naboen. Dette er en ubehagelig opplevelse ingen ønsker seg til jul.

Skitten tallerken med julepynt rundt - Klikk for stort bildeIllustrasjonsfoto Unsplash

 

God brannsikker desember

Stearinlys er like stemningsskapende som et godt festmåltid – men husk å sjekke at alle levende lys er slokket før du legger seg.

Jula kan også være en passende anledning for å sjekke om kjøkkenvifta trenger en liten rengjøring for brannfarlig fett. 

Fire enkle forebyggende grep:

  1. Snakk sammen! Ta praten om varsling, slokking og rømningsveier.
  2. Sjekk at det er lyd i røykvarsleren din. 
  3. Prøveløft slokkeutstyret. Er brannslokkingsapparatet for tungt, kan det være lurt å ha et brannteppe eller slokkespray i tillegg. 
  4. Vend brannslukningsapparatet ditt opp ned et par ganger (slik at pulveret ikke klumper seg). Sjekk samtidig at nåla peker på det grønne feltet.

 

Husk likevel at det viktigste er å komme seg ut i tide! Derfor bør det være flere røykvarslere i boligen, så eventuelle branntilløp blir oppdaget i tide.

Brosjyren «Brannsikker bolig» på flere språk

Nærbilde av levende lys, med uskarp bakgrunn - Klikk for stort bildeIllustrasjonsbilde Unsplash

 

Smittevernråd

Gjennom vintersesongen samles også bakterier og virus, og derfor benytter vi anledningen til å minne om gode smittevernråd. 

Målet er å redusere smitte til personer som har høyere risiko for å bli alvorlig syke.

Folkehelseinstituttet har samlet god informasjon på sine sider

 

Hender som holder - Klikk for stort bildeIllustrasjonsfoto Unsplash