Nyhetsbrev uke 6

Snart helg, men bak oss ligger ei uke med små og store hendelser i det kommunale landskapet, og de kan du lese om her.

Vestvågøy i nasjonal satsing

Vestvågøy kommune har de siste fire årene deltatt i en nasjonal satsing på realfag i grunnskolen, og matematikk har vært hovedtema for vår kommune. Målet med satsingen er å styrke lærernes faglige utvikling i matematikk og å styrke elevenes læringsresultater i regning og matematikk.Klikk for stort bilde 


-I løpet av denne tiden har det vært gjennomført ulike lokale nettverk for barnehage/1.-2. trinnet i skolen, 3.-7. trinn og 8.-10. trinn., og i tråd med tidlig innsats. Vi har valgt å prioritere arbeidet med barnehagelærere og lærere i skolens 1.-2. trinn som et gjennomgående nettverk i hele satsingstiden. Nasjonalt senter for matematikk i grunnopplæringen, Matematikksenteret, har vært vår faste faglige samarbeidspartner gjennom hele satsingen, forteller rådgiver Arne Kvendseth i Vestvågøy kommune.Klikk for stort bilde 


I samarbeid med Matematikksenteret ble det i forrige uke gjennomført en samling for barnehagelærere og lærere i skolenes 1.-2. trinn lagt til Svarholt skole. Her fikk lærerne i nettverksgrupper planlegge, gjennomføre og evaluere et undervisningsopplegg med to elevgrupper fra 1.-2. trinn, under veiledning av Matematikksenteret. Opplegget var knyttet til Rammeplan for barnehage og «Fagfornyelsen for grunnskolen» (den nye læreplanen som skal tas i bruk fra høsten av).
-Engasjerte lærere og elever fikk en god arbeidsdag med masse læring, og god faglig påfyll og veiledning fra Matematikksenteret på teamet «sortering og utforsking». Parallelt med det faglige arbeidet med lærerne i denne satsingen, arbeides det med en egen lokal læreplan for sammenhengen i arbeidet med matematikk fra barnehage til skole, redegjør Kvendseth.
Matematikksatsingen, slik Vestvågøy kommune har hatt den de siste årene, avrundes i løpet av 2020, og går da inn som en del av det faglige arbeidet i barnehagene og skolene i fortsettelsen.

Qltura med film

-Nå har vi laget en liten film som viser livet på Qltura fritidsklubb og noen av de aktivitetene vi driver med der, forteller ungdomsarbeider Håkon Nordhaug. Klikk for stort bilde 

Filmen, som er publisert på YouTube, er verdt å se, og den er relevant for alle som bor i kommunen vår. Du finner den her.

Opplæringspakke for lindrende behandling

Digital opplæringspakke i lindrende behandling og omsorg ved livets slutt benyttes nå i fagfeltet i Vestvågøy kommune. Opplæringspakken er utarbeidet for helsefagarbeidere og personell uten formell kompetanse av Høgskolen i Innlandet, på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Klikk for stort bilde Året 2019 fullførte 20 ansatte på post 1 ved Vestvågøy Sykehjem opplæringspakka. Denne gjennomføringen ble ledet av fire lokale mentorer, som Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) lærer opp og veileder underveis i halvåret opplæringen pågår. USHT har et godt samarbeid med fagutviklingssykepleier kreft og lindring ved fagutviklingsavdelingen, som også har vært mentor for personell ved Leknes Bo- og Servicesenter, og nå en gruppe fra hjemmetjenesten sektor Stamsund.  

Nå er neste pulje på Vestvågøy sykehjem i gang. Forrige uke arrangerte USHT mentoropplæring for syv medarbeidere på sykehjemmet, som skal lede til sammen 28 deltakere fra post 2 og 3.

-Så flott når opplæringen sprer seg i fagfeltet. Takk til alle involverte for god innsats! For å lese mer om opplæringspakken og hvordan den gjennomføres, sjekk informasjon på emneknappen Digital opplæring i lindrende behandling her, oppfordrer avdelingsleder Marion Knutsen ved USHT.

Laget midlertidig vei

Vest-Lofoten Næringsforening, med Geir Kristian Johansen i spissen, har nå lagt til rette for en midlertidig vei mellom Lofoten Bakeri og Fagmøbler.
-Dette er for å gi bedre adkomst til denne delen av Storgata mens det jobbes her, redegjør Johansen, kanskje mest kjent som Plate-Geir.

Han kan fortelle om velvilje fra alle hold, både når det kommer til tilltatelse til bruk, bortkjøring av snø, tilsagn om grusing og oppmerking av veien. Vestvågøy kommune setter pris på det private engasjementet i saken, og minner om hvor viktig det er å holde lav fart når man bruker denne adkomsten, da fotgjengere og andre kjørende ikke forventer trafikk her.

Husk at nyheter om Storgata-prosjektet publiseres fortløpende i Storgata-seksjonen.

Fra kirkelig hold

Kirkelig fellesråd kan fortelle at kirken på Vestvågøy setter seksuelle overgrep og vold på dagsorden. Førstkommende onsdag er det messe for verdighet i Hol kirke: Stikkord, åpenhet, rettferdighet og verdighet.

Vestvågøy Kirkelige Fellesråd har gode nettsider, og de finner du her.

Her ser du hvem som utgjør Vestvågøy kirkelige fellesråd 2019-2023:

 • Marit Martinsen (Buksnes), leder
 • Tove Elise Kristoffersen Fossen (vara, Buksnes)
 • Gry Åland (Borge), nestleder
 • Bjørg Wolden (vara, Borge)
 • Atle Vikjord (Valberg)
 • Helge Vikjord (vara, Valberg)
 • Terje Wiik (Hol)
 • Asbjørn Sjølie (vara, Hol)
 • Randi Hennie Nilsen (Stamsund)
 • Øyvind Østeig (vara, Stamsund)
 • Frode Wigum (Biskopens representant)
 • Kristine Sandmæl (vara, Biskopens representant)
 • Tone May Nordstrand (kommunens representant)
 • Anita Ellingsen (vara, kommunens representant)
 • Svein F. Hansen (vara II, kommunens representant)

Feiret samenes dag

Rådhuskantina gjorde stas på samene i går, på Samefolkets dag 6. februar. Les mer om det her.

Tar corona-viruset på alvor

Mandag 3. februar var det informasjonsmøte om corona-viruset for alle kommunene i Nordland i regi av fylkesmannen. Møtet foregikk på Skype, og på agendaen sto en orientering fra fylkeslegen i Nordland, som redegjorde om den kunnskapen man har om viruset per i dag.Klikk for stort bilde 

I det videre arbeidet står Vestvågøys kommuneoverlege-team sentralt, og i møtet på mandag var det kommuneoverlege Eva M.K. Nordberg som representerte teamet, og orienterte havnesjef Kjell Jakobsen, beredskapskoordinator Sigve Olsen, brannsjef Ragnhild Sæbø og rådmann Kjell Idar Berg.
Vestvågøy kommune vil gjerne få understreke at så langt er det ikke påvist smitte i Nordland fylke. Lurer du på noe om smitte, og smittefare, kan du lese hva Folkehelseinstituttet skriver på denne siden.

Les mer om fylkesmannens informasjon til kommunene her.

Innholdsrik politisk uke

De som er interessert i lokalpolitikk har mye å se frem til i neste uke. Det er det møte i administrasjonsutvalget, driftsutvalget, forvaltningsutvalget, kontrollutvalget, samt barn- og unges kommunestyre (BUK). Og ikke minst er det møte i formannskapet, med ei særdeles innholdsrik saksliste.

Helgas kulturtilbud

Meieriet Kultursenter tar aldri pause når det gjelder å gi befolkningen et godt kulturtilbud. I dag kan du velge mellom fire kinofilmer, og resten av helgas kinoprogram finner du her.

Klikk for stort bilde 

Rådmannen om tjenestenivået

Vestvågøy kommunes nedbemamanningsprosess får konsekvenser, både for ansatte og innbyggere. Her kan du lese hva rådmann Kjell Idar Berg tenker om tjenestenivået til innbyggerne.

Bra trøkk på kommunens stand

Vestvågøy kommune har i dag vært representert på YOU-messa i Lofothallen, og den umiddelbare rapporten fra de kommunale representantene, var at dette er en verdifull møteplass mellom ungdom og fremtidige arbeidsgivere. Den kommunale standen var godt besøkt. Da kommunalsjef for utdanning, Bianca Halvorsen, var i hallen, så det slik ut på vår stand sett gjennom Halvorsens mobilkamera.Klikk for stort bilde 

Økende kompetansebehov

Når Vestvågøy sykehjem bemannet kommunens stand på YOU-messa på fredag, var det ikke nødvendigvis for å rekruttere ansatte her og nå, men videre fremover.
-Det er nok et misforhold mellom hva som i dag kreves av kompetanse på et sykehjem, og det mange har en forestilling om, sier enehetsleder Charlott Jonassen. Les intervjuet med Charlott Jonassen her.

Trenger du refleksvest?

Svaret er selvfølgelig "ja". Alle trenger refleksvest, og mangler du, har vi noen på lur. Vi gir nemlig bort de vestene som ble til overs etter reflekskampanjen i 2018. Vestene ligger i servicetorget, og de størrelsene vi har igjen er i skrivende stund medium og large.Klikk for stort bilde 

...snøen som faller hos Hallgeir

Vestvågøy kommunes inntreden i Nordnorsk skredovervåkningsprogram, medfører at vi daglig må rapportere inn værdata fra målestasjonen på Ballstad, og helt konkret betyr det snødata hagen til Hallgeir Skog i Kræmmervikveien. Skog er ingeniør i Vestvågøy til daglig, og på fritiden er han en ivrig friluftsmann med engasjement for sikkerhet i fjellet.

At det derfor nå står et snømålingsbrett i hagen hans overrasker neppe kollegene på rådhuset. Hver morgen klokka 07.00 rapporteres snømengden på brettet og snømengden på bakken. Informasjonen fra en rekke slike målepunkter i Nord-Norge inngår i den datamengden meteorologene og geologoene bruker når de utarbeider varsler til kommunene og publiserer informasjon om skredfare på varsom.no.

Her ser du hvilke snømengder som er målt siste trettidøgn i hagen til Hallgeir. SS_24 er snødybden på brettet, og SN er snødybden på bakken. Stusser du over forholdet mellom snøen på brettet og snøen på bakken fra dag til dag, skyldes det at snøen på bakken ofte synker sammen. Her er tabellen:Klikk for stort bilde 

 

For å ivareta kontinuiteten har Vestvågøy kommune også fått Hallgeir Skogs nabo, Trond Pedersen, med på laget som fast vikar.

Hallgeir Skog har dessuten en sterk anbefaling til alle som liker å gå på tur:

-Gå inn på varsom.no og last ned skredkortet. Der finner du kortfattet og god informasjon om hvilke faretegn du skal se etter. Skriv ut kortet og laminer det, slik at det tåler fukt, og ha det i sekken, oppfordrer Skog.Klikk for stort bilde 

Vestvågøy kommune deler gjerne denne anbefalingen, og skredkortet finner du her.