Viktig melding

Nyhetsbrev uke 6/23

Stormen har lagt seg og det er på tide å oppsummere uka. God helg!

Plutselig hyperaktuelt

Av: Sigve Olsen

I nyhetsbrev uke 25/22 rapporterte vi fra et prosjektmøte som det kanadiske forskningsprosjektet CASES hadde her på Vestvågøy.  Da holdt blant annet forskningsmedarbeider Dakota Norris ved University of Saskatchewan et innlegg med tittelen "Hva energieierskap kan bety lokalt".  Siden dette møtet i juni 2022 har problemstillingen rundt tilgang til energi og mulighet for egenproduksjon faktisk også blitt høyaktuell i vårt område. Dette som følge at det nå legges begrensninger på utbygging av prosjekter som krever over 1 MW (1000 KW). Det er også bebudet et fremtidig kraftunderskudd i fylket.

Ballstad er ett av 16 case-områder som er med forskningsprosjektet og tirsdag denne uka var prosjektledelsen fra Alaska, Canada og Norge innom rådhuset for en oppdatering. Som følge av den varslede stormen måtte møtet fremskyndes én dag og havnet på kommunestyredagen. Det var derfor kun næringssjefen som kunne ta imot de langveisfarende gjestene. 

Sigve Olsen sammen med prosjektledelsen for CASES. F.v. Bram Noble og Greg Poelzer ved University of Saskatchewan, Canada, og Gwen Holdmann ved University of Alaska, Fairbanks. Berit Kristoffersen (Vestvågøy/UiT) bak kameraet. Berit Kristoffersen (UiT)

Etter en kort, men god utveksling av informasjon måtte gjengen haste videre østover, mens brua over Gimsøystraumen fortsatt var åpen. Før de dro var tilbakemeldingen at Ballstad og Vestvågøy er et interessant og viktig case for det internasjonale forskningsprosjektet. Kanskje har vi også noe å lære av de 15 andre områdene?

Lærte mer om spennende prosjekter mens stormen herjet

Av: Sigve Olsen

Kommunedirektør og næringssjef måtte passe ekstra godt på bildørene da de parkerte utenfor hovedkontoret til Jonassen Maskin og Transport AS i Storeidøya onsdag formiddag. Stormen gjorde det heller ikke enkelt å få åpnet den sørvendte inngangsdøra til entreprenørbedriften. Vel inne ble vi tatt varmt imot av anleggsleder Mads Hammer og daglig leder Raymond Jonassen.

Raymond Jonassen, Mads Hammer og Morten Dyrstad Sigve Olsen

Gjennom selskapet Rajo Holding AS eier Jonassen i tillegg Jonassen Maskin og Transport AS selskapene Rajo Eiendom og Bolig AS, Gjermesøya Rorbusuite AS og Rajo Bygg AS. I februar 2022 etablerte også Jonassen selskapet Reineholmen Hotell Eiendom AS. Selskapene er stor arbeidsgiver i Vestvågøy og sysselsetter 25 - 30 personer,  ut fra oppdragsmengde.

Vi fikk et godt innblikk i flere av prosjektene som selskapene er involvert i, og av de større pågående er Lyngvær hyttefelt med 54 hyttetomter og Reineholmen på Ballstad. Sistnevnte prosjekt inkluderer også planer om hotell og Jonassen kan bekrefte at det jobbes aktivt for å realisere også denne delen av den spennende utviklingen i området. Det har vært viktig å få tidlig på plass en attraktiv front mot havet og derfor er det også prioritert å etablere småbåthavn. Denne er tilgjengelig for båtfolket og det kan betales for opphold via automat eller appen GoMarina.

Råd med på veien for kommuneadministrasjonen er å være forutsigbar og jobbe langsiktig. Rent konkret er en av de viktigste rammevilkårene for bransjen å kunne ha tilgjengelige masser for fremtidige utbyggingsprosjekter. Masseuttak nært regionsenteret Leknes vil være viktig for utviklingsmuligheter, og med tanke på miljø.

Vi takker for gode innspill og for at vi fikk komme på besøk en stormfull dag!

Stod han av i stormen

Av: Thomas Thomassen

Uværet på onsdag skapte en del utfordringer for innbyggere, nødetater, kommunalt ansatte m.fl. Veier var stengte, offentlige kommunikasjonsmidler var innstilte, vinden forårsaket skader på bygningsmasse og annet løsøregjenstander, steinras, overvann, høy vannstand, mm. "Manns minne" er kort sies det, men med vindstyrke som gikk langt inn i "orkanbegrepet" i kastene er ikke hverdagskost  (vind over 32,6 ms i middelverdi i minst 10 minutter) i Lofoten heller.

De som var våken tidlig på onsdag kunne nok se kommunedirektøren bli intervjuet av TV2 på morgenen. Han var trygg og forvisset om at vi skulle "stå han av" til tross for uværet. Han fikk rett selv om det ble en del skade på eiendom. Vi er ikke kjente med at det skal ha oppstått personskader som følge av uværet, og det er bra. 

I uværet må man berømme kommunens innbyggerne for å ha sikret sin eiendom mot vind, og ha fulgt anbefalingene om å holde seg innendørs i den grad mulig. Det er betryggende. Kommunedirektør Morten Dyrstad uttalte i forbindelse med evalueringen at det var godt jobbet av kommunens ansatte i uværet. 

I kommunal sammenheng kan man nok gi en spesiell ros til enkelte grupper, med risiko for å ha glemme noen. De deltidsansatte i kommunalt brannvesen stod på, og meldt seg til tjeneste når det stod på som verst. Nær 30 oppdrag ble utført av de frivillige i løpet av onsdagen. Mange forhold ble utbedret og løse bygningsdeler og andre gjenstander ble sikret slik at de ikke kunne påføre unødig skade.

Nytilkalte mannskaper orienteres før oppdrag av Øyvind Brattli. Thomas Thomassen

Mang en gang blir "navnet" i helsetjenestene og eldreomsorgen glemt når ros skal utdeles. Denne gang skal i alle fall hjemmetjenesten (hjemmesykepleien) sine ansatte få honnør for godt arbeid under vanskelige forhold. I sin kontakt med kommunalsjef for Helse - og mestring rapporterte de tilbake at de hadde kontroll og at arbeidet ble utført. De var tydeligvis forberedt og "stod i det" for å levere tjenestene selv i krevende forhold. Det står respekt av det.

Det var god kommunikasjon også mellom kommuneledelsene i Lofoten underveis i uværet, og det lover godt for det videre samarbeidet innen beredskapsområdet. Som ved alle øvelser så kan vi love at også aktuelle hendelser vil bli evaluert for å søke forbedringer også innen kommunal sektor.

Samspillsprosess om Folkebadet

Av: Thomas Thomassen

Det har i lang tid vært jobbet med ønske om forbedring av svømmebassengene i kommunen. I 2020 ble det vedtatt at all svømmeundervisning skulle håndteres av et nytt svømmebasseng på Leknes.

Folkebadet - utvendig (illustrasjon)

"Det var et politisk ønske at et nytt svømmeanlegg skulle ha kvaliteter som gjorde svømmehallen attraktiv for flest mulig og vi valgte derfor å kalle det nye anlegget for et folkebad", opplyser prosjektleder Ove Berg ved Enhet for Prosjekt - og infrastruktur i Vestvågøy kommune. Han gir ytterligere opplysninger under, men sier at det er noen forhold som fortsatt er uavklarte og som man må komme tilbake til. 

Administrasjonen har sammen med en engasjert brukergruppe utarbeidet et romprogram, hvor det er drøftet hva som bør være innholdet i et slikt folkebad.

Dette romprogrammet har vært ute på anbud, hvor arkitekt og entreprenør har forsøkt å finne løsninger på det innholdet som vi ønsket oss.

Vestvågøy kommune har nå inngått en avtale med PEAB Bjørn Bygg AS om gjennomføring av en såkalt samspillsfase. I denne fasen jobber kommune, arkitekt og entreprenør sammen for å finne de beste løsningene innenfor de gitte rammene.

Samspillsprosessen ble igangsatt mandag denne uken, hvor Bjørn Bygg stilte opp med en sterk faggruppe som møtte representanter fra skole, helse, idrett og kommuneadministrasjonen.

Det var stort engasjement, bred involvering og høy kompetanse i forsamlingen ved samhandlingsmøte i kommunestyresalen på rådhuset Thomas Thomassen

Fungerende informasjonsansvarlig fikk anledning til å være med på samspillsmøtet og fikk høre faglig solide orienteringer om prosjektet og hvordan det kunne bli. Det var positivt å høre at man fortsatt i denne tidlige fasen kunne spille inn ulike endringer ut fra brukernes behov og totaliteten i prosjektet.

Alle deltagere fikk god anledning til å stille oppklarende spørsmål og forståelige svar ble gitt. Etter møtet satt man igjen med forståelse for at det var mange muligheter for å endre på konseptet ut fra behov og kostnadsbilde. Foredragsholderne gav dog et viktig innspill til forsamlingen: "Hvis vi skal endre på noe så ønsker vi å få tilbakemelding så snart som mulig. På den måten vil vi holde kostnadene nede. Sene endringer ville bli mer kostnadskrevende". Det syntes som et råd verd å ta med seg.

Prosjektleder Ove Berg orienterer videre: "Nå starter arbeidet med å diskutere detaljer i prosjektet, for å se om det er noe som skal trekkes ut eller legges til for at vi skal få det flotte badet vi ønsker oss. Prosjektet vil bli lagt fram for politisk behandling straks det er klart for det".

Vedlagte bilder viser forslaget fra Longva Arkitektkontor, hvor alle svømmeflater samles i et tilbygg til Lekneshallen. Dagens bassenghall bygges om til foaje, kontorer og garderober. Arkitekten har foreslått endringer i inngangspartiet som vil gi et stort løft i opplevelsen av Lekneshallen hvor håndballbane, treningshall og svømmehall samles rundt en flott samlingsplass og salgsdisk midt i bygget.

Det er også foreslått at det legges til rette for ny aktivitet i en 2.etasje over de nye garderobene som bygges i dagens svømmehall.

Se flere illustrasjoner her: 

"Dette er et stort og spennende prosjekt som vil gi Lekneshallen og idretten et solid løft", uttaler prosjektleder Ove Berg. 

Ung inkludering - næringslivsseminar 21/2

Av: Sigve Olsen

Illustrasjonsbilde: KS Idéhefte

Store Norske Leksikon beskriver utenforskap som et uttrykk som i dagligtale brukes om manglende sosial tilknytning til samfunnet rundt. Uttrykket beskriver en situasjon der enkeltmennesker eller grupper av mennesker står utenfor samfunnet ellers, for eksempel der de ikke deltar i arbeidsliv eller tar utdanning, eller der de mangler språklig eller kulturell tilknytning til samfunnet ellers.

Kommunesektorens organisasjon KS og kommunene har sterk fokus på å samarbeide for å forebygge utenforskap da dette har store konsekvenser for enkeltmennesket og deres familie, samtidig som det er en betydelig kostnad for samfunnet. KS har også laget et verktøy (utenfor-regnskapet) for å vise hvor mye samfunnet potensielt kan spare på å forebygge fremfor å reparere. 

Til tross for forebygging er det likevel en kjensgjerning at personer og grupper faller utenfor samfunns- og arbeidsliv, kanskje over lengre perioder. Disse har ofte sammensatte behov og det det må jobbes systematisk på tvers av etater og være samarbeid mellom det offentlige og private for å skape inkludering.

Utenforskap er et nasjonalt problem som må løses lokalt sier KS, som har utarbeidet et idéhefte "Fra utenforskap til inkludering"

Vest-Lofoten næringsforening tar tak i denne utfordringen innenfor sitt mulighetsområdet og inviterer tirsdag 21. februar kl. 0800-1000 til næringslivsseminar i Fryseriet på Meieriet med temaet Ung inkludering.

I Lofoten har vi en stor andel mennesker som står utenfor både utdanning og arbeid, hele 17,2 prosent av befolkningen mellom 20-66 år inngår i denne gruppen. I Nordland har vi også en lav arbeidsledighet, samt et lavt utdanningsnivå, noe som gjør det vanskelig å rekruttere fagfolk.

Kan denne del av befolkningen være svaret på vår utfordring på arbeidsmarkedet?

Sammen kan vi skape muligheter både for det enkelte menneske og rekruttere arbeidskraft til bedriftene, her er vi avhengig av et godt samarbeid med næringslivet og NAV.

Oddbjørn Toften, som har lang erfaring fra privat næringsliv, både som daglig leder og en rekke styreverv vil rette søkelyset på dette. NAV Lofoten vil også delta og fortelle om sine virkemidler for å få mennesker ut i arbeid.

Det er Makalaus som tilbyr frokost til kr 215 per person, denne må bestilles i forveien.

Program

08.00-08.30 – frokost på Makalaus, må forhåndbestilles
08:30-08:40 – åpning ved Anne Sand, ordfører Vestvågøy Kommune
08.40-09.30 – innlegg Oddbjørn Toften
09.30-09.50 – innlegg NAV sine virkemidler/samarbeid med næringslivet
09.50-10.00 – oppsummering ved Sten Roger Sandnes, daglig leder VLNF

Link til påmelding

Mønsterkommuneprosjektet i arbeid på Gardermoen

Av: Mads Tangen, enhetsleder miljøtjenesten /Avdelingsleder Torvhauan avlastning for barn

Mønsterkommune prosjektet Innovasjon og deltakelse,  startet opp i 2019 og går tom juni 2023. Kommunene Horten, Askøy, Stjørdal og Vestvågøy var onsdag og torsdag denne uken samlet på Gardermoen for workshop. Workshopen handlet om hvordan man skal skape gode arenaer for aktivitet og deltakelse for barn og unge med funksjonsvariasjoner. Det var to intense dager med mange gode innspill, tips og råd, og eksempler på hvordan andre kommuner har fått dette til.

Emil Hansen, økonomiansvarlig, Anders Midsundstad, Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser, Midia Aminzadeh, Seniorrådgiver Helsedirektoratet, avdeling velferdsteknologi og rehabilitering., Bjørnar Andreassen, Programleder Nasjonalt velferdsteknologiprogram, Therese Gangsøy, avdelingsleder i Miljøtjenesten Vestvågøy kommune, Dag Ofstad, prosjektleder. Arne Henning Eide, sjefsforsker SINTEF, og Mads Tangen Enhetsleder Miljøtjenesten, Vestvågøy kommune.

Vestvågøy kommune skal ha egne workshops frem mot sommeren sammen med målgruppen, idrettslag, interesseorganisasjoner,  frivillige, m.fl.

Vårres unga

Av: Sara-Louise Thowsen, Rådgiver, skole

Torsdag 9. februar inviterte kommunalsjef for oppvekst, Bianca Halvorsen og hennes fagstab, lag og foreninger i Vestvågøy kommune til et felles møtepunkt. På møte deltok også ordfører, varaordfører og representanter fra ungdommens kommunestyre.

Den første samlingen tok for seg temaet Psykisk helse hos barn og unge i Vestvågøy kommune. Temaet tok utgangspunkt i rapporten “Ett felles ansvar for oppvekst i oppvekst” som bl.a viser at ikke alle barn og unge i vår kommune har det så godt med seg selv. Rapporten er skrevet av Charlotte Cihone Hagen.

Først ønsket Bianca Halvorsen velkommen før representantene for ungdommens kommunestyre presenterte sine hjertesaker. Psykisk helse, møteplasser for ungdom og kollektivtilbudet i kommunen, med hovedvekt på Psykisk helse.

Sara-Louise Thowsen hadde så en kort presentasjon av rapporten “ ett felles ansvar for oppvekst i Oppvekst”, med vekt på hva som gjør at det er viktig at alle voksne som har med barn og unge å gjøre, samarbeider. Både barnehage, skole, SFO og frivilligheten har alle et samfunnsansvar. En av de tingene som ble trukket frem var forebygging. Hva gjør hver og en av oss for å skape inkludering og bidra til at barn og unge kan oppleve mestring, det å bety noe og kjenne seg trygge.

Hva legger du i begrepet psykisk helse?

Det var mange lag og foreninger samt skoler og barnehager som møtte på samlingen.  Andre halvdel av samlingen var det gruppeoppgaver som man delte i plenum mot slutten av møtet. Det er ingen tvil om at det å skape en arena der alle kan møtes vil være et viktig bidrag i arbeidet rundt god psykisk helse hos barn og unge i kommunen.

Hva legger du i begrepet inkludering?

Vi fikk inn mange gode innspill til veien videre. Dette var en god start på det viktige samarbeidet mellom frivilligheten og oppvekst.

Kommunal markering av Samefolkets dag

Kultursjef Trond Handberg forteller at kommunen for første gang markerte Samefolkets dag sist mandag offisielt, på den måten at ordfører Anne Sand deltok med åpningshilsen på konserten i Borge kirke sist mandag. På denne konserten fremførte kantor Ken-Gøran Mikkelsen sitt eget verk «Sápmi Fantasia» og sogneprest Frode Wigum holdt et foredrag om samene i Vestvågøy i historisk perspektiv. Kommunens skoler og bibliotek har riktignok fokusert på temaet de senere år, og kommunen har flagget på denne dagen. Også i år var det utstilling av samiske bøker på Meieriet bibliotek, og Meieriet kino viste filmen «La elva leve».

Det ble for kort planleggingstid til å få til så mye mer enn dette akkurat i år, men det er ønskelig at både kommunen, kirken og andre aktører går sammen om å få til en mer helhetlig og større markering av Samefolkets dag – eller Samenes nasjonaldag – 6. februar i 2024, mener Handberg. Hvorfor dette er viktig kan f.eks. leses om i Wigums kronikk i media, sier han.