Nyhetsbrev uke 46

Testet kommunikasjons-beredskapen

Vestvågøy kommune må være forberedt på det meste, og utfall av strøm, internett og telekommunikasjon er et scenario som ikke er helt usannsynlig all den tid vi bor her vi bor.

Derfor har kommunen tre satelitt-telefoner, som jevnlig testes. En av telefonene er en Iridium-telefon som forholder seg til mange satelitter som dekker hele kloden, mens de to andre er Inmarsat-telefoner som forholder seg til en geostasjonær satelitt.Klikk for stort bilde 

-Forskjellene på disse er altså at de bruker ulike satelitter, og av sikkerhetshensyn har Vestvågøy kommune valgt å ha to ulike systemer, selv om det ene systemet i mange tilfeller gir bedre dekning enn det andre her hos oss, redegjør IKT-sjef Kjetil Jørgensen.

Testingen denne uka ga tilfredsstillende resultat, med de naturlige begrensningene satelittbasert kommunikasjon har, ikke minst når det gjelder forsinkelse.

IKT-sjefen har også gjort seg noen tanker om andre kommunikasjonsplatformer i en langvarig krisesituasjon, blant annet å få bistand hos et større fiskefartøy for å kunne ringe ut ved hjelp av det maritime VHF-nettverket.

Historietime på Meieriet

Kunne du tenke deg en god gammeldags historietime, der læreren underviser, og du hører etter? Slikt et sjelden kost i 2019, men på Meieriet Kultursenter på torsdag i kommende uke får du faktisk muligheten. For en skarve hundrelapp får du høre professor i nordisk språkvitenskap, Gunnstein Akselberg, forelese om dialektforsker Hallfrid Christiansen fra Gimsøy.Klikk for stort bilde

Til tross for at Christiansen var godt skodd faglig, var hun ikke vel ansett i akademia i sin samtid, og hun nådde ifølge Wikipedia ikke helt opp i det språvitenskapelige miljøet. Vi siterer følgende betraktning om dette fra nettlesikonet "...hun beskjeftiget seg med nordnorske språkforhold. Dette gikk også imot tradisjonen, som gjerne holdt nordnorske dialekter utenfor fordi de ikke var egnet til å påvise de båndene som kunne dokumentere linjene tilbake til gammelnorsk tid."

Arrangementet er et samarbeid mellom Meieriet Bibliotek og historielagene på Gimsøy og Vestvågøy.

Tid og sted: torsdag 21. november klokka 18.00 på Meieriet Kultursenter.

Billett kjøper du med noen få tastetrykk ved å følge denne lenka.Klikk for stort bilde 

 

 

 

Høydepunkter fra Arctic Race 2019

Arctic Race of Norway er nok for de fleste kun et sommerminne, og forhåpentligvis et hyggelig sådant. Men allerede nå er det mange nordnorske, og i år også finske, kommuner som nå gjør akkurat samme øvelsen som Vestvågøy gjorde før jul i fjor, nemlig planlegging av neste års ritt.Klikk for stort bilde 

Denne uka ble det sluppet at det er Troms som får Arctic Race of Norway 2020, og i første etappe er det Tromsø som er sentral. Ishavsbyen er både start og mål for første etappe. Etappe to går fra Nordkjosbotn til Kilpisjärvi i Finland, mens etappe tre går Senja rundt. Siste etappe starter på Gratangen, og har målgang i Harstad.

Vi anbefaler for øvrig å se Arctic Race sin egen oppsummering av sommerens løp, med blant annet høydepunkter fra vår egen kommune. Moskenes, Flakstad og Vestvågøy var som kjent vertskommuner torsdag 15. august, med målgang i Leknes sentrum. Videoen tar åtte og et halvt minutt, og da får man alle fire løpsdagene komprimert.

Feiret 2019

Bøstad skole med sine 25 ansatte valgte på tirsdag denne uka å stoppe litt opp, og feire seg selv. Det gjorde man i form av en sammenkomst etter skoletid, med lasagne fra en av skolens elevbedrifter, og kaker fra skolekjøkkenet.Klikk for stort bilde 

Nåsituasjonen til skolen er lavt sykefravær og god budsjettdisiplin, noe rektor Geir Steinar Vestnes mener kan forsvare en ørliten feiring.

Vestnes kan fortelle om et sykefravær på kun fire prosent, og i skrivende stund har skolen klart å holde driften innenfor budsjettet.

Skolen hadde også lyst til å gjøre litt stas på en lærer som nå slutter ved skolen, Glenn Strømstad, og da passet det å slå sammen de ulike behovene for en markering. Skal vi tro Bøstad-rektoren, var sammenkomsten vellykket, noe også bildet formidler.

Bøstad skole har 131 elever fra 1. til 10. klasse, samt sfo.

Inviterer til te-dans

Kunne du tenke deg en svingom, og har ledig tid på formiddagen fredag 22. november fra 11.30 til 13.00, anbefaler vi deg å lese denne invitasjonen (PDF, 422 kB).

Arkitekt på befaring på Hauklandstranda

Det har i mange år vært jobbet med planer om nytt servicebygg med turistvegstatus på Hauklandstranda.

-Det er et stort behov for bedre fasiliteter og det er derfor positivt at det igjen er fremdrift i prosjektet, og fart i samarbeidet mellom Vestvågøy kommune og Statens vegvesens turistvegseksjon. Det er valgt arkitekt for tegning av bygget og denne uka var arkitekt Arne Henriksen på befaring og møte med lokale initiativtakere og representanter for kommunen, forteller næringssjef Sigve Olsen.

Målsettingen er at Hauklandstranda i løpet av tre års tid kan være et nytt tilskudd til Nasjonale turistveger i Lofoten.

Klikk for stort bildeUte på kald befaring: Arkitekt Arne Henriksen, Ove Berg, Jochen Caesar, Nils Kaltenborn, Heidi Bergsli, Ole Kristian Fjelltun-Larsen Sigve Olsen

Interesse for tomter

Det selges stadig kommunale tomter, noe rådgiver Asbjørn Horn har tråden i. Han svarer gjerne på spørsmål om fremgangsmåte ved kjøp, bud og vilkår. Horn kan ringes på 760 65 091. Vestvågøy kommunes samleside for tomtesalg finner du her.

I skrivende stund er det bud inne på tre tomter, der fristen for motbud ikke har gått ut

Folkneset
Tomt gnr/bnr 91/103
Bud: 160.000,-
Frist for motbud: 18. november 2019

Folkneset
Tomt gnr/bnr 91/105
Bud: 168.000,-
Frist for motbud: 18. november 2019

Storeidøya industritomt
Tomt gnr/bnr 17/151
Bud: 838.000,-
Frist for motbud: 25. november 2019

Her ser du et kartutsnitt over industritomta i Storeidøya som det nå har kommet inn bud på:Klikk for stort bilde 

Julaften på bo- og service

Leknes Bo- og Servicesenter, Vestvågøy frivilligsentral og Vestvågøy Røde Kors arrangerer juletilstelning på bo- og servicesenteret fra klokka 11.00 til 14.00 på julaften. På programmet står julemiddag og alt som hører en julefeiring til. Les mer om arrangementet her (PDF, 482 kB).

Deler ut pris

Vestvågøy Asvo har tilskrevet kommunestyrerepresentantene i Vestvågøy for å informere om hva bedriften bidrar med, samt at politikerne oppfordres til å gjøre seg bedre kjent med de viktige samfunnsfunksjonene en asvo-bedrift har. Ikke minst når det gjelder å motarbeide ekskludering og utenforskap. Klikk for stort bilde 

I tillegg inviteres det til åpen dag på Leitebakken lørdag 16. november. Da skal det også deles ut en pris:

-Vi skal dele ut prisen «Årets samarbeidspartner». Denne prisen skal deles ut til en person eller en bedrift som gjennom sitt kunde- og/eller samarbeidsforhold har bidratt til å opprettholde viktige arbeidsplasser i Vestvågøy kommune. Utdelingen skjer i kantina klokka 12.30, skriver daglig leder Janne K. Hovland.

Les brevet til politikerne her. (PDF, 105 kB)

Oppsummert, så er det all mulig grunn til å besøke Asvo på lørdag, som frister med dette:

  • Salg av årets egenproduserte julekranser
  • Gode tilbud på ved, ulike produkter fra snekkerverkstedet, designprodukter og selvsagt fra bruktbutikken
  • Vi stiller ut i vår flotte kantine hvor det også serveres kaffe, gløgg og gode julekaker
  • Alle avdelinger holder åpent og vi arrangerer konkurranse

LAN i Fryseriet

Fredag-søndag arrangerer Qltura fritidsklubb LAN for ungdom mellom 12-19 år. Det blir ifølge Meieriet Kultursenter kafe, turneringer med premier og mye moro. Lan-et starter kl.18.00 fredag og slutter kl.11.00 søndag. Det hele arrangeres av seks engasjerte ungdommer i samarbeid med ungdomsklubben Qltura. 

Og her kommer en påminnelse til de som skal delta:

HUSK! Ta med datamaskin/konsoll, nettverkskabel på 10 meter, sovepose, liggeunderlag. Alle ungdom må ha foreldre/foresattes underskrift på et samtykkeskjema som kan fåes på Qltura. Det er selvsagt et rusfritt arrangement og det vil være minst to vakter tilstede til enhver tid. Det er fortsatt noen ledige plasser igjen. Billetter på meierietkultursenter.no

BANFF-premiere

Lørdag 16. november er det premiere for Banff Mountain Film Festival på Meieriet Kultursenter. Vi lar Meieriet selv forklare hva dette er:

BANFFer verdens største filmkonkurranse med filmer i kategorier som fjellsport og fjellopplevelser der de beste filmene konkurrerer i forskjellige kategorier. Det er en utrolig bredde i filmtilbudet. Rett etter hovedfestivalen starter en verdensturné med et utvalg av de beste filmene. Ett av stoppene er Skandinavia. I Norge vises den kun i Oslo og Leknes. Det bli ca. 130 min. med filmer pluss foredrag av Ture Bjørgen. I tillegg vil ulike friluftsaktører ha stand i foajeen som det er mulig å besøke i pausene. Totalt program er regnet til ca 3,5 timer. Vi viser det blå programmet og du finner mer info om filmene på nettsiden: https://pathfindertravels.se/festival/Klikk for stort bilde 

TURE BJØRGEN er årets foredragsholder på festivalen. Han er en erfaren klatrer og redningsmann som har vært med i Rogaland Alpine Redningsgruppe helt fra starten for 25 år siden. Han har skrevet boka På død og liv – norsk fjellredning fra innsiden, som kom ut i november 2018.
"Disse klatrerne har opplevd det aller meste, fra spektakulære operasjoner med lykkelig utgang og kongens fortjenestemedalje til dyp fortvilelse over å hente sine egne døde kamerater ned fra fjellveggen. På død og liv inneholder intense beretninger om disse aksjonene og trekker samtidig linjene tilbake til starten av norsk fjellredning for mer enn 100 år siden." (Forlaget Fri Flyt)

-Med utgangspunkt i boka og hans erfaringer vil vi få et engasjerende foredrag med bilder og videoer, fastslår Katrine Brattli.

Musikken blir til mens du lytter

Velkommen til  et møte med komponisten og pianisten Povl Kristian fra København på Meieriet bibliotek førstkommende lørdag 16. oktober kl 13 -14. Povl Kristian har laget musikk til 70 filmer fra Det danske Filminstitutt, en rekke utenlandske filmer og CD- utgivelser. https://www.povlkristian.dk
På biblioteket spiller han real time composition på flygel, musikk skapt mens du lytter.
Arrangør er Meieriet Bibliotek, Vestvågøy Kulturskole og Villa Lofoten

Data Detox - få kontroll på ditt digitale liv

18.- 23 .november kan du lære deg hvordan du kan få kontroll på ditt digitale liv. Meieriet bibliotek setter av en hel uke til å hjelpe deg med en digital vask. Er du usikker på om du er trygg på nett, eller kjenner du noen som kunne trenge å bli trygg på hva og hvem de er på nettet? Du er IKKE alene. Biblioteket kan hjelpe deg å renske opp i ditt digitale liv. Link til arrangementet og mer info finner du her: https://www.facebook.com/events/407757733486741/