Viktig melding

Nyhetsbrev uke 46/22

Snart helg med feiring av Leknes by.

På søndag blir det ballade

Har du ikke sikret deg billetter til Balladen om Leknes ennå? Da må straks sjekke om det er flere igjen til søndag 20/11 kl. 1800.

Med et humoristisk blikk, en god dose selvironi, men også med stolthet og bravur, ønsker vi å underholde dere som publikum og sette spotlighten på BYEN VÅR. 

På vei inn til en festaften i Meieriet kultursenter, kanskje i ditt fineste juleantrekk, kan du samtidig ta årets julekortbilde foran næringsforeningens gigantiske julekule.

Sigve Olsen

Unge teknologer gjør det skarpt

Lærer Hanne Lid Sørgård ved Fygle skole rapporterer fra deltakelse i Lego League i Svolvær den 12. november.

Lego League er en programmerings- og kunnskapskonkurranse som skal inspirere barn og unge til å bli morgendagens ingeniører, forskere og problemløsere. Fra Vestvågøy reiste det hele ni lag til Svolvær denne lørdagen. Fra Fygle skole var vi to lag; Team Ørneklo og Team Ørneklo jr.

Team Ørneklo jr

Team Ørneklo jr. består av elevene på tredje trinn på Fygle skole, og gjennom åtte uker har de gjort seg klare til framvisning på turneringsdagen.

Årets tema har vært energi, og de har lært om blant annet lagring, frakting og framstilling av energi. De har lært ord som dynamo, fornybar energi, transformator og strømnett.

Ved å programmere vindmøller, tankbiler og elektriske biler har de utforsket ny kunnskap og samarbeidet mye. På turneringsdagen hadde de en presentasjon der de viste dommerne alt de hadde lært. Elevene sto rakrygget og trygge på seg selv, og fortalte dommerne det de kunne. De var så imponert at de gjerne ville komme til Fygle for å lære mer om programmering.

Team Ørneklo består av sjette klasse på Fygle skole. De har lært mye om energi, samarbeidet og oppdaget ny kunnskap. De har programmert mye, for på turneringsdagen er det en stor programmeringskamp. Elevene har også funnet på et innovativt prosjekt: et treningssenter der du lager energi ved å bruke treningsapparatene. Energien blir brukt til strøm til treningssenteret, og dess mer strøm du lager til senteret dess billiger treningsavgift får du.

Team Ørneklo presenterer for dommerne

Innsatsen eleven har lagt inn i denne perioden har vært enorm, og i år ble dette betalt ved at Team Ørneklo stakk av med sammenlagtseieren! De kom langt i programmeringskonkurransen, og imponerte dommerne med sine presentasjoner. Seieren sender laget videre til den skandinaviske finalen 2. desember i Oslo! Vi gratulerer og ønsker elevene lykke til!

Team Ørneklo stakk av med sammenlagtseieren.

Påfyll til næringslivet 

Vårt lokale utviklingsselskap LoVe Utvikling og KPB-Kunnskapsparken i Bodø hadde denne uka invitert næringslivet i Lofoten på seminar. Tirsdag var det frokostseminar på Meieriet kultursenter på Leknes og onsdag var det lunsjseminar på Nasjonalparksenteret på Reine.

På Meieriet 15/11

Janni Ekrem er stamsundjente og jobber på Nord-Norges Europakontor i Brussel. Over Teams informerte hun om kontorets oppgaver, hvordan det jobbes opp mot EU og hvordan EU's politikk påvirker Nord-Norge og Lofoten fremover. Et av hennes budskap var at de hadde trodd at krigen i Ukraina kunne svekke EU's klimaambisjoner. Ekrem forteller at det er det motsatte som har skjedd, og at omstillingstakten skal økes. Dette vil også påvirke oss gjennom de forpliktelser vi har gjennom EØS-avtalen.

Janni Ekrem på Teams fra Brussel Sigve Olsen

Vestvågøy kommune er største eier (37,03%) i utviklingsselskapet LoVe Utvikling AS. Fungerende daglig leder Ørjan Arntzen informerte om de tjenestene selskapet leverer til næringslivet og det offentlige. Særlig to ting ble fremhevet - bedriftens stabilitet over mange år og fleksibiliteten til å ta både store og helt små oppdrag. 

Arrangøren v/Ørjan Arntzen informerte om LoVe Utviklings tjenester og profil.

Med rute WF 0806 fra Bodø var Ingrid Sommerli og Johanne Aadde i KPB kommet for å informere om Inkubatorprogrammet som er en del av tjenestene som KPB tilbyr. For oss i Lofoten er kanskje KPB mest kjent for sine analysetjenester og den årlige rapporten om utvikling - Indeks Nordland.  Inkubator Salten forvalter også det statlige inkubatorprogrammet for regionen Lofoten og Vesterålen. Dette betyr at gründere og oppstartedrifter her kan få utviklingshjelp til en rimeligere penge. LoVe Utvikling er lokal samarbeidspartner i for Inkubator Salten i Lofoten.

Johanne Aadde og Ingrid Sommerli presenterte KPB.

På nasjonalparksenteret 16/11

Hovedtemaet på seminaret var reiseliv og lokalsamfunnsutvikling. Kari Natland Evensen fra Nordhordland UNESCO Biosfære var invitert til å informere om ull, handverk og bærekraftig turisme i Nordhordland. Som koordinator for Norges eneste UNESCO Man and the Biosphere (MAB) område ble det betydelig interesse fra deltakerne omkring etableringen og de muligheter en slik status gir for de 9 kommunene som inngår i MAB-området. Evensen har også  tidligere vært i Lofoten og informert om arbeidet, sammen med direktøren for dette programmet i UNESCO, Paris. Vi skrev blant annet om det da de fikk statusen, i nyhetsbrevet uke 25/19.

Kari Natland Evensen presenterte på Teams fra Spania. Sigve Olsen

Også i Moskenes jobbes det godt i bedriftsnettverk for å utvikle reiselivet. Anita Valrygg i Valrygg Studio presenterte arbeid med utvikling av lokale reiseminner i Moskenes. Dette er en del av det som inngår i arbeidet til Reinebringennettverket som også skal arbeidet med spørsmål knyttet til besøksforvaltning. Nettverket har  finansiell støtte fra Innovasjon Norge gjennom programmet Bedriftsnettverk og LoVe Utvikling har prosjektledelsen.

Anita Valrygg presenterte hvor langt de var kommet i arbeidet med reiseminner fra Moskenes.

Også på Reine presenterte Inkubator Salten sine tjenester for et stort publikum. Deltakerne fikk også mulighet til å kikke seg rundt i det flotte besøkssenteret for Lofotodden nasjonalpark, som er utviklet- og drives av Steinbiten Drift AS, som også på oppdrag fra Vestvågøy kommune driver turistinformasjonen på Leknes.

3D modell av Lofotodden nasjonalpark

Byplandebatt

Vestvågøy kommune, Næring plan og utvikling inviterte torsdag kveld til debatt om utviklingen av Leknes by med temaet - Hvordan skaper vi et godt sted å være? 

Godt oppmøte på en torsdag kveld i kommunestyresalen. Sjefsredaktør i Lofotpostens Jan Eivind Fredly ledet debatten stødig på sin sedvanlige vittige måte. Sigve Olsen

Hørt fra panel og salen om muligheten til Leknes by: Leknes er et samlende sted som har mange muligheter - Skap gode byrom - tydeliggjøre identitet - bygg opp under potensialet som utdanningssted - har mange gode områder for boliger - viktig å skape uformelle møteplasser - organisert parkeringen vil bidra til bedre bymiljø  - må ha trygge møteplasser der voksne ser barna - sett i historiske perspektiv er utviklingstakten veldig god.

Har du fått med deg disse andre nyhetene denne uka?

Overrekkelse av kulturprisen til Benjamin den 26/11

Være med å hedre Benjamin Einarsen på Meieriet bibliotek kl. 15.00 den 26. november. Les mer her...

Leknes 20 år som by - vi snakker med en av initiativtakerne

Roger Larsen var en av de som tok initiativet til at Leknes fikk bystatus for 20 år siden. Søndag 20. november deltar han i feiringen på Meieriet kultursenter. Les mer her...