Nyhetsbrev uke 40

Styrker psykisk helse

Vestvågøy kommune har nylig ansatt en interkommunal kommunepsykolog, Adele Eilertsen, i samarbeid med Flakstad og Moskenes.

Hun har tidligere jobbet som rådgivende psykolog for opplæringsbedriften FOKLO, der hun har arbeidet med tilrettelegging og oppfølging.Klikk for stort bilde -Hovedmålet med å etablere en ordning med en interkommunal psykolog er å styrke kvalitet og kompetanse i det helhetlige og tverrfaglige kommunale arbeidet for psykisk helse og rus, vold og traume, sier leder for psykisk helse og rus i Vestvågøy, Kristoffer Johansen om styrkingen.

Han forteller at kommunepsykologen skal jobbe forebyggende og kunne tilby rask psykologisk bistand, i tillegg til å inngå i arbeidet med fagstøtte til helsepersonell.

Det er også ansatt en sykepleier innenfor psykisk helse og rus i Vestvågøy, og den som skal fylle denne rollen er Kim-Remi Sandvær. Han har tidligere jobbet på legevakta.

-Vi står foran en spennende tid med mye nytt, og vi er derfor veldig fornøyd med å få to nyansatte inn i fagteamet vårt, sier Kristoffer Johansen.

Han er opptatt av tilgjengelighet, raske henvisninger og lavterskelbistand, da han mener det er mye å hente ved såkalt tidlig intervensjon. Med dette menes at man hjelper folk på et så tidlig tidspunkt at problemer ikke får utvikle seg og bli til noe stort som er enda vanskeligere å håndtere.Klikk for stort bilde Både Eilertsen og Sandvær begynte i nyjobbene 1. oktober, og de synes begge det er spennende å orientere seg i de behovene og oppgavene som den nye hverdagen vil bestå av.

Psykisk helse og rus er et bredt fagfelt, der hele aldersspekteret av befolkningen inngår i brukergruppa.

-Vi ser veldig frem til å bidra til et godt tilbud for Vestvågøys befolkning, er et utsagn begge kan stille seg bak.

Kim-Remi Sandvær vil også gjerne få presisere at han fortsetter som hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund, selv om han bytter jobb.

Ny spesialpedagog

Freja Kier er tilsatt i et vikariat som spesialpedagog ved familieenheten, Vest-Lofoten PPT.

246.099 kroner til idretten

-Vestvågøy Idrettsråd har hatt styremøte og fordelt de kommunale kulturmidlene til drift av idrettslag (XLS, 49 kB). De har, slik kutymen er, trukket 1.000 kroner pr. lag i kontingent til idrettsrådet, forteller kulturkonsulent Trond Handberg.

Her ser du hvilke lag/foreninger som har fått, og hvor mye:Klikk for stort bilde  

Mitt livs ABC

Den 1. og 2. oktober arrangerte Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) fagseminar for tilsammen 54 ansatte fra Vestvågøy Kommune innen Tjenester for funksjonshemmede. Fagseminar er et obligatorisk innhold i ABC-opplæringen Mitt Livs ABC. Du kan se en kort video om kompetansetiltaket fra Aldring og Helse AS her.

På fagseminarene fikk ansatte foredrag om autismespekterforstyrrelser, alternativ og supplerende kommunikasjon, samt fritid, aktivitet og nettverk. I tillegg til faglig påfyll, er fagseminarene lagt opp slik at det blir tid til refleksjonsoppgaver, og til dette fagseminaret var tema for refleksjon holdninger og verdier.Klikk for stort bilde -En lærerik, og ikke minst bevisstgjørende dag. Takk til Lene M. Berg Fredriksen og Svein Lindberg fra Habilitering og rehabilitering ved Nordlandssykehuset Lofoten, samt Eirin Ulvåg fra Vågan kommune, for gode foredrag og praksiserfaringer, sier Marion Knutsen, som er avdelingsleder for Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT).  

Vil være folks konsertarena

Denne høsten har Meieriet kultursenter fokus på at Fryseriet skal bli en konsertarena publikum ønsker å komme tilbake til.

-Ved hjelp av belysning, tekstiler og dekor vil rommet invitere til en hyggelig, avslappet stund. Nina Beyer er med på laget, for å komme frem til en opplevelse som gir litt ekstra, skriver Meieriet Kultursenter i en pressemelding. Klikk for stort bilde Høstens første KJERNEMELK-KONSERT blir førstkommende søndag (6. oktober) KL.19.00 med IDA JENSHUS.

-Med sitt nye album presenterer Ida en ny musikalsk retning, og singlene som er sluppet så langt bærer bud om stor popmusikk. Ida er mer utadvendt og direkte enn tidligere, og har skapt et eksepsjonelt vakkert album med referanser til alt fra Abba til Fleetwood Mac, forteller Meieriets Katrine Brattli.

Deretter følger konserter med tre artister og band, som Meieriet beskriver slik:

HOLLOW HEARTS 16. oktober kl. 20.00

Hollow Hearts bemerker seg som en sjelden vare på den norske konsertscenen. I rasende fart har de seilt opp som et band som leverer håndverk av høy kvalitet i alle ledd fra første stund - med sin helt egne form for folk/roots/americana har de begeistret publikum landet over med sine energiske, ekte og lidenskapelige konserter.

SUSANNE LUNDENG TRIO 22. oktober kl.20.00

Lundeng har med forankring i nordnorsk folkemusikk utviklet seg til en særpreget komponist, arrangør og musikalsk fritenker, og har bl.a. høstet en spellemannpris i folkemusikk for sin utgivelse av nordlandsslåtter og er en av Norges mest meritterte folkemusikere.
For første gang synger hun egne tekster, og åpner for nok en ny side ved sitt kunstnerskap.
Musikken blir omtalt som drivende melankolsk, nedtonet, sår og stormfull. En harmonisk villskap som i kombinasjon med Susannes ekspressive og energiske sceneopptredener får publikum til å skjerpe sansene.

FLIFLET & HAMRE 25. oktober kl.20.00

I Fliflet/Hamres musikk står lekelyst og innlevelse sentralt, og det meste kan skje: Rå balkantoner dundres ut mellom vare nordiske moll-perler og jødiske ettertenksomheter, norske kystmelodier eller italienske partisansanger. Og Harald Sæverud dras med på 9-takts-kalas hos serbiske sigøynere.. Fliflet/Hamre fører sammen musikk av ulikt opphav, og skaper et eget, personlig landskap.

Møbelproduksjon i Hagvågen

Klikk for stort bildeI Hagvågen, på Bøstad, i lokalene til den tidligere dagligvarebutikken til L. Barth, har Sylvia van der Putten etablert møbel- og interiørutsalg under navnet Home Sweet Home. Bedriften har også overtatt kjellerlokalene der Barth Sport holdt til, for å ha tilstrekkelig plass for sin renovering og produksjon av nye møbler.

Næringssjef Sigve Olsen var innom tidligere i høst og fikk da vite at de jobbet med produksjon av en ordre på 17 bord som var bestilt av Engerdal kommune.

-Jeg produserer møbler etter mål og holder kostnadene lave slik at jeg kan konkurrere med møbelkjedene. Med dette ser jeg at det også kan være mulig å skape en ny arbeidsplass i tillegg til min egen, forteller Sylvia.

I vår søkte Sylvia om støtte fra Vestvågøy kommunes næringsfond til å investere i produksjonsutstyr for møbelproduksjonen. Tilsagn om støtte ble innvilget, noe hun er veldig glad for.

-Uten støtte må en liten bedrift tar opp mer lån i banken. Dette kan bli for mye når du holder på å starten en bedrift, forteller Sylvia.

-Det er ikke lett å gå ut av en så innholdsrik interiørbutikk uten å kjøpe med seg noe hjem. Det klarte jeg heller ikke denne gangen, forteller næringssjefen, som nå har en ny krakk i stua si i Pettvika. 

Barn og unges kommunestyre

Vestvågøy kommune vil at barn og unge skal være synlige i det politiske landskapet, og varaordfører Anne Sand (Sp) sendte denne uka ut invitasjon til alle skolene på Vestvågøy (PDF, 417 kB), der elevene får informasjon om deltagelse i barn og unges kommunestyre.Klikk for stort bilde I korte trekk er det dette som gjelder for deltakelse:

  • Det skal være en representant med en vararepresentant fra hver av grunnskolene våre og to representanter med to vararepresentanter fra Vest-Lofoten videregående skole
  • Det skal være tre plasser for representanter fra organisasjoner som jobber med barn og ungdom
  • De som skal velges må være mellom 12 og 19 år og være folkeregistrert i Vestvågøy

Humor i Meieriet

På fredag kan man nok en gang få glede av at Meieriet Kultursenter og Rainser Finstads Lofotkonster samarbeider om å få kjente artister og humorister til Leknes. Vi sakser følgende fra ei pressemelding om fredagens show:

I løpet av fem år og fem ulike show har gruppa Kveli Rånes Bremseth blitt store publikumsfavoritter i Midt-Norge. "Det e itj størrelsa det kjem an på" hadde premiere 1. februar 2018 og har blitt spilt over 100 ganger for over 30 000 publikummere fra Fredrikstad i øst til Tromsø i nord. Etterspørselen har vokst enormt og det er nå klart for langstrakt turne med denne forestillingen også høsten 2019.
Arnt Egil Rånes er sologitarist i DDE og har reist Norge på kryss og tvers i 25 år. I Kveli Rånes Bremseth er han musiker, vokalist, musikk- og videoprodusent. Harald Morten Bremseth har 30 års fartstid i Lånkerevyen, som er norges mestvinnende revygruppe i NM i revy. Sigmund Kveli har skrevet tekster og underholdt folk i over 40 år. Også han har flere norgesmestertitler fra NM i revy, og har vært med å skape den unike ”Kveli-humoren” som de fleste trøndere nikker gjenkjennende til.
Klikk for stort bilde

Arealplan for dummies

Det er ikke alle som synes det er like lett å finne ut hvilke konsekvenser den nye arealplanen kan få for den enkelte eiendom. Men det er egentlig ikke spesielt vanskelig. Næringssjef Sigve Olsen går nå live som kommunal Youtube-profil, og forklarer i denne videoen hvordan du kan søke opp en eiendom via kommunens hjemmeside, og se på fremtidig disponering ut i fra forslaget til ny arealplan.Klikk for stort bilde

Takker Benjamin for kaka

Lesere av nyhetsbrevet spør om det er lov å gjøre ekstra stas på noen i nyhetsbrevet, og det er i høyeste grad tillatt:

-Vi i hjemmetjenesten på Leknes Bo og Service vil gjerne få lov til å takke Benjamin Einarsen for den helt fantastiske kaka han kom innom oss med i dag. Vi har forstått det slik at han har laget den på videobloggen sin, og spurte hvem som fortjener å få den. Det endte med at vi fikk halve, og noen andre fikk den andre halvparten. Alle vi damene her hos oss går god for den kaka. For en mann, for ei kake, det rasler enda i jekslene våre, er det klare budskapet fra bo- og service.Klikk for stort bilde  

Hva forventer vi av hverandre?

Selv om resultatet og sammensetningen har vært kjent i tre uker, fikk Vestvågøy kommune formelt sett et nytt kommunestyre denne uka. Det skjedde i det første møtet for den nye kommunestyreperioden, som ble holdt på torsdag. Da det gjerne er en viss utskifting av representantene, har det i Vestvågøy kommune vært tradisjon for å ha såkalt "politikeropplæring", og med det menes at politikerne får informasjon om praktikaliteter rundt det å være folkevalgt, samt få ha gode diskusjoner om samspillet mellom politisk nivå og administrasjonen.Klikk for stort bilde I dette inngår også en workshop, med diskusjoner om samarbeid og forventninger til hverandre. Den ble holdt på fredag, og det var Vestvågøy kommunes HR-avdeling som hadde regien bak. De hadde fått bistand fra Kommunenes Sentralforbund (KS) som har lang erfaring i å ha slike møter. Det var for øvrig gammel og ny ordfører Remi Solberg som ønsket velkommen til denne samarbeidsdagen, flankert av rådmann Kjell Idar Berg og HR-sjef Laila J. Salomonsen.Klikk for stort bilde Kommunens hjemmeside vil snart bli oppdatert når det gjelder hvem som sitter i ulike råd og utvalg, med kontaktinformasjon for hver enkelt representant. Kommunestyret består nå av disse representantene:

Senterpartiet (29,5%)
1.Anne Sissel Sand
2.Terje Bøe
3.Anja Trones
4.Sten Angelsen
5.Thomas Thomassen
6.Tone May Nordstrand
7.Einar Solvang
8.Laila Christoffersen
9.Ørjan Sandnes
10.Svein F. Hansen

Arbeiderpartiet (24,8%)
1.Remi Solberg
2.Gøran Rasmussen-Åland
3.Eva-Karin Busch
4.Tonje Brekken
5.Børge Iversen
6.John Inge Berg
7.Arne Martin Finstad
8.Nell-Peggy Pedersen

Fremskrittspartiet (15,4%)
1.Pål Krüger
2.Odd Eskil Andersen
3.Jim Andreassen
4.Kent Åge Johansen
5.Connie Jobsen

Høyre (10,7%)
1.Benta Anita Kristensen Solås
2.Rita Iren Nordheim
3.Asbjørn Sjølie
4.Håvard Horn

Kristelig Folkeparti (6,1%)
1.Terje Hermod Wiik
2.Hilde Elisabeth Holand

Sosialistisk Venstreparti (5,6%)
1.Tiril Auby
2.Kurt Atle Hansen

Miljøpartiet De Grønne (3,1%)
1.Martine Horn Gjernes

Rødt (2,7%)
1.Paula Lorentzen