Nyhetsbrev uke 38

-Fortsett å bruke sentrum

-Arbeidet med Storgata de neste to årene vil få konsekvenser for både næringsdrivende og publikum. Jeg vil oppfordre folk til å beholde det handlemønsteret de har, selv om de må kjøre eller gå en litt annen vei enn de har brukt, sier ordfører Remi Solberg.

Han mener Circle K-stasjonen er et godt eksempel i så måte:

-Selv om du ikke kommer deg til Circle K via Lofotsenter-rundkjøringa, er det ikke lange omveien å kjøre dit via Idrettsgata, og dette gjelder jo også de omkringliggende forretningene, eksempelvis Bjarne Andersens møbelforretning, Lofoten Bakeri, Mesterlys, Lofoten Blomster og Asia Mat, fremholder ordføreren.Klikk for stort bilde Han ber publikum om å se på opprustingen av sentrum som en dugnad der alle må bidra, noe som også medfører at publikum kanskje må umake seg litt for å handle der de bruker etter hvert som arbeidene flytter seg gjennom Storgata frem til avslutningen i 2021.

-Og når du først har kjørt inn i det «sentrale sentrum», så er det høvelig greit å parkere her, både bak Circle K og på grusområdet mellom Storgata og Lekneskroken, påpeker han.

Innehaver av Circle K-stasjonen, Jann Inge Nilsen, setter pris på at ordføreren engasjerer seg i at byggeprosjektet skal få minst mulig negative konsekvenser for de næringsdrivende.

Han frykter at Leknes sentrum som helhet kan miste verdifull turisttrafikk fordi de som ikke er kjent vet hvordan de skal komme seg inn i sentrum, og derfor velger å kjøre forbi.

-Det kunne derfor ha vært fornuftig med et opplysningsskilt på E10 før du kommer til Leknes, der det opplyses om at Idrettsgata nå er veien inn til sentrum, sier Nilsen.

Dette forslaget synes ordføreren kan være verdt å bringe videre til de som har ansvaret for Storgata-prosjektet, og han påpeker at med et så stort prosjekt som Storgata, så må det være slik at man justerer etter hvert som man oppdager utilsiktede effekter underveis.

Orføreren minner også om at de som driver næring i sentrum på sett og vis vil bytte på å ha fordeler og ulemper etter hvert som etappene ferdigstilles.

-Nå som bussholdeplassen er flyttet, har Circle K mistet muligheten til det mersalget som busspassasjerene på holdeplassen gir, mens andre har fått det. Samtidig har de også fått trafikale endringer utenfor butikkene sine. Vi får håpe at fordeler og ulemper blir sånn høvelig jevnt fordelt i løpet av de to årene dette pågår, sier ordfører Remi Solberg.

Prosjektleder for Storgata-prosjektet, Eivind Edvardsen i ingeniørfiramet WSP, sier at utspillet om et opplysningsskilt er godt, og at han vil ta saken videre med Berit Tora Sand i Thore Magnussen & Sønn AS.

Edvardsen kan fortelle at slik skilting allerede har vært drøftet, men at det er vurdert som noe som ligger utenfor selve anleggsvarslinga. Men det betyr ikke at mer skilting er uaktuelt:

-Vi kan se på en mulig utforming av et slikt skilt, og vi skal ta diskusjonen videre med Statens Vegvesen, sier Edvardsen.

Det er Statens Vegvesen som er skiltmyndighet på E10, og de må saksbehandle og godkjenne all skilting.

Møt feieren og brannfolkene

Etter ei travel uke med besøk fra 16 grupper med barnehagebarn, runder feierne og brannfolkene på Leknes av brannvernuka med åpen brannstasjon på lørdag.Klikk for stort bilde -Da kjører vi ut alle bilene, og barna og deres foreldre/foresatte får se på biler, utstyr og vognhallen, forteller branningeniør Øyvind Brattli, som gjør klart for lørdagens storinnrykk sammen med branninspektør Tomas Johansson, feier Leif Richard Larsen og feier Alexander Pedersen.
De lover også spyling med brannslanger og barna er velkomne til å sitte i brannbilene for å se hvordan de ser ut fra innsiden.
-Av sikkerhetshensyn er det slutt på å kjøre turer med barna, og det kan det jo være greit å fortelle dem på forhånd så de ikke blir skuffet over det, sier Brattli.
Men ut over det, blir den åpne dagen slik som før, og det er sikkert foreldre som selv kan huske å ha vært med på et slikt arrangement, for åpen brannstasjon er noe som strekker seg helt tilbake til åttitallet. I dag er de fleste norske kommunene med på arrangementet, og har egen brannvernuke i september.
Også en representant for feierne vil være til stede på åpen dag, og fortelle litt om yrket sitt. Mange vil nok bli overrasket over hva som etter hvert finnes av avansert utstyr for feiing på vanskelig plasser og det personlige verneutstyret feierne bruker er også noe som kan være spennende å se nærmere på.
Feier Leif Richard Larsen kan fortelle om både masker og pusteventiler som nå er i bruk for at ikke feieren skal eksponeres for giftige partikler.Klikk for stort bilde Alt i alt en dag der de fremmøtte vil kunne få ny kunnskap og se mye spennende og moderne utstyr, og har du ikke sett den nye garasjen til brannstasjonen, er det verdt et oppmøte i seg selv.
-Det passer godt å ha dette arrangementet nå, for det er på denne tiden vi trekker innomhus og bruker mer lys og varme, noe som vises på brannstatitistikken, sier branningeniør Brattli.
Han kan også friste med kaffe, vafler og saft, noe en skoleklasse vil selge under arrangementet.
Av miljøhensyn er det slutt på utdeling av reklameeffekter, men det vil bli delt ut brannhjelmer til barna så langt restlageret rekker.
-Vi deler ut det vi allerede har, men vi slutter med å kjøpe inn og dele ut brannhjelmer som et bidrag til å få ned bruken av plast, redegjør Øyvind Brattli.
Erfaringsmessig kommer det mange på åpen dag, så han henviser til fjerde armen for parkering. Brannstasjonens egen parkeringsplass er for deltidsbrannmennene som må ha et sted å sette fra seg bilen hvis det blir en utrykning, pluss at deler av plassen skal brukes i forbindelse med arrangementet.
Åpen brannstasjon foregår i tiden 11-14 lørdag 21. september.

Følg beslutningene på kommune-TV

Politiske møter er som hovedregel åpne, men de færreste tar seg tid til å møte opp og følge et politisk møte med mindre det behandles saker som er av særlig interesse for den enkelte. Men du kan følge møtene digitalt, og du kan også se tidligere møter i sin helhet hvis du lurer på hva som egentlig ble sagt, og hva som egentlig ble vedtatt. Går du inn på denne siden, finner du både møter og sakspapirer.Klikk for stort bilde

Løypevakt-pengene er utbetalt      

29 lag og foreninger får i disse dager penger inn på konto etter å ha stilt med løypevakter under Arctic Race of Norway 15. august.Klikk for stort bilde Beløpene varierer fra en tusenlapp og opp til 21.000 kroner, og den høyeste utbetalinga er det IL Blest som får.
-Vi er glad for at de utgiftene vi hadde til løypevakter går tilbake til lag og foreninger i kommunen vår. Med det oppnådde vi å både stille med de vaktene vi hadde forpliktet oss til, samtidig som pengene vi har brukt kommer innbyggerne til gode, sier næringssjef Sigve Olsen, som sammen med Gunnar Skoglund fra idrettsrådet har holdt oversikten over de frivillige.
Løypevakt-pengene, tilsammen 112.000 kroner, ble betalt i dag fredag 20. september, og skal være på konto hos mottagerne i løpet av noen dager. I tillegg har Vestvågøy Røde Kors fått 8.000 kroner for å stille med sanitetsvakter i Leknes sentrum under arrangementet.

Her er oversikten over hvem som har fått løypevakt-penger:            

 1. Ballstad Blås (skolemusikken), kr. 1.000,-     
 2. Ballstad Gym og Turn, kr. 6.000,-     
 3. Ballstad UIL, kr. 2.000,-     
 4. Gravdal -Opp og Fram, kr. 1.000,-         
 5. Gravdal Fotball, kr. 6.000,-     
 6. Gravdal Håndball, kr. 1.000,-     
 7. IL Blest, kr. 21.000,-     
 8. Leknes FK, kr. 4.000,-         
 9. Leknes Padleklubb, kr. 4.000,-         
 10. Leknes Skiklubb, kr. 5.000,-         
 11. LHL Stamsund, kr. 1.000,-         
 12. Lions Club Lofoten, kr. 9.000,-         
 13. Lofoten Golfglede, kr. 7.000,-    
 14. Lofoten Hest og Helse, kr. 3.000,-         
 15. Lofoten Hestesportsklubb, kr. 3.000,-         
 16. Lofoten House of Veterans, kr. 5.000,-         
 17. Lofotkoret, kr. 5.000,-     
 18. Mannskoret  Lofotr, kr. 1.000,-         
 19. Med hjerte for eldre Vestvågøy, kr. 1.000,-
 20. Salig Blanding, kr. 8.000,-         
 21. Stamsund Hornmusikk, kr. 1.000,-         
 22. Stamsund Idrettslag, kr. 3 000,-     
 23. Stamsund TaeKwonDo og Hapkido Klubb, kr. 1.000,-         
 24. Tjukkasgjengen chapter Leknes, k.r 2.000,-         
 25. Vest-Lofoten Damekor, kr. 4.000,-         
 26. Vestvågøy Gospelkor, kr. 3.000,-         
 27. Vestvågøy Husflidslag, kr. 1.000,-         
 28. Vestvågøy Røde Kors, kr. 2.000,-         
 29. Vestvågøy Senterparti, kr. 1.000,-   

Arctic Race tallene klare

Prosjektregnskapet etter Arctic Race of Norway er klart, og det viser at de direkte utgiftene Vestvågøy kommune hadde knyttet til arrangementet beløp seg til 410.000 kroner. Det var satt av 500.000 kroner i form av en ekstrabevilgning til arrangementet under forrige budsjettrevisjon. Og som nevnt i saken over, går 120.000 kroner tilbake til lag og foreninger på Vestvågøy.

Spillemidler 2020

-Søknader på spillemidler til ordinære idrettsanlegg, nærmiljøanlegg og kulturbygg, heriblant til rehabilitering, kan fremmes på www.idrettsanlegg.no. Dette gjennom en meget brukervennlig søknadsprosedyre, forteller kulturkonsulent Trond Handberg.

Inne på siden blir du geleidet dit du skal, men her er en lenke til den sida der søknadsprosessen begynner.

-Søknadsfristen er 15.10.19. Husk alt av vedlegg, minner Handberg om.

Han tilbyr også å veilede de som lurer på noe, og du når Handberg på telefon 928 53 062, eller du kan sende en epost til trond.handberg@vestvagoy.kommune.no

Du kan også orientere deg i Vestvågøy kommunes plan for prioritering av spillemidler (XLS, 46 kB).

Salg på bygdebøker ut året

-Vi ser at vi har så godt med bygdebøker på lager, at vi kan fortsette med billigsalg ut året. Det er bedre at bøkene kommer ut i hjemmene til innbyggerne og blir lest, enn at de ligger på et lager her på rådhuset, sier Berit Olsen i servicetorget. Klikk for stort bilde Det vil derfor være mulig å få kjøpt et sett bestående av alle ni bygdebøkene for Borge og Valberg for kun kr. 300,-

-Ønsker du bøkene sendt i posten, ordner vi det også, men da kommer naturlig nok portoen i tillegg, sier Olsen.

Bygdebøkene for Hol og Buksnes er for lengst utsolgt, da de utkom lenge før bygdebøkene for Borge og Valberg. Men de dukker fra tid til annen opp på loppemarkeder, og de finnes på biblioteket.

Servicetorget har ferdige poser med bygdebøker lett tilgjengelig, så det går kjapt å sikre seg disse lokalhistoriske godbitene.

-Vi tar ikke kort, så vi må be bokkjøperne ta med seg kontanter, sier Olsen.

Servicetorget holder åpent fra 09.00 til 15.30 på mandager, og fra 08.00 til 15.30 tirsdag til fredag. Utenbys kjøpere kan ringe 760 56 000 i samme tidsrom for å bestille bokpakke i posten.

Nytilsatt sykepleier

Emilie Haave har takket ja til et årsvikariat som sykepleier ved Vestvågøy sykehjem.

Reguleringsplan for høydebassenget

Frem til 11. oktober har du mulighet til å komme med innspill til reguleringsarbeidet for høydebassenget på Ballstad. Ifølge varselet, er ikke endringene av omfattende karakter, og vi sakser følgende fra høringsdokumentet:

"Reguleringsendringen er en oppdatering av gjeldende reguleringsplan i henhold til terrengtilpassing av tiltaket som ble gjort i anleggsfasen. Hele planområdet for gjeldende plan tas med i revidert plan slik at hele gjeldende plan oppheves, men det er kun flyttingen av høydebassenget og flyttingen av vannledningen som utgjør noen endring."

Her kan du lese hele forslaget.

Fagfolk i arbeid på "Landet"

På Landsia på Ballstad er det stor aktivitet på Patentslipen AS. Båter står i kø for å komme oppe til vedlikehold og reparasjoner etter skade. Dyktige fagfolk er i sving og yter service til både yrkes- og fritidsflåten. Næringssjef Sigve Olsen var tirsdag innom og fikk en omvisning og innblikk i aktiviteten. Daglig leder, og største eier, Steinar Hope forteller at de har seks heltidsansatte i bedriften, deriblant én lærling innen trebåtbyggerfaget. 

Klikk for stort bilde Sondre Kristiansen har tatt byggteknikk i Bærum før han flyttet til Vestvågøy og fortsatte på byggfag på Leknes. Sondre forteller at han trives veldig godt og har god oppfølging av faglig ansvarlig i bedriften, Frikk Harald Bjerkli. Mellom serviceoppdragene på de større båtene jobber Sondre på «trebyggerloftet» med et eget byggeprosjekt, ei toogethalvtroms spisse.

Klikk for stort bilde Alle som har vært på Ballstad i sommer har sett at verkstedlokalene har fått en skikkelig ansiktsløftning, og Hope ser også at en fremtidig utdyping av Ballstad havn kan gi muligheter for videreutvikle kaiområdet hvor det er behov for mer liggeplass. Tilgang på tilgjengelig fyllmasse og økt dybde kan gi muligheter for både flytebrygge og utbedring av fast kai. Hope er også glad for at aktiviteten på Landsia er i ferd med å ta seg opp og tilføyer at de har et svært godt samarbeid over sundet med Ballstad Slip. 

Vinterstenger sanitæranleggene

Sanitæranleggene og avfallshåndteringsløsningene som Vestvågøy Eiendomsdrift har driftsansvaret for, er nå i ferd med å vinterstenge. Åge Andreassen i Vestvågøy Eiendomsdrift forteller at alt av sanitærtilbud og avfallshåndtering på Haukland er stengt, mens fasilitetene på Unstad og i Klokkavika vil bli stengt innen 30. september. Fasilitetene på Ballstad stenges 13. oktober, da man vil vente til siste cruiseskipanløp.

Snøfallet toppet statistikken

Den uvanlige snømengden i slutten av januar, med raset på Ballstad, stengte veier, stengte skoler og evakuering, vises i statistikken for hjemmesiden til Vestvågøy kommune. Går vi 12 måneder tilbake, ser vi at januar 2019 får de høyeste søylene. Også hendelsesmåneden mai, med 17. mai-programmene og annen praktisk info, ga høyere tall. I august var det Arctic Race of Norway og stengte veier som sto for økningen. I løpet av de siste 12 månedene har 357.794 besøkende vært innom Vestvågøy kommune hjemmesider, og disse brukerne har generert 429.069 sidevisninger.Klikk for stort bilde 

Temakafeer i høst

Her ser du programmet for høstens temakafeer i regi av Vestvågøy Frivillighetssentral på Leknes bo- og servicesenter:Klikk for stort bilde

Steinfjorden kaller

Steinfjorden i Borge har tiltrukket seg flere barnefamilier de siste årene, og er nå et veldig populært område på øya vår. Kanskje ikke så rart. Områdene rundt Tangstad og Eltoft er landlige, men likevel nært barnehage, skole og butikk. Vestvågøy har fortsatt ledige kommunale tomter i Rishaugan på Tangstad til behagelige priser, og her ser du hva som er til salgs nå:Klikk for stort bilde

Her ser du hva de ledige tomtene på Tangstad koster:

Klikk for stort bilde Lurer du på mer rundt hvordan du går frem for å kjøpe ei kommunal tomt, finner du mer informasjon på vår side om tomtesalg. Du kan også ringe rådgiver Asbjørn Horn direkte på 760 56 091. Han har ansvaret for den praktiske gjennomføringen av salgene, og han hjelper deg gjerne.Klikk for stort bilde Horn selger kommunale tomter fortløpende, og han har fortsatt tomter å by på flere steder, i fall Tangstad ikke frister. Siden for tomtesalg er nå oppdatert, og der vil du blant annet se at ei industritomt i Storeidøya, gnr 17 bnr 151, er satt ned i prisantydning til kr. 1.050.000,- etter et vedtak i formannskapet. Politikerne valgte i samme møte å forkaste et bud på kr. 450.000,- for samme tomta. Du står fritt til å by den summer du ønsker, men tomtene er nylig verdivurdert av en eiendomsmegler og kjøperne kan ikke regne med å få tilslaget hvis det bys under prisantydning.

Remi fortsetter som ordfører

Det pågikk inntil torsdag kveld forhandlinger mellom partiene etter kommunestyre- og fylkestingsvalget mandag 9. september 2019. Da ble det avklart at Arbeiderpartiet og Senterpartiet har kommet til enighet om at Arbeiderpartiet skal ha ordføreren, mens Senterpartiet skal ha varaordføreren. Det betyr, litt folkelig sagt, at Remi Solberg og Anne Sand slipper å bytte kontor.
Formelt valg av ordfører og varaordfører vil skje i kommunestyremøtet torsdag 3. oktober.
Vestvågøy kommunestyre vil bestå av følgende representanter etter møtet 3. oktober:


Senterpartiet (29,5%)

 1. Anne Sissel Sand
 2. Terje Bøe
 3. Anja Trones
 4. Sten Angelsen
 5. Thomas Thomassen
 6. Tone May Nordstrand
 7. Einar Solvang
 8. Laila Christoffersen
 9. Ørjan Sandnes
 10. Svein F. Hansen

Arbeiderpartiet (24,8%)

 1. Remi Solberg
 2. Gøran Rasmussen-Åland
 3. Eva-Karin Busch
 4. Tonje Brekken
 5. Børge Iversen
 6. John Inge Berg
 7. Arne Martin Finstad
 8. Nell-Peggy Pedersen

Fremskrittspartiet (15,4%)

 1. Pål Krüger
 2. Odd Eskil Andersen
 3. Jim Andreassen
 4. Kent Åge Johansen
 5. Connie Jobsen

Høyre (10,7%)

 1. Benta Anita Kristensen Solås
 2. Rita Iren Nordheim
 3. Asbjørn Sjølie
 4. Håvard Horn

Kristelig Folkeparti (6,1%)

 1. Terje Hermod Wiik
 2. Hilde Elisabeth Holand

Sosialistisk Venstreparti (5,6%)

 1. Tiril Auby
 2. Kurt Atle Hansen

Miljøpartiet De Grønne (3,1%)

 1. Bjørn Sverre Hansen

Rødt (2,7%)

 1. Paula Lorentzen

 

Ta helg med Rambo

Vi runder av denne ukas nyhetsbrev med å friste deg med en tur på kino i Meieriet Kultursenter. I kveld kan du se Rambo i "Last Blood", og vil du heller se noe annet, kan du velge mellom to andre filmer, "Ad Astra" og "Yomeddine". Billetter kjøper du enkelt og greit på Meieriet kinos billettside.

Her ser du kveldens kinoplakater, fredag 20. september 2019:Klikk for stort bilde