Viktig melding

Nyhetsbrev uke 35/22

Høstvekka har satt sitt preg på denne ukas nyheter, og nyhetene preges av jobbing for fellesskapet.

  (Torsdagsutgave)

Næringslivet og kommune stiller opp i lag

Et av de første arrangementene i Høstvekka var Leknesløpet 27/8 i regi av Leknes skiklubb. Dette er et årlig arrangement hvor løpeglade får testet seg i Barneløpet, Extra femmern (5km), Sport1 mila (10km) eller Sparebank1 halvmaraton (21km). Næringslivet støtter helhjertet opp, også med premier i de ulike løpene.

skiklubbens leder (Inge Olsen) deler ut premier fra næringslivet til beste kvinne (Sunneiv Syversrud) og beste mannlige løper (Berhane Solomon) på halvmaraton.  
Målet til arrangørene av Høstvekka er at det skal være så mange gratis arrangementer som mulig, for at alle skal ha mulighet til å delta. Dette kan kun gjøres gjennom støtte fra kommune og næringslivet. Også i år har Høstvekka fått mange gode støttespillere som får sin logo presentert under de ulike aktivitetene og konferansene.

Stå samlet og øk trykket!

Vestvågøy kommune og Vest-Lofoten næringsforening arrangerte 29. august Samferdselskonferansen i Meieriet. Det var samlet et et bredt og faglig tungt panel av innledere som diskuterte samferdselsløsninger i Lofoten. 

Arrangørene fikk mange gode tilbakemeldinger på programmet denne dagen i Meieriet kultursenter:

  • Velkommen v/ fungerende ordfører Anne Sand
  • Betydningen av gode samferdselstilbud for region Lofoten v/kommunedirektør Morten Dyrstad
  • Fra Rv19 i 1964 til E10 i dag.  Hvordan blir fremtidens riksveg gjennom Lofoten v/strategisjef Unni Gifstad, Statens Vegvesen.
  • Hva er KVU-Nord Norge, og hvilken betydning kan KVU-en få for vår region? v/prosjektleder Signe Eikenes, konseptvalgutredningen (KVU) for transportløsninger i Nord-Norge, Statens Vegvesen.
  • 50 år med flyvninger til/fra Lofoten på «Kyllingmarkene».  Hvordan blir fremtiden?                         v/Kommunikasjonsdirektør Silje Brandvoll, Widerøes Flyveselskap
  • Fremtidig utvikling i nasjonal og internasjonal Luftfart sett fra Avinor v/ spesialrådgiver Lars Draagen. 
  • Hvordan skal Lofoten komme på offensiven og få løst sine utfordringer med veg- og lufttransport? Presentasjon av offensive strategier på vegne av Lofotrådet v/utreder Jon Sjølander.
  • Har vi hørt svar på næringslivets utfordringer?  v/adm. dir. Jim Roger Nordly, Nordly Holding/STIM AS
  • Da setter vi vår lit til politikerne.  De har løsningene? v/stortingsrepresentant Mona Fagerås (SV), samferdselspolitiske talsperson på Stortinget Trond Helleland (H) og samferdselsråd i Nordland Monika Sande (Ap)
  • Paneldiskusjon, samtale med innlederne og spørsmål med kommentarer fra øvrige deltakere og tilhørere.

Søren Fredrik Voie i Vest-Lofoten næringsforening ledet konferansen stødig og styreleder i foreninga Ståle Fredriksen avrundet konferansen og oppsummerte med stikkordene - stå samlet og øk trykket! 

Divan. Aktan.

Folkehelsekoordinator Greta Klevstad minner om at det er mulig å bidra med innspill til handlingsplan for ungt utenforskap i Nordland.

Nordland fylkesting har vedtatt en strategi mot ungt utenforskap, og det arbeides nå med en handlingsplan.  

Fylkeskommunen ønsker at alle i Nordland skal oppleve eierskap til planen, og inviterer derfor alle til et åpent innspillsmøte.  

Sted:     Meieriet kultursenter, Leknes 
Dato:    05. september
Tid:       kl. 11-13 OG kl. 16-18, delta der det passer deg best.

https://www.nfk.no/utenforskap

Informasjon om arrangementet ligger på facebook. Del gjerne!

Hybrid visning i havna

Næringssjefen tok seg en tur om bord i Lofotsjark 2 under visningen som ble arrangert av Ballstad Slip 31/8. El-hybridsjarken er det første konkrete resultat av prosjektet ZeroKyst, et nasjonalt FoU-prosjekt for grønn teknologiutvikling der Ballstad slip, Lofotkraft muligheter og Flakstad kommune deltar fra Lofoten.

 
Ballstad slip har tatt et stort steg teknologisk, både ved å tilby nybygg av båter og å ta i bruk batteriteknologi for fremdriftssystemer. 
Noen data på båten:

  • Lengde 10,65 m - Bredde 5,40 m - Lasterom 3 x 10 m3
  • Hybrid x parallellhybrid fra Hymatech med batteri 160 kWh
  • Cummins 9 l dieselmotor
  • Nogva HC-168 hybridgir m propellanlegg
  • Skrog i GRP kompositt

 
Til sjark å være er det et stort maskinrom, forteller daglig leder Roger Abrahamsen. Ikke bare vil dette være et viktig skritt fremover mot utslippsfrie løsninger innen fiskeriene, men også en positiv utvikling for Ballstad Slip som moderne teknologibedrift. Det er utfordrende og spennende å bygge en båt fra bunnen av!

Potetsuppe på primus blant plantekassene

De som har hatt gleden av å spasere gjennom gjennom Leknes denne uka har sett et mylder av ungdommer til og fra ulike arrangementer. Noen av disse var 9. klasser fra Leknes skole som hadde aktivitet i Byhagen. 


Det har både blitt planet og høstet av det som er plantet ut tidligere. - I dag har vi satt ned jordbærplanter og vi koker potetsuppe, kunne Parsa fra Polarhagen fortelle da næringssjefen stakk innom.

Hedres den som hedres bør

Det er mange som bidrar positivt rundt om i kommunen, men noen bidrar ut over det som normalt kan forventes. Søndag ble Tone Johanne Pedersen tildelt Frivillighetsprisen i Vestvågøy for 2022.


Prisen ble overrakt av ordfører Anne Sand etter gudstjenesten i festivalteltet søndag 28. august. Tone Johanne Pedersen fikk prisen for å ha gjort en ekstraordinær frivillig innsats for barn og unge gjennom 40 år i speideren på Ballstad.

2022 er frivillighetens år. Året skal være et flomlys på frivillige organisasjoner og frivillighetspolitikken i Norge, og skal bidra til økt deltakelse og mangfold, og synliggjøre merverdien frivillig sektor bidrar med i samfunnet. Vestvågøy kommune ønsker med frivillighetsprisen å løfte fram flotte hverdagshelter som skaper aktiviteter og fellesskap rundt om i kommunen.

Tone Pedersen er gruppeleder i Ballstad KFUK-KFUM-speiderne, som engasjerer barn fra Ballstad, Gravdal, Leknes og Fygle. Ordføreren takket Tone for hennes store engasjement og innsats for barn og unge gjennom mange år.

I sin takketale sa Tone Pedersen at det var både uventa og overraskende at hun ble nominert, men veldig hyggelig. Når hun nå har fått prisen føler hun seg beæret. Hun er rørt, stolt og glad på vegne av hele speiderbevegelsen, men også alle speiderne på Ballstad og rundt om i kommunen. Tone gir æren videre til alle hennes medarbeidere, arbeidet som legges ned er et samarbeidsprosjekt hvor mange har vært med, og hun ville aldri klart å gjort arbeidet alene.

Og når vi snakker om å stille opp for fellesskapet...

Ledelsen og ressursgruppa i Høstvekka har jobbet i flere måneder med å få på plass et arrangement som vi alle kan være stolte av. Nå er Høstvekka godt i gang og da er det praktisk arbeid og flittige hender som gjelder. Aldri ei Høstvekka uten en Geir - og da spesielt en Plategeir! På onsdag sørget han for at bodene foran rådhuset får den strømmen de har behov for, og rundt han var elever og lærere fra Byggfag fullt opptatt med å sette opp telt-bodene som Vest-Lofoten næringsforening har leid ut.

Innestengt vindkraft møter grønne øyer

Finnmark og Lofoten har en felles fiskerihistorie og det er nære relasjoner mellom Berlevåg og Ballstad. Anekdotene satt derfor løst da representanter for Berlevåg kommune møtte Vestvågøy kommune og representantene for prosjektet ZeroKyst og Lofoten de grønne øyene i lokalene til Ballstad slip onsdag denne uka.

Berlevåg kommune satser tungt på grønn næringsutvikling knyttet opp mot den ressursen de har i Norges mest effektive vindkraftverk, Raggovidda Vindkraftverk.

Næringsutvikler Kjell Richardsen i Berlevåg kommune.
Som følge av  begrensninger i overføringslinjene kan kapasiteten i anlegget ikke ikke fullt utnyttes (er innestengt) og denne ressursen skal nå utnyttes til produksjon av hydrogen og ammoniakk, som energikilde i transport til sjøs og til lands. Hydrogenanlegget er allerede på plass.

Flakstad kommune, Lofotkraft og Ballstad slip er partnere i FoU-prosjektet ZeroKyst som skal være med på å utvikle utslippsfrie løsninger for fiskeriflåten. Den første hybride Lofotsjarken fra Ballstad slip er en del av dette arbeidet. 

For at fiskerne i Lofoten skal gå over til nye, utslippsfrie systemer må de være trygge på at de fortsatt har mulighet til å "gå på Finnmarka", og tilsvarende finnmarkingene på Lofotfiske. Det må være en "grønn korridor" for fylling av energi må være på plass for at flere tør å gjøre det grønne skiftet. Dette er et naturlig samarbeidsområde for Lofoten og Berlevåg fremover.

Har været på sin side

Høstvekka forteller at markedet på Rådhusplassen er fylt opp og flere aktører rigget seg til i allerede på Torsdag. Da er det gledelig for publikum og de som har stand at værmelding for de neste dagene viser sol og oppholdsvær.

Deltakere

Frivillighetens år markere seg med en rekke organisasjoner

Bondens marked er også i sentrum

Disse kommer på Bondens marked på fredag og lørdag.

På tide å ta på cowboyhatten

IL BLEST med Lofoten Countryfestival er sentral samarbeidspartner og en av sponsorene av Høstvekka. De har deltatt aktivt i ressursgruppa med utformingen av programmet for alle 8 dagene og står selv som arrangør av for flere store arrangementer. Mest spektakulært er selvfølgelig konserten i Lofothallen på lørdag kveld, men det musikkarrangementer fra torsdag til søndag, i festivalteltet og i Borge kirke.

Countryfestivalen setter sitt tydelige preg på bybildet med mange hyggelige tilreisende i sine bobiler. Arrangørene håper at også vestvågøyværingene vil sette pris på musikkprogrammet og kjøper billetter til arrangementene.

En hel dag med Grønn Energi

Mange av de som kom på konferansen onsdag kveld hadde også fått med seg både visning av hybridsjark på Ballstad og solcelletak på Gravdal tidligere på dagen. I løpet av de tre timene fra 18 til 21 ble det mulighet å fordype seg enda mer i hva som skjer på området, og hvilke muligheter som Lofoten har for å redusere energikostnader og klimautslipp. 

Trond Kroken, ordfører i Flakstad kommune, kunne vise frem et av de mest energieffektive byggeprosjektene i Lofoten. 
Vest-Lofoten næringsforening og primus motor for denne dagen, Kurt Atle Hansen, hadde satt sammen et interessant program for de mange fremmøtte denne kvelden.

  • Hydrogen som grønn energiløsning for kysten, Per Øyvind Voie, Norwegian Hydrogen AS
  • Hydrogensatsing i Berlevåg – mulig samarbeid om grønn energi til fiskeflåten Kjell Richardsen, næringsutvikler i Berlevåg kommune
  • ZeroKyst – hvordan bygge kystfartøy med null eller lave klimagassutslipp? Roger Abrahamsen, daglig leder, Ballstad slip AS
  • Panelsamtale: Grønn energi på kysten – hvor, når, hvordan?
    • Rolf Løvstad, ordfører i Berlevåg
    • Randi Lervik, Lofotkraft muligheter AS
    • Morten Dyrstad, kommunedirektør i Vestvågøy
    • Ørjan Sandnes, Norges Fiskarlag
  • Energieffektive bygg - Ramberg skole som klimatiltak og energiprodusent, Trond Kroken, ordfører i Flakstad kommune
  • Grønn omstilling i Nordland, Christian Torset, fylkesråd for kultur, klima og miljø i Nordland fylkeskommune
  • CASES-prosjektet; Hvordan kan forskning og lokalt næringsliv utvikle fornybar energi som bidrar til samfunnsutvikling? Berit Kristoffersen og Hanna Arctander, UiT - Norges Arktiske Universitet
  • Panelsamtale 2: Hvordan kan vi jobbe videre for grønt skifte i Lofoten?
    • Laura Johanne Olsen, programleder for Lofoten De Grønne Øyene
    • Trond Kroken, ordfører i Flakstad kommune
    • Christian Torset, fylkesråd i Nordland, fylkesråd i Nordland
    • Torbjørn Pedersen, daglig leder TEFT-gruppen

Kurt Atle Hansen hadde flere spørsmål til panelene. Panel 2 f.v. Ørjan Sandnes, Randi Lervik, Morten Dyrstad, Rolf Løvstad