Nyhetsbrev uke 25/19

Koste seg på tur

Syvende klasse ved Buksnes skole vant refleksvest-konkurransen i regi av Vestvågøy kommune og Boreal Transport. Premien var en fritt valgt bussreise innad i kommunen, som Boreal utvidet, slik at elevene kom seg til Kabelvåg og Svolvær. De har skrevet en trivelig rapport fra turen, som kan leses her. Og som vi ser av dette bildet vi har fått fra skolen, var det god stemning i finværet.

 

Her kan du se når rytterne passerer ditt hus

Arctic Race of Norway (ARN) nærmer seg, og snart er det bare fellesferien mellom oss og rittet. Nå begynner detaljene og spikres, selv om det naturlig nok kan komme endringer helt frem til starten på Å klokka 13.30 torsdag 15. august.

ARN har latt oss dele den detaljerte tidsplanen med innbyggerne, og her kan du se i detalj når rittet passerer ditt hus, eller der du tenker å befinne deg (PDF, 60 kB). Merk deg at det er tre kolonner med noen minutters variasjoner beregnet ut i fra hvilken gjennomsnittshastighet rytterne vil ha.

 

Legehjelp i sommer

Fra 01.07.19 til 12.08.19 er det sommerdrift ved Leknes legesenter.
Det vil si at det vil være begrensninger på følgende tjenester:

  • Førerkortattester
  • Fornyelse av resepter for faste medisiner
  • Årskontroll
  • Rutineprøver

Disse konsultasjonene må enten bestilles før, eller etter dette tidspunktet. Vi ber om at timer som kan vente, tas etter sommerdriften.
I all hovedsak er det øyeblikkelig hjelp og haste-timer som blir prioritert i dette tidspunktet.

Er du ikke bostedsregistrert i Vestvågøy, gjelder følgende:

  • Tilreisende som ikke har fastlege i Vestvågøy og er født i januar – juni; får hjelp ved Lofotleger
  • Tilresiende som ikke har fastlege i Vestvågøy og er født i juli – desember; får hjelp ved Leknes legesenter

Spennende Meieri-sommer

Ungdomsklubben Qltura i Meieriet kan i sommer friste med en rekke aktiviteter, og de får man oversikt over på denne siden. Der kan man også booke seg plass, enkelt og greit.

Vi sakser litt nyttig informasjon fra Meieriet, og den kommer her:

"Alle aktiviteter har oppmøte på Meieriet kultursenter og betaling skjer ved oppmøte. Det er viktig at men kler seg etter aktivitet, men alt av utstyr og mat er inkludert. Noen aktiviteter kan bli fulle og da er det de som har meldt seg på først som har førsterett. Blir det mange påmeldte på surfekurset 23. juli blir det satt opp et ekstra kurs på ettermiddagen samme dag."

Visning i neste uke

 

Valberg skole er nå lagt ut på finn.no, og annonsen finner du her. Prisantydningen er satt til 500.000 kroner, og det er visning onsdag 26. juni fra klokka 16.30 til 17.15. Det er EiendomsMegler1 på Leknes som har fått oppdraget med å selge skolen og Valbergstua.

 

Mestringstreff - hjerneslag

I september arrangeres det nytt mestringstreff for personer med hjerneslag og deres nærmeste pårørende her i Lofoten.

Svært mange mennesker lever med helseutfordringer over tid. Når du rammes av sykdom eller nedsatt funksjonsevne dreier mye seg om utredning, diagnose og behandling, men for mange handler det i stor grad om hvordan helseutfordringene påvirker ulike deler av livet og griper inn i hverdagen. Etter diagnosen skal du innta din tidlige rolle som foreldre, ektefelle, arbeidskollega eller venn, hvor de virkelige utfordringene kan oppstå.

 

Da kan det være til stor nytte å ha litt verktøy i redskapskassa, og det er nettopp det et mestringstreff kan gi deg. Les mer om mestringstreff og hvordan du melder deg på her.

Hva er den gode oppveksten?

Det lurer denne prosjektgruppa på, som nå skal utarbeide en langsiktig oppvekstplan for barn og unge i Vestvågøy, og er nå på jakt etter den gode oppveksten.
-Vi ønsker å snakke med så mange som mulig og grave dypt. Det er viktig å snakke med de som er ekspertene på området, ikke minst barn og unge selv, sier kommunalsjef for utdanning, Pål Einar Røch Johansen.

Gruppa drømmer om at spørsmålet om hva som er en god oppvekst skal være tema rundt alle kjøkkenbord i Vestvågøy denne høsten.
-Vi har allerede besøkt de åtte barne- og ungdomsskolene i kommunene, møtt elevrådene der, og snakket om viktige tema som det å vokse opp, vennskap, fritid, de voksne osv. Tidligere i vår møtte vi en rekke representanter fra frivilligheten hvor inkludering av alle barn og unge var tema, redegjør prosjektleder Greta Klevstad.
Første utkast til plan må være klart først i oktober, og før det håper vi å få til mange spennende samtaler. Prosjektgruppa skal sammen med ulike ungdomsgrupper arrangere foreldremøter.
Tjenestene  skal ha en stor dugnad for oppvekst 5. og 6. september der de skal se på hvordan man samhandler, om hvordan man inkluderer alle, samt andre aktuelle forhold rundt den gode oppveksten.

 

På bildet og med i prosjektgruppa:
Pål Einar R Johansen (kommunalsjef/prosjekteier), Nora W Samuelsen (folkehelsekoordinator), Kine Unstad (Lofoten Barnevern), Mariell Berg Huuse (ansvarlig for handlingsplan for å bekjempe vold og seksuelle overgrep mot barn og ungdom), Lars Bakke (SLT-koordinator), Greta Klevstad (prosjektleder), Unni Brattli (familieenheten), Anne Marie Sørensen (skole og vernetjeneste), Steinar Bergheim (pedagogisk stab).

Har St. Hans-bålet ditt fått strekmunn?

 

Har du fått en sånn hilsen på ditt St. Hansbål? Det betyr at du har et ulovlig bål.

 

Det er kun rent trevirke og kvist som skal på bålet. Alt materiale som er behandlet, enten det er trykkimpregnert, malt, beiset eller foliebelagt, skal leveres til avfallsmottak. Det gjelder selvsagt også alt annet avfall også.

-Å brenne søppel er forbudt. Formålet med forbudet er å forhindre forurensninger og helseproblemer. I tillegg til lite trivelige forhold rundt bålet, kan grunnen og tilstøtende vannmiljø bli forurenset, og dette er ikke stoffer som bare fordufter og blir borte. De blir i naturen, i jorda og i planter og dyr som lever der, sier miljøfaglig ansvarlig Martine Horn Gjernes.

-Vi oppfordrer folk til å lage trivelige og sunne St. Hansfeiringer uten å spre giftstoffer til omgivelsene, og heller benytte seg av LAS sine åpningstider til å få levert alt som ikke skal på bålet, fremholder Gjernes.

Husk også på brannsikkerheten!

Torsdag 20.juni kjørte Lofoten brann- og redningsvesen rundt på øya sammen med miljøfaglig ansvarlig for å kontrollere St. Hansbål. På urene bål la de igjen en hilsen med informasjon om at bålet ikke kan tennes på før det ryddes. Grunneiere der ble funnet urene og ulovlige bål blir kontaktet.

Vestvågøy kommune og Lofoten Brann- og redningsvesen ønsker alle ei trygg og miljøvennlig St. Hansfeiring!

Salget fortsetter

 

Vestvågøy kommune har fortsatt et behov for å trimme lageret av bygdebøker for Borge og Valberg. Det betyr at du nå får kjøpt alle ni bindene samlet for 300 kroner. Salget pågår helt frem til vi har en mer hensiktsmessig størrelse på lageret. Da settes prisen opp til normalprisen, som er 990 kroner settet.

 

Offisiell re-åpning av gamle ferdselsveier

Lørdag 15. juni var alle tur- og kulturglade invitert til offisiell åpning av Lofoten Farm Trail. Dette er et 3-årig prosjekt som har fokus på tilrettelegging og merking av turstier, formidling av natur- og kulturbaserte opplevelser, nettverksbygging mellom gårdsbedriftene og felles markedsføring. Målet er også utvikle et konsept som kan utvides og ha overføringsverdi til andre områder. Næringssjef Sigve Olsen hadde også tatt turen for å få med seg litt av  åpningen som var lagt til den nye "kvilebua" under bygging på Lauvdalsfjellet. - Dette er et lysende eksempel på et bedriftsnettverk som under kyndig veiledning utvikler næring basert på tradisjon, kultur og natur. Gjennom samarbeide skapes det et opplevelsestilbud som er attraktivt for både lokalbefolkning og tilreisende.

 

 

Vi gratulerer Norge med sitt første UNESCO bærekraftområde

Onsdag denne uka ble det klart at regjeringens søknad ble godkjent og at Nordhordland blir det første området i Norge som får status som biosfæreområde (bærekraftområde som vi har oversatt det til) i UNESCO sitt program Man and the Biosphere (MAB). Jubelen sto i take hos den norske delagasjonen i Paris hvor representanter for prosjektet og Miljøvernepartementet var tilstede.

 

Jubelen stod i taket for den norske delegasjonen i Paris.

Vestvågøy kommune har over en periode støttet et lokalt initiativ i regi av Lofoten Matpark for å utrede muligheten for at Lofoten kan få slik status, og hva dette vil kunne innebære av nye muligheter for regionen. I denne jobbinga har det vært tett kontakt med både department og Nordhordland Biosfæreområde, som de nå kan kalle seg. Styringsgruppeleder for Norges søknadsprosjekt har vært ordførar på Osterøy, Jarle Skeidsvoll.  Skjeidsvoll har vært i Lofotrådet og informert om arbeidet og vi har også hatt besøk av MAB-ansvarlig i UNESCO, Meriem Bouarane, for å gjøre henne bedre kjent med Lofoten og utviklingsarbeidet her.

MAB-ansvarlig i UNESCO, Meriem Bouarane og Kari Natland Evensen fra Nordhordland Biosfære på besøk i Lofoten

At det er internasjonal interesse for temaet viser også deltakelsen på seminaret 31. mai i år på Ramberg, hvor spørsmålene var: “Could the Lofoten be a candidate to become an LT&C-Example?” and “What to expect from the new Lofotodden National Park, and what could be learned from other protected areas for the further development around the Lofoten?”

Vi i Vestvågøy kommune føler at vi har en ekstra aksje i denne utnevnelse da tidligere miljøansvarlig i kommunen, Kjersti Isdal, har jobbet i prosjektet i Nordhordland utviklingsselskap IKS.

To premierer fra FiN på festspillene

Til helga åpner de 55. festspillene i Nord-Norge. To av premierene som spilles i Harstad under festspilluka er produsert i Stamsund, ved Figurteatret i Nordland (FiN). Det er teaterkompaniet Katma og det det nye teaterkompaniet Lost and Found Productions som står bak premierene. Begge disse to teaterkompaniene kommer fra den lille bygda Dverberg på Andøya.

-At to forestillinger produsert på Figurteatret har premiere på Festspillene er unikt. At begge produksjonene i tillegg er norske, og skapt av nordlandskunstnere er unikt. At begge kompaniene har sitt arnested på lille Dverberg med kun 200 innbyggere er utrolig, uttaler Figurteateret i Nordland i en pressemelding.

Øvde på cruise-havari

Torsdag denne uka ble det avholdt en såkalt "table Top"-kriseøvelse for lofotkommunene, i regi av Lofotrådet, med medvirking fra fylkesmannen og politiets operasjonssentral.

Scenarioet var en brann ombord i et stort cruiseskip ved kai i Leknes havn i november natt til en søndag. Cruiseskipet i øvelsen skulle evakueres, og alle ombord skulle tas hånd om av kommunen.
I øvelsen ble alle kommunene utfordret på hvordan de ville håndtere situasjonen etter hvert som de utviklet og endret seg. Værøy, Røst, Moskenes, Flakstad, Vågan og Vestvågøy var alle representert med en eller flere sentrale personer som ville hatt roller i en slik situasjon. Også Nordlandssykehuset var med på øvelsen.
Øvelsen ble ledet av Geir Haaland fra politiets operasjonssentral i Bodø, og den foregikk i kommunestyresalen i Vågan rådhus.
Alle lofotkommunene har i år ferdigstilt planer for evakuering av passasjerer fra cruiskekip og opprettelse av et evakuerings- og pårørendesenter. Erfaringene fra øvelsen denne uka skal sammen med planene gjøre kommunene til å takle et cruisehavari vesentlig bedre enn før arbeidet med risikoanalysene rundt cruise startet.
Av mange erfaringer fra øvelsen, kan vi blant annet trekke frem verdien av avtaler som er gjort i "fredstid" om alt fra buss til midlertidige lokaler før den videre transporten videre.
For Vestvågøys vedkommende er det gjort en rekke henvendelser allerede, slik at de som kan bli bedt om bistand i en slik krise vet om det på forhånd.

 

Dag Otto venter på dine sprell

Husk at Dag Otto Lauritzen kommer til å være høyt og lavt under Arctic Race of Norway torsdag 15. august her på Vestvågøy.

Han både tror og håper på ulike sprell og påfunn langs traseen, og selv om du ikke har en plan akkurat nå, håper både Lauritzen, TV2, Arctic Race og Vestvågøy kommune at du pønsker ut noe morsomt i løpet av ferien. Se Dag Ottos oppfordring til folk på Vestvågøy her.

 

30 år siden Marerittet

Vi avslutter ukas nyhetsbrev med en såkalt "fun fact". Det er nemlig 30 år siden krimserien Marerittet som ble spilt inn på Vestvågøy, ble vist på NRK. Innspillingen foregikk i all hovedsak på Mærvoll i Borge, med brygga etter Johan L. Unstad som hendelsessted. Det var også der nærbutikken i filmen lå.

I tillegg ble gammelskola på Vikeinangen brukt. Serien vakte stor harme da mange mente den fremstilte nordlendinger på en diskriminerende måte. Anmelderne tok heller ikke bølgen, uten at det på noe måte ødela for seertallene. Hele to millioner norske seere fulgte hovedrolleinnehaverne Kjersti Holmen og Thomas von Brömssen gjennom den lett klaustrofobiske handlingen. "Det som var noe uvanlig var at seertallene økte for hver episode samtidig som karakteren dalte", skriver Wikipedia.

 

Det var alt fra kommunen din denne gangen. Vi håper helga di blir fin, og at gråværet letter før St. Hans.

Hilsen oss på Informasjonsenheten.