Nyhetsbrev uke 19

Det er bare ei uke til 17. mai. Ordføreren øver på talen sin, det ryddes, vaskes og kostes over alt. Noen lurer på om bunaden passer, andre lurer på om det er nok kaker til buffeten. Men først: kortreiste kommunenyheter.

Kjørte 130 mil til sommerjobben

Noen umaker seg mer enn andre for å få seg sommerjobb og få nye impulser. På tidligvåren hadde psykologistudent Line Holm (27) fra Toten i Oppland verken sommerjobb, førerkort eller bil. Nå er hun i Lofoten, og hun kjørte hele veien oppover med nyinnkjøpt og nyervervet førerkort.

-Turen gikk fint, bekrefter totningen, men hun legger til at det var i overkant nytt og spennende å skulle kjøre så langt når man er fersk sjåfør.Klikk for stort bildeNå venter tre måneder med praktisk anvendelse av faget hun studerer. Holm har fått en langstrukket sommerjobb som miljøterapeut innenfor psykisk helse og rus, og hun skal være her til i august.

Holm kan fortelle at hun har funnet seg til rette sammen med hyggelige kolleger, og hun har allerede begynt å leke med tanken om å flytte til Vestvågøy.

-Hun kommer til å bli en ressurs for oss, og vi har mange oppgaver å ta tak i, sier Kristoffer Johansen, som er avdelingsleder for psykisk helse og rus. Han fremholder at tidlig intervensjon, altså hjelp og veiledning overfor de som har utfordringer med sin psykiske helse, er svært viktig for å forebygge alvorlige psykiske lidelser.

VIP- arena og skjerm på 19x3 meter!

Detaljene rundt riggingen av Leknes under Arctic Race of Norway begynner å bli klare, og her ser du hvilke installasjoner som skal plasseres i Storgata torsdag 15. august. En VIP-arena vil ruve godt i målområdet, og podiet som skal brukes etter målgang er i realiteten en stor utendørs-scene. Skjermen som skal vise løpet er også en opplevelse i seg selv. Den måler hele 19x3 meter, noe som utgjør et enetasjers langstrukket bolighus. Som et av bildene viser, vil den også komme en god del over bakkenivå, da den står på en søyle oppå en trailer. Traileren skjermen står på er selvforsynt med strøm fra egne generatorer. Skjermen vil ifølge arbeidsplanen til Arctic Race bli plassert på hjørnet ved Finstadgården, foran Grethes Håndarbeid og Finstad Glass.

 

Nå spyles vannrørene

Denne uka begynte spylingen av vannrør i Vestvågøy i kommune

STAMSUND VANNVERK
Vestvågøy kommune gjennomfører utspyling i uke 19.
Arbeidet foregår om natten i følgende tidsrom:
Oppstart mandag kveld 6. mai og avsluttes fredag morgen 10. mai.
Vannet vil disse nettene være avstengt mellom kl. 22 og 07.

BØSTAD/TANGSTAD VANNVERK
Vestvågøy kommune gjennomfører utspyling i uke 21.
Arbeidet foregår om natten i følgende tidsrom:
Oppstart mandag kveld 20. mai og avsluttes fredag morgen 24. mai.
Vannet vil disse nettene være avstengt mellom kl. 22 og 07.

BUKSNES VANNVERK
Vestvågøy kommune gjennomfører utspyling i uke 21.
Arbeidet foregår om natten i følgende tidsrom:
Oppstart mandag kveld 20. mai og avsluttes tirsdag morgen 21. mai.
Vannet vil denne natten være avstengt mellom kl. 22 og 07.

Vennligst unngå tapping mens arbeidet pågår.
Det kan bli misfarging på drikkevannet i etterkant av utspylingen.
Evt. spørsmål rettes til vakttelefon VA: 905 09 444.

Ny hovedtillitsvalgt for sykepleierne

Kim-Remi Sandvær tok over som hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund i Vestvågøy fra 1. mars. Sandvær representerer for øvrig en profesjon som har sin helt egen dag. Derfor: En hilsen til alle sykepleiere i kommunen i forbindelse med den internasjonale sykepleierdagen som er nå på søndag 12. mai.

Gratis filmnatt

Meieriet Kultursenter informerer om at Qltura inviterer ungdom til FILMNATT 16. mai (altså natt til 17. mai). Dette er et gratis arrangement. Det blir vist fire filmer denne kvelden/natten. Kl. 17:00 vises Teen Spirit og kl. 19:00 vises mid90s. Disse to filmene er for ungdom under 15 (men over 12 år). De to siste filmene er mer av den uhyggelige skrekksorten og er for ungdom over 15 år (men under 20 år). kl. 21:45 vises Hellboy og kl. 23:45 vises Pet Sematary. Mellom filmslagene blir det PIZZAPAUSE. Billetter til filmene kan hentes på Qltura tirsdager og torsdager.

17. mai-programmene 2019

Vi har opprettet en side med 17. mai-programmene, og etter hvert som vi får de inn fra skolekretsene, legges de der. Du kan også lese mer om kulturenhetens organisering av borgertoget her.

Utekontor til uka

Har du noe du vil spørre planleggerne om i forbindelse med arealdelen i kommunedelplanen, byr neste uke på to muligheter. Planleggerne har utekontor tirsdag 14. mai fra klokka 15.00 til 18.00 på Meieriet, og torsdag 16. mai klokka 14.00 til 17.00 på Meieriet. Da vil du kunne få god veiledning fra de som jobber me planen, og kjenner den i detalj. Se også info på våre hjemmesider om utekontor, folkemøter og frister.

Digitaliserer individuelle planer

Fra mai 2019 starter Vestvågøy kommune å bruke det elektroniske verktøyet ACOS-IP i utarbeidelse av individuell plan (IP). Elektroniske planer vil for mange innebære en betydelig forenkling av formaliteter og det rent praktiske.Klikk for stort bilde-Alle som har behov for langvarige og flere helse- og omsorgstjenester, har rett til å få utarbeidet en IP, dersom de ønsker det. IP er brukernes egen plan, forteller fagutviklingssykepleier Marte H. Klevstad.

Denne uka har det vært kursing i det nye programmet på rådhusets datarom, da det er viktig at de som skal bruke programmet som et daglig arbeidsverktøy blir trygge på det. Tidligere har programleverandøren vært på Leknes i forbindelse med oppstart og integrasjon med andre programmer.

IP er et verktøy for å systematisere den enkeltes mål, beskrive tiltak og gjøre evalueringer.  IP skal være med på å sikre et helhetlig, koordinert tjenestetilbud som er tilpasset den enkelte. Å ha utarbeidet en IP er en måte å samordne og fordele ansvar mellom den enkelte og de tjenestene man har rett til. Elektronisk IP bidrar til å forbedre og forenkle kommunikasjonen mellom alle i samarbeidet, da dette er en web-basert løsning og kan administreres hjemmefra. Elektronisk IP kan gi en mer aktiv plan, med økt mulighet for brukermedvirkning. Det elektroniske verktøyet kan også brukes til å gi beskjeder til deltakerne, innkalle til ansvarsgruppemøter og skrive referater. Elektronisk IP er et sikkert verktøy, som oppfyller kravene til personvernlovgivningen og bruker to-faktor-autentisering. ACOS skal også brukes i arbeidet med elektronisk individuell opplæringsplan (IOP).

Først ut for å begynne å bruke ACOS-IP er Torvhauan, avlastning for barn innen tjenester for funksjonshemmede (TFF). En arbeidsgruppe skal gi opplæring til de ansatte, som gir videre opplæring til aktuelle deltakere i en individuell plan. Flere enheter og avdelinger vil få opplæring fremover.

Les mer om individuelle planer her.

Skriveskole i Borge

Bøstad skole og Aaslaug Vaa jobber nå med et pilotprosjekt med skriveskole for elever fra Bøstad skole.
Vi lar Bøstad skole beskrive prosjektet selv:
"Jeg, midt i historien" er et pilotprosjekt hvor vi arrangerer forteller- og skriveskole. I 2019 planlegger vi to arrangement. Dersom erfaringene er positive ser vi for oss et treårig prosjekt.
"Jeg, midt i historien" gjennomføres første gang i perioden 6.- 10. mai, og retter seg mot barn mellom 10 og 11 år. Den neste forteller- og skriveskolen gjennomføres til høsten og er for 13-14 åringer.

Klikk for stort bildeElevene reiser i begge tilfeller på en tre/to dagers utflukt til et nærmest fraflyttet fiskevær 30 minutters kjøring fra skolen. Her ser de film, forteller, leker, lærer, skriver, sover, koker, rer senger og synger selvgjort kveldssang. Det er liv og røre i Villa Lofotens nyrestaurerte historiske bygninger. Det er nytt liv i sporene etter fiskerbondens liv på Kvalnes. Forfatter Kjersti Wold er forfatteren som har den faglige biten med barna.

Fremtidens kulturliv

-Tør du sitte hjemme når vi skal planlegge fremtidens kulturliv i Vestvågøy, spør kulturkonsulent Trond Handberg i Vestvågøy kommune. Handberg deler prosjektlederfunksjonen i arbeidet med Kommunedelplan for kultur med Jann-Magne Kasteng-Jakobsen, og denne duoen inviterer til KOM INN-møte på Meieriet mandag 13. mai.Klikk for stort bildeHva betyr kultur for hver av en av oss i hverdagen, for vår folkehelse, vår trivsel og for «meningen med livet»? Hva er god og hva er dårlig kultur? Hvem er det som driver med kultur? Vet de om hverandre? Samarbeider de? Og gjør kulturlivet oss til en attraktiv kommune?
-Kommunen trenger innspill fra alle innbyggere; barn, unge, voksne, eldre, nytilflyttede og veletablerte, by- og bygdefolk. Det blir innleder, debatt, idédugnad og servert gratis kake og kaffe, redegjør Trond Handberg.

Slik blir programmet, 13. mai i Fryseriet:

Kl. 18.45: Kaffe/kaker står framme.
Kl. 19.00: Velkommen v/ Richard Brattli
Kl. 19.05: Politisk runde
Kl. 19.30: Innspillsrunde 1 fra publikum (15 min)
Kl. 19.45: Pause
Kl. 20.00: Innspillsrunde 2 fra publikum (20 min)
Kl. 20.20: Drøm-/strategipresentasjon i plenum/til politikerne (20-25 min)
Kl. 20.45: Evaluering (2 minutter)
Kl. 20.50: Kort oppsummering og vel hjem

-Følg med på kommunens facebook- og hjemmeside for mer informasjon, oppfordrer Handberg.

Tomter i Stamsund

Ringveien i Stamsund er et attraktivt boligområde, og her er det nå mulig å få kjøpe kommunale tomter til en folkelig pris. For fullstendig informasjon om vilkår, samt oversikt over andre kommunale tomter som er til salgs, klikk deg inn på denne siden. Du kan også kontakte rådgiver Asbjørn Horn i Vestvågøy kommune, som har ansvaret for salgsprosessen. Horn nåes på 760 56 091. Husk at Vestvågøy kommunes kommunekart på nett gir deg relevant informasjon om alle gårds- og bruksnummer i kommunen. Kartet finner du her. Skriv inn gårds- og bruksnummeret, eksempelvis 52/512 i søkefeltet, og du får opp den aktuelle eiendommen.

Her ser du hvilke tomter som er til salgs i Ringveien:

Gnr/bnr   Areal   Pris m2   Sum
52/512      1 724     30            52 000
52/548     1 029     50           51 000
52/549     1 025     50           51 000
52/550     1 151       50           58 000
52/506     1 031      30           31 000

Klikk for stort bilde

Utfordret lederne

På mandag denne uka var alle lederne i Vestvågøy kommune samlet i kommunestyresalen for å begynne på arbeidet med utfordringsdokumentet for de neste fire årene.
Dette dokumentet skal, slik navnet bærer bud om, si noe om hvilke oppgaver Vestvågøy kommune skal løse fremover. Rådmann Kjell Idar Berg trakk fram følgende utfordringer:

  • Folkehelse, vi er sykere enn de fleste. Vi skårer veldig dårlig på folkehelseprofil. En sammenheng mellom helsesituasjonen vi som kommune må forholde oss til, og folkehelsa.
  • Forebygging fremfor reparasjon. For mye reparasjon, og for lite forebygging. Hva ville det bety om vi klarte å bruke ressurser tidlig, fremfor senere?
  • Kompetanse, vi skårer dårligere enn de fleste også der. Det er en sammenheng mellom utdanningsnivå og helse.

-Det heldige i situasjonen er at vi fortsetter å øke i forhold til antall innbyggere, sa rådmannen i sin innledning.

Samlingen var organisert som et godt gammeldags gruppearbeid, samt at forsamlingen fikk flere foredrag, deriblant fra folkehelsekoordinator Nora Warhuus Samuelsen.
Hun introduserte lederne for folkehelseportalen og i sin innledning og hun trakk fram den vellykkede forebyggingen vi har sett når det kommer til spedbarnsdød, hjerte/kar, kreft, trafikk, røyking og alkohol
-Men det har skjedd lite for forekomsten av psykiske lidelser, påpekte Samuelsen, og det er også slik at psykiske lidelser er en av de tunge årsakene til at unge mennesker blir uføre.

Kommunale ledere måtte også være med på en runde med jenka rundt i salen for å kvikne til i all teorien og stillesittingen.

Sjekk ARN-siden

Vestvågøy kommunes samleside for informasjon om hva som foregår under Arctic Race of Norway torsdag 15. august, begynner nå få en del innhold. Vi drister oss derfor til å anbefale deg å ta en titt på siden, som du finner her.Klikk for stort bildeEr du spent på når rittet passerer ditt hjemsted, så får du oversikten her, ikke minutt for minutt, men som et foreløpig sammendrag:
Sammendrag av passeringspunkter:
•14:18 - 14:22: Ramberg
•14:45 - 14:51: Napp
•15:00 - 15:10: Leknes/Storgata, første passering, videre over Torvhauan/Bedehusbakken/Fygleveien
•15:08 - 15:17: Hagskaret første passering
•15:15 - 15:25: Steine
•15:22 - 15:32: Stamsund
•15:38 - 15:50: Rolvsfjord
•16:10 - 16:25: Smorten
•16:44 - 17:03: Borg, videre om Leitebakken til Leknes
•17:15 - 17:36: Leknes/storgata andre passering, videre over Torvhauan/Bedehusbakken/Fygleveien
•17:21 - 17:43: Hagskaret andre passering
•17:31 - 17:55: Sennesvik
•17:48 - 18:13: Leknes/Storgata, målgang

Kjøkken-glede på Gravdal

Inne i det nye samdriftskjøkkenet til Vestvågøy kommune er det travelt, men likevel god stemning. Der myldrer det av håndverkere. Det gjøres i skrivende stund klart til gulvstøp, og anleggsleder Sten Are Jakobsen i Lofot Entreprenør AS legger ikke skjul på at dette er av de mest komplekse gulvene han har vært med på. Antallet sluker, rør og installasjoner er enormt, og alt skal på rett plass og i rett høyde.Klikk for stort bildeKjøkkensjef Geir Myhren ser på det hele med stor tilfredshet, og gleder seg til fredag 1. november.
-Det er første produksjonsdag. Da skal vi være i drift, sier Myhren.
Men før man kommer dit, er det fortsatt mye arbeid igjen, både for Myhren og Lofot Entreprenør og deres underentreprenører. Fryserom, kjølerom og kontorer skal deles av, og ikke minst skal det på plass mye avansert klima- og ventilasjonsutstyr oppe i taket, over himlinga. Et storkjøkken i 2019 er en avansert bygning, der det er tenkt på alt. det skal være rasjonelt, energiøkonomisk og maksimalt tilrettelagt for god hygiene.
-Dette blir jo et produksjonskjøkken der vi lager mat for nedkjøling, fra bunnen av. Ikke et monteringskjøkken der vi holder på med ferdigprodukter, fastslår kjøkkensjefen.
Han gleder seg over at de politikerne som nylig fikk prøvesmake nedkjølt og oppvarmet mat ga den tommelen opp og terningkast seks.
-Å produsere mat på denne måten handler om god planlegging, riktig valg av retter og råstoff, forteller Myhren, som ikke er bekymret over matkvaliteten.
Han er heller ikke bekymret for oppstarten og den videre drifta. Både han og Lofot Entreprenørs mann på stedet forteller om en god prosess hele veien, og de føler seg trygge på at dette blir et godt bygg og et funksjonelt kjøkken.
Mye nytt utstyr er kjøpt inn, men en del av det som er i bruk i dag vil bli flyttet over i nykjøkkenet.
-Stort sett nytt, men noe gjenbruk, oppsummerer Geir Myhren.
Han er tett på prosessen fremover, og kjenner i detalj tegningene, bygningen og utstyret som han og de fem kollegene skal bruke. Han forteller om nøye gjennomtenkte løsninger for nedkjøling av mat til de ulike brukerne, og hvordan alt er tilrettelagt for mest mulig rasjonalitet i hverdagen. Både sykehuset, sykehjemmet, bo- og servicesenteret, Lekneshagen og hjemmeboende brukere vil få mat fra samdriftskjøkkenet, så logistikkmessig er dette en ganske stor øvelse.
-Beliggenheten er perfekt. Å ha kjøkkenet i direkte tilknytning til sykehuset og sykehjemmet er en veldig god løsning, siden de er store brukere, og maten kan trilles dit direkte, innendørs, sier Geir Myhren.