Nyhetsbrev uke 18

Beroliget av Telenor

Vestvågøy kommune måtte tidligere i år reise bust mot Telenor, som ville slutte med feilretting av kobberlinjer i en del områder av kommunen etter 1. mai.
Dette fordi det foreløpig ikke er gode nok alternativer, og Telenor valgte å høre på innsigelsene fra Vestvågøy kommunes politikere og administrasjon. Klikk for stort bilde

I et møte med ordfører Remi Solberg, rådmann Kjell Idar Berg og IKT-sjef Kjetil Jørgensen, kunne dekningssjef Bjørn Amundsen fortelle om utbyggingen av 4G fremover, da det er mobilnettet som skal overta for kobberet på de stedene der det ikke er realistisk å føre fram bredbånd på grunn av avstander og få husstander. Men etter innsigelsene som kom fra Vestvågøy kommunestyre, vil det altså ikke bli avviklet feilretting av kobber før alternativer er på plass.
Amundsen tok også Vestvågøy kommune på ordet da han ble utfordret på utlån av mobile bredbåndsmottakere, slik at det kan gjøres praktiske tester ute hos folk der 4G-dekningen oppfattes som ustabil og uegnet for bredbåndsbruk.
-Vi har også mulighet til å gjøre mottaksforholdene bedre ved å sette opp utvendige mobilantenner, påpekte Amundsen i et møte som både rådmann og ordfører oppfattet som vennligsinnet og fruktbart.Klikk for stort bildeTelenor jobber nå med å sette opp nye basestasjoner for 4G i Valberg og på Sundklakk. Som tidligere omtalt, blir alt som settes opp i forbindelse med Arctic Race stående etter arrangementet. Amundsen understreket også at det ikke settes opp utstyr bare på grunn av Arctic Race, men at det er mer korrekt å si at det blir fremskyndet på grunn av Arctic Race.

#tabuka på Meieriet

Bibliotekar Unni Kasteng-Jakobsen og kollegene jobber nå på spreng med å forberede #tabuka.Klikk for stort bilde
Og her kommer en situasjonsrapport fra vår kulturelle storstue:

Ved Meieriet bibliotek er vi i innspurten til #tabuka i uke 19, og det betyr at vi jobber tidlig og seint for å oppfylle både egne og alle andres forventninger rundt alle arrangementene vi skal ha.

Mandag 06. mai braker det løs med «Mine fem år som far» av Bjarte Breiteig på Strikk & Lytt 19.30. Urovekkende sterk fortelling om en manns vei mot å bli overgriper skrev VGs anmelder da romanen kom ut i 2014. Vivian Bruun leser. Gratis adgang!

Tirsdag 07. mai klokka 19.00 kommer debatten alle har ventet på: Meieriet – fest eller kolera, ledet av Heidi Bergsli og med Mona Fagerås, Kjell Idar Berg, Håkon Nordhaug, Marit Hagen, Richard Brattli, Rebecca politi, Tove Westgaard på deltakerlista. Endelige tar vi den virkelige debatten om Meieriet kultursenters eksistens. Selvfølgelig kommer alle inn gratis!

Onsdag 08. mai klokka 18.00 blir det, i samarbeid med Qltura, Workshop i SLAMpoesi ved Marius Abrahamsen fra Norske Talenter, der ungdom mellom 12 og 20 får ei gratis og spennende innføring i å (noe forenklet) skrive raptekster som står på egne bein, altså uten musikk. Er du lærer – gi elevene dine i lekse å gåJ Ingen av dere vil angre på det!

Torsdag 09. mai klokka 18.00 presenterer Meieriet bibliotek tabu barne- og ungdomsbøker for foreldre, lærere og alle andre voksne som synes at tematikken er relevant og spennende. Gratis og svært aktuelt v/ barne- og ungdomsbibliotekar Therese Vestnes!

Fredag 10. mai kommer finalen vår i to deler:

Kl. 19.00: TabuRETT med sosiolog Knut Schreiner fra Turboneger, Rockekokken Mona Halvorsen og (nykommeren, etter at Hege Storhaug trakk seg 30. april) Nils Riedl – homofil billedkunstner og sogneprest i Svolvær. Servering med nødvendige rettigheter i biblioteket før og etter. Gå ikke glipp av-- https://pay.ebillett.no/velg_antall.php?p_id=107&arrnr=14751

Kl 23.00: Datarock – konserten over alle konserter. Rist av deg alle tabuer fra uka som gikk sammen med oss J https://pay.ebillett.no/velg_antall.php?p_id=107&arrnr=14439Klikk for stort bilde

Besøk fra fylkesmannen

På Nordlandskonferansen varslet den nye fylkesmannen, Tom Cato Karlsen, at han ønsket å besøke samtlige 44 kommuner i Nordland. Tirsdag 14. mai er det Vestvågøys tur til å få besøk, og det vil vare fra 13.10 til 15.10. Den nye fylkesmannen vil gjerne møte formannskapet, rådmannen og rådmannens ledergruppe. Fylkesmannen vil ha med seg sin nærmeste ledelse under besøket, og i informasjonen til Vestvågøy kommune blir det opplyst at den første halvtimen av møtet ønskes disponert av fylkesmannen selv til en innledning, mens kommunen får disponere resten av møtetiden.

Trygghet for fotgjengere

Tidlig fredag morgen var Daniel Andre Hagen og Tony Andre Johansen fra Trygve Martinsen & Sønn i sving med å male opp fotgjengerfelt i Leknes. Klikk for stort bilde

Den kjølige vårlufta gjør at tørketida blir lang, så de må følgelig sperre av den ene kjørebanen lenge nok til at malinga får tørke. For å lage minst mulig forstyrrelser i trafikken, males det før Leknes våkner til liv og jobbtrafikken setter inn.

Vedlikehold av kommunale veier er satt ut til entreprenørfirmaer, etter en anbudskonkurranse, og den roden der Storgata inngår er det Trygve Martinsen & Sønn som har ansvaret for.

Markerer 8. mai

Frigjøringsdagen går ikke upåaktet hen i Vestvågøy kommune, og ordfører Remi Solberg er sentral i markeringen som vil foregå fra klokka 18.00 i kommunestyresalen. Det vil også bli utdelt medaljer til veteraner som har tjenestegjort i utenlandsoppdrag, men som ikke har fått utmerkelser for dette tidligere.
-Arrangementet er et samarbeid med Norsk reserveoffisers forbund , Forsvaret v/HV-16 og veteranforeningen Lofoten House of veterans, forteller Solberg.
Han lover at dette skal bli en flott markering med taler, kulturinnslag, kaffe og kake.

Bufetat til Arctic Race

Bufetat, altså den statlige etaten som har ansvaret for barn i fosterhjem, kommer til Leknes under Arctic Race torsdag 15. august. Bufetat er en av samarbeidspartnerne til Arctic Race of Norway, og de vil være til stede på alle etappene under årets løp. Målet med tilstedeværelsen er å fortelle om det å være fosterhjem, og den betydningen det har at noen har kapasitet til dette i kortere eller lengre perioder. Bufetat kommer for øvrig tilbake til Leknes onsdag 18. september for å holde et informasjonsmøte om fosterhjem. Møtet finner sted på Scandic Hotel Leknes fra klokka 18.00 til 20.00.

Gratis friluftskart

Under rådhusryddingen på tidligvåren, ble det funnet et betydelig lager av friluftskart over Vestvågøy. Kartene er fra slutten av nittitallet, og ikke lenger salgbare, men de er fullt ut brukbare. Øya vår, og naturen, er heldigvis uforandret. Vi gir derfor bort kart til lageret er tomt, så hvis du vil ha ett eller flere, er det bare å henvende seg i servicetorget. Kartene er illustrert med fotografier tatt av Jarle Juliussen og Sverre Gulbrandsen. Sportsfiskeren på omslagsbildet er Morten Svendsberget. Klikk for stort bilde

Storgata på Doffin

Etappe 1 av opprustingen av Storgata i Leknes er nå lagt ut på anbudsportalen Doffin, og prosjektleder Eivind Edvardsen i konsulentfirmaet WSP sier at det ville være hyggelig om det kommer inn gode tilbud fra lokale entreprenører. Du kan lese hele anbudsinnbydelsen her, men nyhetsbrevet byr på også på en kortversjon hentet fra Doffin:

Vestvågøy kommune har vedtatt å gi Storgata et bymessig uttrykk ved å etablere gode fortau på
begge sider samt et gjennomgående sykkelfelt i tillegg til 2 kjørefelt, ett i hver kjøreretning. Det skal monteres gatelys i hele gatas lengde fra kryss Sjøveien til gata møter E10 i rundkjøring samt noen langsgående parkeringsplasser, totalt ca 800 m.
Arbeidene skal gjennomføres etter følgende fremdrift:
Etappe 1 inkl. opparbeidelse av Meieriplassen - gjennomføres i 2019
Etappe 2 - gjennomføres i 2020
Etappe 3 - gjennomføres i 2021
I denne konkurransen inngår etappe 1 og 2 samt etappe 3 som opsjon.
Frist for å melde seg på tilbudsbefaring 7.5.2019 kl. 12:00
Tilbudsbefaring 15.5.2019

Lærte teatersminke

Tiendeklassinger på Leknes skole, som har valgfaget "sal og scene", fikk nylig lære seg teatersminke.

-Lærer Bjørg Arntzen demonstrerte og instruerte elevene i hvordan en sminkør arbeider innen teaterfaget. Deretter var det elevenes tur til å sminke hverandre. Elvene fikk utdelt hvert sitt motiv de skulle forsøke å kopiere, og resultatene ble svært bra, står det å lese på hjemmesiden til Leknes skole.Klikk for stort bilde

Turistinformasjonen har åpnet

Som mange er kjent med skal Signert Lofoten AS (SI.LO) drive Vestvågøy Turistinformasjon i sine lokaler i Meieriet Kultursenter på Leknes, og torsdag 2. mai kl. 10.00 var de i gang.

Åpningstidene i mai vil være 10-16, mandag-lørdag. Turistinformasjonen vil bli driftet i henhold til NHO reiseliv sine krav til autorisasjon av turistkontorer.

Frem til nå har henvendelser på epost og facebookside blitt besvart av næringssjef Sigve Olsen, og Vestvågøy kommune er svært tilfreds med at det fra nå av er turistinformasjonen som ivaretar både digital publikumskontakt og tilstedeværelse i Meieriet. Klikk for stort bilde

Det er Nina Beyer og Anders Tangrand i SI.LO som er drivere og de har ansatt Maria Krüger Enge Kirkesæther (bildet) som daglig leder for turistinformasjonen. Hun har lang fartstid fra reiselivsnæringen og tilsvarende informasjonsvirksomhet og vil være en stor ressurs for Vestvågøy turistinformasjon.

Kirkesæther sier til nyhetsbrevet at hun har stor tro på de produktene som SI.LO tilbyr for salg i de samme lokalene som turistinformasjonen holder til i:

-Min erfaring er at turister etterspør kvalitet, at produktet er genuint og lokalt produsert. Det har vi her, men vi skal få inn mer. Ett cruiseskip-besøk, så er hyllene tomme, sier Kirkesæther.

Glass- og keramikkproduktene hos SI.LO er for øvrig enkle å få med seg i bagasjen, noe som sies å være viktig når man skal by fram varer til turister på gjennomreise.

Kontaktinformasjonen for Vestvågøy Turistinformasjon er:

Epost: post@vestvagoy-turistinfo.no
Telefon: 481 75 009
Facebook: https://www.facebook.com/vestvagoyturistinformasjon/