Nyhetsbrev fra Vestvågøy kommune uke syv

Nok en gang kan vi by på et variert nyhetsbrev, og det kunne vi ikke gjort uten alle bidragene fra engasjerte ansatte i kommunen vår. Takk for bidragene, og husk at både små og store hendelser er av interesse for felleskapet.

Vi begynner dette nyhetsbrevet med et lite glimt fra en feiring i rådhuskantina, som kollegene til brannsjef Ragnhild Sæbø hadde stelt i stand. Hun fyller nemlig femti år på søndag, og dette gikk ikke upåaktet hen hos brann og redning, som hadde invitert alle på kake.Klikk for stort bilde

Sist fredag ble Yrkes- og Utdanningsmessen på Leknes arrangert i Lofothallen, hvor Vestvågøy kommune også i år hadde stand. Målet med standen var å rekruttere enda flere ungdommer inn i retningen mot lærer- og barnehagelærer-utdanningen. I den forbindelse ble det utlyst en foto- og videokonkurranse for alle barnehager og barne- og ungdomsskoler i kommunen. Nå er vinnerne kåret.

Med tema «Her vil jeg jobbe» kom det inn over 30 bidrag fra til sammen seks barnehager og en skole.
En jury bestående av både kommunalt ansatte og tilfeldig besøkende på standen har kåret følgende vinnere:

1. premie: Gavekort på 2.500 kroner på arbeidsklær hos A .Berg, Leknes:
Eltoft Barnehage. Juryens begrunnelse: Alle bidragene fra Eltoft var meget flotte, og spesielt dette utstrålte virkelig at «her vil jeg jobbe»!

Klikk for stort bilde

2. premie: Gavekort på 500,- kroner på arbeidsklær hos A. Berg, Leknes:
Ballstad Barnehage Juryens begrunnelse: Ett av få video-bidrag, men med et lekent og naturpreget innhold. Barna får rom for lek og sosialisering på tur, mens den voksne på en enkel og utmerket måte dokumenterte sekvensen.

Klikk for stort bilde

3. premie: Gavekort på 500,- kroner på arbeidsklær hos A. Berg, Leknes:
Skautrollet Barnehage Juryens begrunnelse: Ikke alt er strålende vær her i Lofoten, men med tilstedeværende voksne som tar været på strak hånd får barna aldri en kjedelig barnehagedag.

Klikk for stort bilde

Premiene tilfaller fotografene bak bildet/videoen, og vil bli overlevert vinnerne i løpet av kommende uke. Tusen takk for alle bidragene.

Satte pris på arbeidsmiljøet

I kommunestyremøtet på tirsdag denne uka ble prisen for godt arbeidsmiljø for 2018 overrakt Vestvågøy sykehjem, noe ordfører Remi Solberg besørget.

Klikk for stort bilde
-Prisen tildeles en enhet eller avdeling for godt utført arbeidsmiljø- og nærværsarbeid gjennom året. Hensikten med prisen ”Godt arbeidsmiljø” er å vise fram mange av de flotte og positive tiltakene som det jobbes med blant ledere og ansatte for å ivareta et godt arbeidsmiljø og høyne nærværet rundt om på arbeidsplassene, redegjør HR-rådgiver Trine Lise Nyvoll Larsen.

På bildet ser vi ordfører Remi Solberg gratulere avdelingsleder Julia Korniyenko med prisen.
I begrunnelsen for tildelingen heter det: "Arbeidsgiver ønsker gjennom prisen å gi ros og oppmuntring til Vestvågøy sykehjem som har utmerket seg med tiltak som gir positive resultater. Dette har de gjort ved å spre glede, arbeide for økt trivsel, øke motivasjon, fokus på mestring, kompetanse og forebygge helseskader."

-Alle tre avdelingene på Vestvågøy sykehjem hadde sendt inn forslag på hver sin avdeling. Arbeidsmiljøutvalget synes det ble vanskelig å skille disse, og gir arbeidsmiljøprisen til Vestvågøy sykehjem som enhet. Dette på grunn av det arbeidet de gjør for arbeidsmiljøet på hver deres avdeling, kan enhetsleder på sykehjemmet, Mari Theigmann fortelle.

Vinterlige utfordringer

Også denne uka ga snøen oss noen utfordringer, og mandag og tirsdag var det kombinasjonen av vind, snø og mildvær som skapte problemer. Skolekjøringen på Valbergveien måtte derfor utgå på mandag, og på Ballstad ble beboerne på tre adresser anbefalt å ikke sove hjemme natt til tirsdag. Den frivillige evakueringen opphørte tirsdag ettermiddag, da vinden spaknet og temperaturen falt. Tirsdag morgen oppfordret politiet og Statens Vegvesen folk til å ikke begi seg ut i trafikken hvis man hadde mulighet til å la være. Lokalavisene kunne fortelle om værfaste bilister og en lastebil som hadde blitt tatt av vinden på Grunnstad i Borge.

Også mot slutten av uka ble det driftsforstyrrelser, da Boreal så seg nødt til å kansellere skolekjøring for Unstad, Eggum, Uttakleiv, Haverringen og Valberg, dette på grunn av skredfare og sterk vind.

Og som ikke dette skulle være nok, så er det altså varslet storm i morgen, noe Vestvågøy kommune vil være mest mulig i forkant av. Rådmannen samlet derfor de som vil få oppgaver i en krisesituasjon til et møte i dag, fredag. Der ble det gjennomgått hvem som gjør hva i fall vi får strømutfall, stengte veier eller bygningsskader. Kommunen følger dessuten fortløpende med på farevarsler i forhold til snøskred.

Se for øvrig egen sak om dette, som du kan lese her.

Klikk for stort bilde

...så drypper det på klokkeren

Vi skal til Arctic Race, og klokkeren er i dette tilfellet Vestvågøy kommune, så heng med for å få forklaringa:

Torsdag og fredag i forrige uke var både norske og franske representanter for Arctic Race of Norway i Svolvær for å fortelle lokale og nasjonale samarbeidspartnere om årets arrangement. I tillegg holdt samarbeidspartnerne innlegg om hva de bidrar med.

Klikk for stort bilde

Og skal man peke på et høydepunkt for oss som bor i Vestvågøy kommune så må det være informasjonen som kom fra Telenor. De bruker som tidligere omtalt 20 millioner kroner på å oppgradere mobilnettet i Nordland for å gi god dekning under Arctic Race, og alle oppgraderingene som gjøres her hos oss på Vestvågøy er permanente. Altså; ingenting av det som settes opp hos oss, skal tas ned igjen. Leknes sentrum vil få forsterket 4G og på Vestvågøy-siden av Sundklakkbrua skal det settes opp ei helt ny 4G-mast. I tillegg oppgraderes Nappstraumtunnelen til 4G.

Spanderte kake

Enhetsleder på Vestvågøy sykehjem, Mari Theigmann, har delt noen hyggelige bilder fra tirsdagens aktivitet på Herbjørnstua.

Klikk for stort bilde

-En av pasientene ved sykehjemmet spanderte kake og frivillighetssentralen stilte opp med kaffe, sang og musikk. Dette for å feire at Vestvågøy sykehjem var tildelt Vestvågøy kommunes arbeidsmiljøpris for 2018, forteller Theigmann.

Klikk for stort bilde

Helsefremmende feiring

-I dag har vi heist flagget for at vi, Ballstad skole og SFO, ble godkjent helsefremmende skole 17.desember i fjor. Endelig er dagen her, sa rektor Monica Grønhaug da hun ønsket velkommen til feiring av Ballstad skole som helsefremmende skole.

-Jeg har vært spent de siste dagene på om været skulle sette en stopper også for denne dagen. Heldigvis gikk det i boks. Jeg vet at Andreas Jentoft, Anathons pappa, som har gitt oss all fisken, har måttet jobbe hardt for å få den på land og opp til Willy Ryan og hans klasse på Restaurant og matfag på Gravdal,

Hva har så Ballstad skole gjort for å bli godkjent?

Vi lar rektor oppsummere prosessen:

  • Vi startet med mange samtaler med Kjell Amundsen som har vært gjennom prosessen som tidligere rektor ved Fygle skole.
  • Prosjektleder i Nordland fylke, Knut Berntsen, har kurset lærere og elever gjennom morsomme aktiviteter. Han gjennomførte også et sprudlende foreldremøte i høst.
  • Fått bygningene som elevene oppholder seg i godkjent av kommunehelselegen
  • Sjekket hvor aktive elevene på Ballstad er: gå/sykle til og fra skolen, aktivitet i friminutt, trivselsleker, gym, fysak, høy puls i lange undervisningsøkter.
  • Helsesøster og fysioterapeut har vært rundt i klassene og informert om hvor viktig det er med en god frokost og matpakke, og oppfordret elever til å følge disse rådene.

Å være helsefremmende betyr blant annet at elevene er fysisk aktive en time per dag, at skolen har fokus på god frokost og sunne matpakker, at lærerne treffer glade fornøyde barn som er klare for å lære nye ting.
-Vårt hovedfokus videre går på psykisk helse i skolen, og 22. februar har vi kurs i regi av psykolog Mari Cæsar og helsesøster, redegjør Ballstad-rektoren.

Hun kan også fortelle om stor velvilje lokalt:
-Vi har fått sponset gulrot og flatbrød fra Joker Ballstad, potet fra Rema 1000 på Leknes, bacon fra Horn på Fygle, fiskekaker fra Lofotprodukt som foreldre har hentet og levert på Gravdal. Vi er også heldige som har foreldre her i dag som hjelper til med serveringa. Samuel, Trym, Felix har bakt flatbrød og banket fiskekaker av hysa vi fikk fra  Arnt Johansen, pappa til August i tredje klasse. Dette har de gjort sammen med Vibeke og Tove.

Folkehelsekoordinator Nora Waarhus Samuelsen uttrykker stor tilfredshet med arrangementet på Ballstad skole, og hun understreker dette med høy puls, som er noe som stresses når det kommer til å være en helsefremmende skole.
-Pulsøkning lange undervisningsøkter er et viktig bidrag i et folkehelseperspektiv, sier Samuelsen.

Skolefysioterapeut Åsa Selenius tok for øvrig Ballstad-elevene med på ei økt med høy puls før maten, noe du vil se av bildene at ble satt stor pris på.

Så langt er Eltoft, Fygle, Svarholt og Ballstad godkjent som helsefremmende skoler.

Borge bygdeheim er solgt

Leder for Vestvågøy Eiendomsdrift, Arild Jakobsen, kan nå bekrefte at Borge Bygdeheim er solgt.Salgssummen ble 1,5 millioner kroner, for eiendommen som viste seg å være tungsolgt.

Ballstadferga seiler videre

Vestvågøy kommune hadde 13. februar invitert til oppfølgingsmøte på Slipstua på Ballstad i prosjektet «Fremtidens fløttmann - Autonom ferge Ballstad». Totalt 16 deltakere fra hele landet ble ønsket velkommen av ordfører Remi Solberg, som fremhevet at dette er et spennende lokalt initiativ og at resultatene fra forstudiet fortjenet å bli videreført. Fra våre nasjonale myndigheter, Sjøfartsdirektoratet og Kystverket, fikk vi høre at også andre steder i landet jobber med tilsvarende utfordringer og ordføreren ble oppfordret til å delta i nasjonalt nettverk for «vannbusser».

Klikk for stort bilde

Representantene fra Sjøfartsdirektoratet, Kystverket, Nordland fylkeskommune, Lofoten Maritime fagskole og lokalt næringsliv fikk presentert spennende utviklingsprosjekter i Ballstad havn og nye planer fra Ballstad slip. Det fremheves at en videre utvikling i Lofotens største fiskerihavn er avhengig av at de planlagte utdypingen av havneområdet blir gjennomført så snart som mulig. Mange av innspillene til videre arbeid fokuserte på bruk av ny teknologi for å utvikle Ballstad til en «SMART fiskerihavn» og ha fokus på miljø og samspill med lokabefolkningen.

Klikk for stort bilde Prosessleder Lofoten Matpark avsluttet arbeidmøtet med å samle alle tilbakemeldingene og systematisere disse videre i konkrete arbeidspakker. Tilreisende gjester fikk seg som seg hør og bør et måltid med ferskfisk og lever på Café 8373 før det bar hjemover i friskt vintervær.

Gå ikke glipp av MØRKETIDA

Meieriet Kultursenter vil gjerne få minne om MØRKETIDA, og de skriver:

"Siden lørdag 9. februar har vi holdt åpen kunstutstillinga MØRKETIDA i Meieriet kultursenter. Så langt har vi hatt 350 skoleelever på besøk for utstillingsvandring og workshops. Vi er veldig glade for å ha muligheten til å gi kunstopplevelser til så mange av de unge innbyggerne i kommunen. På tampen av uka vil vi gjerne minne alle om muligheten til å besøke kunstutstillingen. Utstillingen er åpen kl 12-18 alle dager. Siste utstillingsdag er søndag 17. februar. Fra kl 16 søndag vil kurator Kjetil Berge og kunstner Vebjørg Hagene Thoe fra kunstkvarteret være tilstede for å gi besøkende ekstraservice i form av omvisning og ekstra informasjon."
 

La oss inspireres av Finnmark

Arctic Race of Norway 2018 foregikk i Finnmark, og viste et folkelig arrangement nesten uten sidestykke. Mye humor, men godt gjennomtenkt. Vi håper derfor at de som har en tanke om å gjøre noe, bruker to minutter på å se denne filmsnutten som Arctic Race har laget fra fjorårets arrangement.

Klikk for stort bilde

De som jobber med Arctic Race of Norway 2019 i Vestvågøy kommune vil gjerne ha en mest mulig velfylt "ARN Media Book" der påfunn og installasjoner langs løypa ideelt sett skal føres inn og merkes av på et kart. Gjør vi dette grundig, bidrar vi til et bedre arrangement, bedre TV og ikke minst bedre reklame for Vestvågøy. Det er også verdt å merke seg at man øker sjansene for å få bli med på sendingen hvis det man skal gjøre, meldes inn på forhånd. Ikke fordi noen ønsker å sensurere eller justere, men ganske enkelt for å lette jobben for de som har regien og skal velge ut hva som skal med.

Påfunn tas derfor imot fortløpende, og det er næringssjef Sigve Olsen som er listefører for det som skjer langs løypa.