Nyhetsbrev fra Vestvågøy kommune uke 50

Ei travel uke ligger bak oss, med alt fra Lucia til nattåpent i butikkene på Leknes. Vi på vår side byr på kortreiste nyheter fra kommunesektoren.

Miniutstilling på rådhuset

I tiden fremover vil det henge bilder fra Scott Thoe i servicetorget på rådhuset. Den erergiske kunstneren fra Stamsund gleder så vel ansatte som besøkende med store oljemalerier, som tenkes byttet ut ved jevne mellomrom gjennom vinteren.

Klikk for stort bildeScott vil gjerne ha kunsten sin ut til steder der folk ferdes, og nå kan ansatte og besøkende i rådhusets servicetorg glede seg over kunsten hans.

Bildene som er først ut er et glimt fra en av skolebussene på øya, mens det andre viser en strandet spermasetthval på Høynes med tilskuere. Scott Thoe har for øvrig 40-års jubileum som Vestvågøy-basert kunstner i 2019, så en dynamisk miniutstilling på rådhuset ut over vinteren skulle i så måte være veldig passende.

De som har lyst til å se mer av Scotts kunst kan orientere seg om kunst og Galleri 2s åpningstider på galleriets hjemmeside.

Disse maleriene henger nå i servicetorget:

Klikk for stort bildeHer har Scott Thoe fanget inn en hverdagssituasjon fra en av øyas skolebusser. Klikk for stort bildeDet er ikke uvanlig at spermasettkvaler strander på Høynes i Nord-Borge, der Scott Thoe har sitt atelier.

 

Delte erfaringer

Vestvågøy kommune, ved fagutviklingssykepleier Ragnhild Holdahl, ble i forrige uke invitert til Stavanger på USHT Rogaland sin fagdag i ernæring. Dette for å dele sin erfaring innen forebygging og behandling av underernæring, samt mat og aktivitet for utviklingshemmede.

Klikk for stort bildeHos USHT Rogaland: Kristin Søllesvik Hidle, statssekretær i helse og omsorgsdepartementet Anne Bramo og fagutviklingssykepleier Ragnhild Holdahl.

Det var samlet helsepersonell fra elleve kommuner, og fagdagen hadde fokus på ernæring, munnhelse, reformen «Leve hele livet» , forebygging og behandling av underernæring og mat og aktivitet.

 

"Målgang er en større leveranse"

Formannskapet i Vestvågøy vedtok på tirsdag at kommunen signerer avtalen med Arctic Race of Norway (ARN), og dagen før fikk ordføreren og arbeidsgruppa den første orienteringen fra ARN.

ARNs representant Petter Ytterstad kunne fortelle om mulighetene for promotering av kommunen, og en gedigen folkefest, samtidig som han påpekte at «målgang er en større leveranse».

Klikk for stort bildePetter Ytterstad fra Arctic Race of Norway er Vestvågøy kommunes kontaktperson inn mot ARN-organisasjonen.

Med det mener han at det blir vesentlig mer organisering og arbeid enn det man hadde sist, da rittet kun passerte Leknes. Nå blir det som kjent målgang i Leknes sentrum, og det må en hel del infrastruktur på plass. I tillegg til at løypetraseen rundt hele øya med sikres med 120-140 løypevakter og sperremateriell tilsvarende 200-250 sperregjerder.

På den annen side kunne han berolige arbeidsgruppa med at selve målgangsområdet, der det også kan ligge til rette for en spurt, vil bli sikret av ARN med profesjonelt sperremateriell.

Det betyr at Vestvågøy kommune, i sentrum, kan konsentere seg om å få på plass datalinjer, tidtakerbu, kommentatorbu, plass for VIP-buss/VIP-område, gjesteområder, presseområder, lift til kamerafolkene og toaletter. Arrangementskontor, juryrom og presserom tenkes lagt til rådhuset.

-De kommunene som lykkes best med ARN er de som trekker veksler på hverandre innad i kommunen og ikke driver med internfakturering, pluss at de klarer å få med seg næringsliv, lag og foreninger, sa Petter Ytterstad.

Han påpekte flere ganger at ARN vil at rittet og målgangen skal være mest mulig tilgjengelig for alle, med minst mulig begrensninger for ferdselen. Det skal heller ikke koste noe å være tilskuer, og arrangøren ønsker engasjement fra publikum.

Dette gjelder også for resten av traseen, og ARN ber om å få samlet mest mulig informasjon om alt som skjer langs traseen i ei mediehåndbok. Den er det informasjonssjef og næringssjef som skal fylle opp med detaljer om planlagte påfunn langs løypa.

-Vi tar imot innspill fra nå av, så ikke nøl med å kontakte oss, sier næringssjef Sigve Olsen, som også var med på tirsdagens møte.

Der var også John-Roger Sørvang fra Statens Vegvesen og trafikkfaglig ansvarlig i Vestvågøy kommune, Bernhard Rottem. Begge var var tydelige på at de måtte få beskjed så tidlig som mulig hvis noe måtte utbedres i traseen.

Den 10. januar møtes arrangørkommuner og ARN i Lødingen for å ha første felles planleggingsmøte.

 

Si din mening om turismen

Klikk for stort bildeEggum nå i høst. Et yndet sted for turister fra inn- og utland. Like vakkert året rundt.

Hva mener du egentlig om turismen og turistene i Lofoten? Nå har du muligheten til å få sagt ditt, men du må være villig til å bruke cirka ti minutter på det. Det er Destination Lofoten som gjennomfører undersøkelsen, og de ønsker seg flere svar fra Vestvågøy.

-Destination Lofoten har som mål å kvalifisere Lofoten for merket "Bærekraftig reisemål". Samtidig som vi jobber med å oppfylle kriterier og indikatorer for å oppnå dette, jobber vi med mange tiltak som omhandler å ta vare på natur, miljø, kultur og lokalsamfunn, skriver de om undersøkelsen.

Og de fortsetter:

-Med denne undersøkelsen ønsker vi å få bedre kunnskap om hva dere som bor i Lofoten synes om turismen i Lofoten. Dine svar vil bidra med viktig kunnskap som både Destination Lofoten, bedriftene og kommunene kan bruke i både nærings- og samfunnsutvikling.

Undersøkelsen tar ca. 10 minutter å gjennomføre og alle dine svar vil behandles anonymt.

Vestvågøy kommune oppfordrer alle til å svare, slik at grunnlaget for undersøkelsen blir best mulig. I skrivende stund er det kommet inn 22 svar fra Vestvågøy, og 145 fra Vågan. Det gir ikke noe godt bilde, så slik kan vi ikke ha det.

Klikk her for å komme til undersøkelsen.

 

Mestringstreff for slagrammede

Hjerneslag har mange begreper, og kan ha like mange utfall som de individuelle ulikhetene vi har. Det er mange som er fornøyde med livet etter slag. Mestring av hverdagslivet er derimot ikke en selvfølge for de som har opplevd å få livet snudd på hodet. Det å møte og utveksle erfaringer med andre i lignende situasjon er viktig, og savnet. Tilgjengelige fagpersoner som kan svare på spørsmål og bidra til mestring av endret livssituasjon, har også stor betydning for hjerneslagrammede og deres pårørende. Vestvågøy kommune har fått tilskuddsmidler fra fylkesmannen for å opprette mestringstreff for slagrammede, som skal bidra til å løse utfordringene skissert over. Mestringstreff er et lærings- og mestringstilbud som skal tilbys i kommunen for personer med hjerneslag og deres nærmeste pårørende.

-28. november hadde vi første prosjektgruppemøte som jobber med å etablere mestringstreff. En tverrfaglig gruppe inkludert bruker- og pårørenderepresentant skal kartlegge behov, planlegge og utvikle tilbudet sammen med relevante bidragsytere. Vestvågøy kommune ønsker å starte første runde med mestringstreff i løpet av 2019, og vi ønsker deltakere også fra Vågan, Moskenes og Flakstad, forteller Ann-Kristin Brimi, som er fagutviklingssykepleier innenfor slag og rehabilitering.

-Satsninger som mestringstreff er forankret i nasjonale føringer og anbefalinger. Jobben er nå å tilpasse tilbudet til våre lokale behov, redegjør Brimi.

Klikk for stort bilde

De som var med på møtet var brukerrepresentant Roald Hov, pårørenderepresentant Venke Hov, slagsykepleier i Nordlandssykehuset(NLSH) Lofoten Lill Fygle, kommunal fysioterapeut Kenneth Pedersen, sykepleier/rådgiver ved lærings- og mestringssenteret NLSH Lofoten Elin Pladsen, fagutviklingssykepleier i slag og rehabilitering ved fagutviklingsavdelingen Ann-Kristin Brimi (prosjektleder).

Flash Mob har nådd Leknes

Vi har sakset denne fornøyelige saken fra hjemmesiden til Leknes skole:

Det var mange som ble gledet med flott julesang fra klasse 6C på Lofotsenteret. Kontaktlærer Per Helge og klassen utøvde en såkalt Flash Mob. En Flash Mob er en gruppe mennesker som plutselig samles på et offentlig sted, der de sammen utfører en uvanlig og ofte morsom handling, for deretter å spre seg igjen. I denne sammenhengen samlet elevene seg etter at Per Helge ropte ut at "Nå er det jul igjen, God Jul!". Elevene kom da springende og samlet seg på avtalt sted for å synge julesanger. En engasjert lærer, og like engasjerte elever sang en potpourri av kjente julesanger. Etterpå spanderte Peppes Pizza gratis mat til elevene, som virket som om de hadde flott opplevelse. Det hadde også alle de fremmøtte som fikk oppleve god julestemning. Artig og fin opplevelse i førjulstida. 

Her ser dere hvordan "Flash Mob" så ut for de som var på rett sted til rett tid:

Klikk for stort bilde

 

Legg oss til på LinkedIn

Har du en profil på LinkedIn, kan du nå legge til Vestvågøy kommune, og vi har tatt eierskap til "en offisiell side" på dette stadig voksende arbeidslivsfellesskapet. Vi ønsker å bruke LinkedIn i mye større grad enn tidligere, både når vi skal rekruttere nye medarbeidere og når vi har noe å fortelle om kommunen vår som er arbeidsmarkedsspesifikt. Presentasjon av prosjekter vil også være noe det kan være aktuelt å fortelle om her. Administratorer nå i startfasen for Vestvågøy kommunes profilside er næringssjef Sigve Olsen og leder for informasjonsenheten, Rune Andreassen.

Klikk for stort bilde

Har du ikke en LinkedIn-profil, kan du opprette en her. Legg gjerne til et bilde, og bruk ti minutter på å legge inn din utdanning og arbeidserfaring.

Hvis du i tillegg velger å følge Vestvågøy kommune, blir vi selvfølgelig veldig glade for det.

 

Tilbyr julegaver

Vestvågøy Røde Kors har samlet inn julegaver denne uka, og på fredag foregikk det en storstilt sorteringsjobb på bo- og servicesenteret. Et titalls frivillige sto på for å sortere, og få gavene i et system ut i fra hvem de passer for etter alder og kjønn.

Klikk for stort bilde

Røde Kors hadde blant annet en stand på Lofotsenteret under nattåpent på torsdag, som du kan lese mer om i Lofotposten.

-Vi har fått inn det vi har behov for, og vi vil gjerne takke giverne, sier Anna Kristine Lindgaard i Vestvågøy Røde Kors.

Hun har også en klar oppfordring å komme med:

-Hvis du befinner deg i en situasjon som gjør at du ikke har penger til å kjøpe julegaver til barna, så ta kontakt med oss. Vi har gaver, og vi vil gjerne hjelpe deg, sier Anna Kristine Lindgaard.

Og det er ikke noe byråkrati rundt dette, for de som trenger denne håndsrekningen fra Vestvågøy Røde Kors, kan ganske enkelt ringe Lindgaard på 974 96 580.

 

Skoleruta for 2019/20

Lurer du på hvordan neste skoleår blir, kan du allerede nå få full oversikt. Skoleruta for 2019/20 er klar, og den finner du her.

 

Innspill fra folkemøtene

Vestvågøy kommune avholdt i 2018 folkemøter i alle skolekretsene for å få innspill til kommunedelplanens arealdel. Nå er alle innspillene samlet, og du kan se dem her

 

Har arbeidsveien på kontorveggen

Kommunalsjef Håvar Berg-Larsen, bosatt i Sennesvik, synes den utsikten han har hver morgen, på vei til jobb, er så vakker at han ville ha den på kontorveggen.

Klikk for stort bildeSlik ser det ut når man få nærmere tre meter med panoramabilde opp på kontorveggen. Kommunalsjef Håvar Berg-Larsen mener han er privilegert som har en slik utsikt på vei til jobb.

-Det var en morgen midt i oktober at jeg bare måtte stoppe øverst i Einangen og få tatt dette bildet. Jeg brukte panoramafunksjonen på iphonen min, og så sørget Geir Riise på Foto Print'n for å få bildet overført til robuste plater som kunne henges opp, forteller Berg-Larsen.

Bildet ble tatt i all hast, og bilen til Håvar kom også med som linselus. Den sørget Geir Riise for å trylle bort, slik at det ikke ble forstyrrende elementer i denne høstlige morgenstemningen. 

Vi gjengir bildet her, men avfotograferingen yter det på ingen måte full rettferdighet:

Klikk for stort bilde

Og med denne stemningsrapporten fra Einangen, og fra kontorveggen til Håvar, ønsker vi alle som leser nyhetsbrevet ei riktig god helg.

Hilsen oss på informasjonsenheten