Nyhetsbrev fra Vestvågøy kommune uke 2/19

Før helga og minusgradene setter inn, håper vi du tar deg tid til å lese ukas nyhetsbrev, som kommer her.

Ungdomsting i Lofoten

Tirsdag 8. januar møttes koordinatorene for satsningen «Vårres unga, vårres framtid» i Lofoten sammen med ungdomsrepresentanter fra Vågan, Moskenes og Vestvågøy. Tema var samarbeid med Lofotrådet og etablering av et regionalt ungdomsting i Lofoten.

Klikk for stort bilde

«Vårres unga, vårres framtid» handler om å sikre at kommunene etterlever FNs barnekonvensjon. Lofotkommunene har nå fokus på medbestemmelse (artikkel 12 i konvensjonen). Det er stor variasjon i hvordan ungdomsrådene rundt om i kommunene fungerer. Derfor jobber alle kommunene for å styrke dette arbeidet. Nylig er det kommet et lovkrav om at alle kommuner skal ha et Ungdomsråd eller et lignende organ.

-I Lofoten stopper vi ikke der, vi ønsker også å opprette et regionalt ungdomsting. Fagfolk og ungdommer hadde et veldig interessant møte der vi håper å skape noe sammen, også på tvers av kommunegrensene, forteller folkehelsekoordinator i Vestvågøy, Nora Warhuus Samuelsen.

Og hun fortsetter:

-Fra og med høsten 2018 ble ungdomsrepresentantene faste medlemmer i gruppa for «Vårres unga, vårres framtid», dette er vi enige om at har løftet kvaliteten og inspirert oss alle sammen.

Med på møtet denne gangen var ungdommene Sebastian, Håvard og Marte og fra Vågan, Maria og Sofie fra Moskenes. Fra Vestvågøy stilte Isak, Arin og Serianna.

Siw Skaar fra RKK Lofoten ledet møtet, og fra voksensida hadde hun med seg folkehelsekoordinatorene Nora Warhuus Samuelsen fra Vestvågøy, Silje Grande Henriksen fra Vågan og Ninette Johansen fra Moskenes, samt planlegger Greta Klevstad fra Vestvågøy, rådgiver Hege Lesteberg fra Vågan og pedagogisk konsulent Tone Knutsen fra Flakstad.

Åpning av STEG

Fredag 4. januar var det åpning av STEG, senter for stressreduksjon, i flotte lokaler i 2. etasje i den tradisjonsrike Pettersengården på Leknes. Ordfører og representanter for administrasjonen var invitert og fikk delta i en stemningsfull og faglig interessant åpning av Anne Lise Helmersens nystartede bedrift, eller baby som hun kaller den selv. Anne Lise er ergoterapauten som sa opp en trygg jobb ved Lofoten sykehus, og fulgte drømmen om å starte egen virksomhet for å hjelpe personer som sliter med stress og smerter. Hun fremhever at hun har hatt mange gode hjelpere på veien som har gjort at hun har kommet dit hun er i dag. Hun har blant annet benyttet seg av gründertjenester hos Fabrikken Næringshage og deltatt på Gründerakademiet, en etablereropplæring støttet av Vestvågøy kommune. Etableringen fikk også drahjelp gjennom tilskudd fra Vestvågøy kommunes næringsfond.

- Det er veldig artig å se at entusiastiske gründere som Anne Lise tar i bruk de gode hjelperne som finnes på Vestvågøy, og finner lokale samarbeidspartnere som bidrar med sin kompetanse til nye etableringer, sier næringssjef Sigve Olsen.

Konsert og kake ved åpning av STEG - Klikk for stort bilde

Måtte avlyse

Kveldens Operagalla i Meieriet kultursenter er dessverre avlyst på grunn av vanskelige værforhold.

 

-Det er med tungt hjerte vi må avlyse kveldens konsert på Leknes på grunn av de vanskelige værforholdene og følgene det har fått for transport av musikere, solister og utstyr. Vi har gledet oss lenge til å møte vårt publikum der, og ser på billettsalget at publikum også har gledet seg til å møte oss. Vi beklager derfor sterkt overfor alle de som har sett fram til vår Operagalla på Leknes, sier kommunikasjonssjef Lasse Jangås i Arktisk Filharmoni.

-Vi satser sterkt på at vi skal komme tilbake ved en senere anledning, fortsetter Jangås.

 

På kontorene i Meieriet Kultursenter er de minst like lei seg:

-Vi vil også beklage overfor alle som har kjøpt billett og gledet seg til kveldens forestilling, men været, og de utfordringene det har gitt Arktisk Filharmoni, rår vi ikke over, sier koordinator Jann-Magne Kasteng-Jakobsen.

 

-Alle som har kjøpt billett på nett vil bli kontaktet og få billetten refundert. De som har kjøpt billett på billettautomat eller i kinoskranken, bes komme innom Meieriet kultursenter får å få billetten refundert, sier Kasteng-Jakobsen.

 

Gravid i Vestvågøy kommune

Med sine nær tusen ansatte, vil det til en hver tid være gravide i jobb, og kommunen vil gjerne legge til rette for at de kan stå i jobb så lenge som mulig. Tilretteleggingsprogrammet "Gravid i Vestvågøy" skal være et verktøy for å nå dette målet, og det er utarbeidet en brosjyre om hvordan gravide ansatte skal følges opp.

 

Byr på suppekonsert

Fredag 25. januar klokka 18.00 kan du få både brød og sirkus i Meieriet Kultursenter. Da står entertaineren Jenny Jenssen på scen med forestillingen «Hyllest til Cornelis – og hans damer»

Klikk for stort bilde

Og som ikke det er nok, bys publikum på godt brød og suppe, inkludert i billettprisen, som for øvrig er på et symbolsk nivå.

De over 67 år betaler kun 50 kroner, mens de som ikke har fylt ennå, må legge på en hundrelapp til.

DKS-koordinator Mette Myhr sier følgende om konserten:

«Jenny Jenssen kommer denne gang med en hyllest til Cornelis Vreeswijk. Konsertene er basert på den folkekjære svensk-hollandske visekunstnerens udødelige sanger - bohemen, skandalemannen og kvinneforføreren. Han samarbeidet og sang duetter med mange av Sveriges fremste kvinnelige artister og hans tallrike forhold til kvinner i privatlivet var både kjærlighetsfylte og ofte komplekse. Cornelis musikalske skildringer av forelskelse, romantikk og kjærlighetssorg griper oss alle.»

Billetter kjøper du her.

 

YOU-messa 2019

YOU-messa her på Vestvågøy har vært en suksess fra dag én, og det er ikke veldig lenge til YOU-messa for 2019. Den finner sted i Lofothallen fredag 8. februar, og planleggingen er naturlig nok godt i gang, også i Vestvågøy kommune. I år er det representanter for oppvekstsektoren som vil være mest synlige fra vår side. Mer informasjon kommer i løpet av de neste ukene, men gå gjerne inn på YOU-messas Facebook-side, og hold deg oppdatert. YOU-messa er en helt unik møteplass for skoleelever, videregående-skoler, høyskoler og universiteter, samt en arena der næringsliv, virksomheter og kommuner kan møte sine fremtidige ansatte.

 

Møteplass for kreftrammede

Fagutviklingsavdelingen i Vestvågøy kommune har et tilbud til kreftrammede, og her følger litt informasjon om hva som tilbys der:

Møteplassen et treffsted for kreftrammede hadde årets første møte torsdag 10.januar. Denne gangen hadde vi besøk av fysioterapeut Stine Johansen  (t.v.) fra Lofotklinikken med tema fysisk aktivitet ved og etter kreftsykdom og behandling. Johansen har kompetanse i lymfødembehandling og flere kurs om kreft, deriblant fysisk aktivitet og kreft. Hun planlegger å starte opp treningsgrupper tilpasset denne pasientgruppen. Ni deltakere deltok på månedens møte.

Klikk for stort bilde

Møteplassen for kreftrammede har vært arrangert siden november 2016, et samarbeid mellom Vestvågøy Kommune og Frivillighetssentralen. Fysioterapeut Bodil Anita Sørensen (t.h.) og Fagutviklingssykepleier kreft og Lindring Lone Skjerpeng (stående)i Vestvågøy Kommune har sammen med kreftsykepleier Kjellaug Guldal (ikke tilstede) har det faglige ansvaret. Frivillighetssentralen ved Aud-Karin Larsen og Kirsten Knutsen har ansvar for servering og klargjøring av lokalet. Sparebank 68°Nord er lokal sponsor for andre året på rad slik at vi har kaffe og litt å bite i til hvert møte. Det settes stor pris på.

Møteplassen er et tilbud til alle som er eller har vært kreftsyk  eller  som er pårørende/etterlatt. Det gir mulighet for  å møte andre i samme situasjon. Målet er å skape rom for tanker, deling av erfaringer og mulighet for økt kunnskap om kreft og det å leve med kreftsykdom. Det er et faglig tema på hvert møte, men også rom for prat rundt kaffebordet.

Møtene har vært arrangert fast den første torsdagen i måneden mellom kl 12 og 14 på ei fin stue i fjerde etasje på Leknes Bo-og Servicesenter. Denne våren blir det ett unntak med torsdag 4. april hvor det blir et ettermiddagstreff for å åpne også for de som ikke har mulighet på dagtid. Tema og møtested blir klart om kort tid. Øvrige temaer i vinter/ vår er mat/kosthold (ergoterapeut), økonomi ved sykdom (sosionom) og Yoga (fysioterapeut).

Møtene er åpne, uten påmelding  og  gratis. Noen kommer jevnlig, mens andre kommer på temaer som er aktuelle. Deltakere fra nabokommunene er også hjertelig velkommen.

Det er også utarbeidet en informasjonsbrosjyre om tilbudet, som du finner her. (PDF, 491 kB)

 

Varsler med sms

I løpet av noen uker vil et system for varsling av innbyggere med sms bli tatt i bruk i Vestvågøy kommune. Systemet kalles adressebasert varsling, og gir kommunen mulighet til å sende ut tekstmeldinger til innbyggere ut i fra hvor de bor. Det er særlig i forbindelse med avvik innenfor vann- og avløp at denne tjenesten vil bli brukt, men også innenfor feiing er den aktuell.

For å sikre at flest mulig av de berørte når avvik oppstår skal bli varslet, vil vi fortsette å bruke flere kanaler, både kommunal hjemmeside og Facebook.

Lokalavisene våre er også svært hjelpsomme når det oppstår ledningsbrudd eller vannet må stenges av andre årsaker, og dette er noe både vi i kommunen og innbyggerne setter stor pris på.

Dagens ordning med å levere ut varlingslapper i postkassene til abonnenter som berøres av avvik på vann og avløp vil kunne opphøre, så snart man har kvalitetssikret at nyordningen fungerer etter hensikten.

Vestvågøy kommune og Flakstad kommune har også gått sammen om å abonnere på tjenesten lokasjonsbasert varsling, som er en varslingstjeneste som kun skal benyttes ved katastrofer og ulykker der det er maktpåliggende å få varslet alle som befinner seg innenfor et geografisk område. Tjenesten styres av 110-sentralen i Nordland, og er et viktig verktøy for å minimere skader og helserisiko ved katastrofer.

Varslingstjenesten benytter lokasjonsinformasjon fra basestasjoner for å nå mottakerne, og de vil få en sms uavhengig av hva slags abonnement de har, nasjonalitet og hvilke innstillinger de har valgt på telefonen.

Det er selskapet UMS, (Unified Messaging System AS) som leverer tjenestene.

 

Arctic Race-ordførerne møttes

Til tross for store værmessige utfordringer i hele Hålogaland, møttes alle ordførerne som skal være med å arrangere Arctic Race of Norway på torsdag denne uka.

Klikk for stort bilde

Møtet fant sted i Lødingen, og her fikk de fremmøtte masse praktisk informasjon, i tillegg til en "praksisfortelling" fra hvordan arrangementet ble gjennomført i Finnmark i fjor.

Det var Petter Ytterstad og Alice Tual fra Arctic Race som holdt tråden i dagsseminaret.

Ytterstad innledet seminaret med nok en gang å understreke at kommunenes rolle er å tilrettelegge, og han oppfordret deltagerkommunene til å senke skuldrene i forhold til det som omhandler selve sykkelrittet, og heller fokusere på praktisk organisering og folkefest.

-Dere skal ikke arrangere et sykkelritt. Det er det vil som skal gjøre, sa Ytterstad.

Til tross for alvorsprat rundt sikkerhet og tilrettelegging, var møtet preget av positivitet og forventninger.

Neste møte mellom deltagerkommunene finner sted i Svolvær i februar.

Det er store forventninger hos alle som befatter seg med Arctic Race of Norway til årets arrangement. Traseen gjennom Lofoten, med start på Å, blir ansett som svært TV-vennlig, og bildene fra Lofoten torsdag 15. august vil gå verden over.

 

Vi har lagt bak oss ei uke med veldig mye vær, som har gitt mange av oss små og store forstyrrelser i hverdagen. Informasjonsenheten ønsker deg ei fin helg og vi minner om en i så måte høyst relevant boktittel fra forfatteren Rune Belsvik: "Den som kysser i vinden blæs ikkje bort aleine".