Viktig melding

Kunstutstillingen «Nordnorsken 2024»

Utstillingen turnerer over hele landsdelen, og fra lørdag 11. mai kommer den endelig hit til Lofoten! 

Om «Nordnorsken»
Årlig juryert utstilling som turnerer over hele Nord-Norge. Opprettet i 1946 av Bodø kunstforening. Viser kunst av kunstnere med tilknytning til landsdelen.

Utstillingen 
På Meieriet kultursenter, 11. mai–23. mai i Fryseriet i 2. etasje.

 

Velkommen til en variert og inspirerende nordnorsk kunstopplevelse på Meieriet kultursenter på Leknes – til en utstilling som appellerer vel så mye til små som store kunstinteresserte.
Arrangementet på Facebook
 

Billedvev hengt opp på hvit vegg - Klikk for stort bildeVestvågøys og Lofotens egen Vebjørg Hagen Thoes deltar for fjerde gang, og mottok i år Juryens pris for billedveven «Mausoleum».

 

I likhet med tidligere utgaver har «Nordnorskens» 78. utgave basert seg på anonyme søknader. Hvem som helst kan søke om å få være med.

 

Hvilke verk representerer best et tverrsnitt av det som rører seg i landsdelen? 

 

Dette har vært utgangspunktet for de fire kunstnerne i juryen; Daniel Vincent Hansen, Linda Anda Dalmar, Pia Krabberød og Rina Charlott Lindgren. 

132 kunstnere sendte inn sine verk, og 20 av disse ble antatt. Av disse er seks debutanter. Et bredt spekter av teknikker innen visuell kunst er representert; alt fra håndapplikert tekstil, farget og strimlet ullfilt montert på finérplate og akrylmaleri på bomullslerret, til tresnitt, digital tegning og treskulptur, for å nevne noe.

Vestvågøys og Lofotens egen Vebjørg Hagen Thoes deltar i år for fjerde gang, og mottok i år Juryens pris for billedveven Mausoleum. I begrunnelsen skriver juryen:

 

«I verket til årets vinner av juryens pris ser vi ikke bare et veggteppe, men en levende manifestasjon av vev som et kraftfullt politisk uttrykk. Kunstnerens evne til å kombinere inspirasjonen fra tradisjonell billedvev med det abstraherte landskapets kompleksitet og panorama-formatets visuelle dybde, gir oss et kunstverk som går utover overflaten».

 

Vebjørg lagde billedveven høsten 2022 til separatutstillingen «The end of nuclear energy?» på galleriet After the Butcher i Berlin. Hun har lenge vært engasjert mot atomvåpen, men etter Tsjernobyl-ulykken skjønte hun at selve kjernekraften var en større trussel mot naturen enn hun hadde trodd. Etter å ha blitt rammet personlig av radioaktiv stråling, laget hun flere verk om døde barn på 90-tallet, men etter Fukushima-katastrofen ble et mausoleum for ofrene etter atomkraften hennes neste verk.