All evakuering opphevet

Klokka 12.25 ble de resterende åtte bygningene på Ballstad frigitt fra evakueringen, som politimesteren i Nordland beordret mandag 28. januar.

Det betyr at alle kan flytte hjem, og geologene Odd Arne Mikkelsen og Terje Bratlien forklarer endringen i faregraden slik:

-Det var bra sikt i dag. Bedre enn de andre dagene. Vi har derfor fått sett konturer, redegjør Bratlien.

Han forteller at  fortsatt ligger noe snø over enkelte av husene, men at han og Mikkelsen har vært oppe i fjellsidene og gravd for å sjekke stabilitet. Den viste seg å være god.

Derfor har de kunnet råde politimesteren til å oppheve evakueringen.

Klikk for stort bilde

De anser også farenivået i de øvrige stedene på Vestvågøy, som det ble varslet om via lokasjonsbasert sms på mandag, for å være redusert på lik linje med Ballstad.

Geologene minner om at skredvarsling er ferskvare, og at det er områder på Vestvågøy som bør tas inn i et overvåkningssystem som 41 andre steder i Norge inngår i.

Ordfører Remi Solberg og Kjell Idar Berg vil derfor følge opp skredvarsling og økning av den lokale kompetansen rundt snøskred. Også lensmann Asbjørn Sjølie vil oppdatere seg og sine folk på dette temaet, og på oppsummeringsmøtet ved 11.30-tiden i dag var et av hovedtemaene varsling, evakuering og ikke minst utstrekningen av evakuering.

-Ta i nok. Man vet ikke om man står overfor en ekstraordinær situasjon, var geolog Terje Bratliens utvetydige råd til kommuneledelsen.

Vestvågøy kommune kontakter nå de som har fått boligene sine frigitt.